In 5 min. vrijblijvend een offerte Besparen vanuit je luie stoel Geen extra kosten, wel extra hulp

Subsidie isolatie: hoe werkt het?

Via de ISDE-subsidieregeling is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het isoleren van je huis. Je moet eerst het isoleren laten uitvoeren door een erkende isolatie installateur, daarna moet je binnen 24 maanden de subsidie aanvragen via het e-loket. Wanneer je twee of meerdere isolatieproducten laat installeren, krijg je twee keer zoveel subsidie per m².

In ons e-book ISDE-subsidie lees je welke subsidies er zijn, wat de verschillende voorwaarden zijn, wat je nodig hebt om het aan te vragen en leggen we stap voor stap uit hoe je de subsidie aanvraagt bij het E-Loket.

Krijg je subsidie voor isolatie die je zelf aanbrengt?

Je kunt ook zelf aan de slag gaan met het isoleren van je woning. Als je het zelf doet, bespaar je op arbeidskosten, maar het kost je zelf een hoop tijd en de spouwmuur moet je altijd laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Daarnaast krijg je alleen subsidie als je het isoleren uitbesteed aan een gecertificeerde installateur, zoals een van onze installateurs. We raden daarom altijd aan om het isoleren door een gecertificeerde installateur te laten doen.

De voorwaarden voor de subsidie van isolatie

Voor het verkrijgen van de subsidie voor het isoleren moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je bent de eigenaar van een koopwoning in Nederland en je laat in dezelfde woning isolatie aanbrengen. Of je wordt eigenaar van het koophuis direct nadat de isolatie is aangebracht. 
  • De isolatie is nieuw, dus niet eerder gebruikt voor het isoleren van een huis. Het materiaal voldoet aan de vereiste isolatiewaarden. 
  • De isolatie is geplaatst door een gecertificeerde installateur (zoals onze installateurs). 
  • Zowel de factuur als het betaalbewijs staan op de naam van de subsidieaanvrager.
  • De subsidieaanvraag geldt alleen voor de huidige oppervlakte van je woning en niet voor een dakkapel, aanbouw of nieuwe verdieping. 
  • Je vraagt de subsidie binnen 24 maanden na de installatie aan. Als je subsidie aanvraagt voor meerdere producten, geldt de uitvoerdatum (de datum dat alle werkzaamheden zijn volbracht) of installatiedatum (de dag van aansluiting op het warmtenet, op de warmtepomp of van de zonneboiler) van het eerste product.

De subsidie voor dakisolatie

Voor dakisolatie krijg je per m² € 15. Laat je een tweede product installeren, dan verdubbelt dit bedrag en is het € 30 per m². Je laat minimaal 20 m² en maximaal 200 m² isoleren. Dus als je alleen je dak laat isoleren kun je hier tussen de € 300 en € 3000 voor ontvangen. Wanneer je een tweede of zelfs meer energiebesparende producten waarbij je ook recht hebt op de landelijke subsidie laat installeren binnen 24 maanden, krijg je voor de dakisolatie tussen de € 600 en € 6000. 

De subsidie voor de spouwmuur

Voor het isoleren van de spouwmuur ontvang je € 4 per m². Als je twee of meer energiebesparende producten laat installeren met recht op landelijke subsidie, wordt dit bedrag € 8 per m². Je moet dan minimaal 10 m² en maximaal 170 m² van de spouwmuur laten isoleren. 

Laat je alleen de spouwmuur isoleren? Dan ontvang je hiervoor een bedrag tussen € 40 en € 680 voor. Dit bedrag verdubbelt als je binnen 24 maanden een tweede energiebesparend product laat installeren waarbij je recht hebt op de landelijke subsidie. Dan krijg je minimaal € 80 en maximaal € 1360 uit de subsidiepot.

De subsidie voor ramen

Bij het laten vervangen van de ramen in je huis kun je kiezen voor HR++ of HR+++ glas.      De subsidie voor HR++ glas is € 23 per m² en dit bedrag is € 46 per m² als je meer energiebesparende producten binnen 24 maanden laat installeren. Voor HR+++ geldt € 65,50 subsidie per m² en € 131 per m² bij meerdere energiebesparende producten. De minimale oppervlakte is vastgesteld op 8 m² en de maximale oppervlakte is 45 m².

Dus als je alleen HR++ glas laat installeren, krijg je tussen € 184 en € 1035 vergoed. Voor HR+++ glas is dit € 524 tot € 2947,50. Laat je meerdere energiebesparende producten installeren? Dan verdubbelt de subsidie en kun je voor HR++ glas tussen € 368 en € 2070 krijgen, voor HR+++ glas is dit tussen € 1048 en € 5895.

De subsidie voor vloerisolatie en bodemisolatie

De kruipruimte kun je laten isoleren met vloerisolatie of bodemisolatie. Bij bodemisolatie ligt het materiaal op de vloer van de kruipruimte. Vloerisolatie wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht en geeft een hogere besparing op je energiekosten. Hoe jouw vloer geïsoleerd wordt, hangt af van de mogelijkheden in de kruipruimte. Is jouw kruipruimte 50 centimeter diep en is de kruipruimte goed toegankelijk? Dan brengt de installateur vloerisolatie aan. Als de kruipruimte minder diep dan 50 centimeter is, wordt er bodemisolatie aangebracht.

Voor vloerisolatie geldt € 5,50 per m² als je maar een isolatieproduct afneemt, dit is € 11 per m² voor twee of meer producten waar je ook recht hebt op de landelijke subsidie. Bij bodemisolatie is het € 3 per m² voor alleen bodemisolatie en € 6 per m² wanneer je naast bodemisolatie nog meer besparende producten laat installeren waarbij je recht hebt op de landelijke subsidie. Er geldt een minimum van 20 m² en een maximum van 130 m². 

Dus voor vloerisolatie krijg je tussen € 110 en € 715 vergoed als je alleen de vloer laat isoleren. Laat je meer verbeteren waarbij je recht hebt op subsidie? Dan krijg je voor de vloerisolatie tussen € 220 en € 1430 vergoed. Voor bodemisolatie is de subsidie tussen € 60 en € 390 als je alleen de kruipruimte laat isoleren. Als je meerdere producten afneemt met recht op subsidie krijg je tussen € 120 en € 780 vergoed.

Subsidie voor isolatie berekenen

Wil je weten hoeveel subsidie jij kunt krijgen en hoeveel je betaalt voor het isoleren van je huis? Doe dan de isolatiescan. Wij halen gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid en maken hiermee een gratis, uniek 3D-model van je huis. Aan de hand van deze gegevens berekenen we de oppervlakte van je woning en maken we een voorlopige offerte, zodat je direct weet wat de kosten en subsidies zijn.

Veelgestelde vragen over de subsidie voor isolatie

Heb je een andere vraag over de subsidie voor isolatie? Neem dan een kijkje tussen de veelgestelde vragen of neem contact op met een van onze energieadviseurs. Dan helpen we je graag verder!

De subsidieaanvraag dien je in bij het E-loket. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig. We hebben een stappenplan voor je gemaakt in ons gratis e-book Isolatiesubsidie. Zo dien je heel gemakkelijk je aanvraag in.

Is het aanbrengen van de isolatie afgerond? Dan heb je 24 maanden de tijd om de aanvraag voor subsidie in te dienen.

De installatie van de isolatie moet afgerond zijn. Maak tijdens de installatie foto’s, zodat op de foto’s te zien is wat er is gedaan. Daarnaast moet je een factuur en betaalbewijs, zoals een bankafschrift, hebben. Gegevens die je ook moet doorgeven:

  • De adresgegevens van de installateur
  • Het KVK-nummer van de installateur
  • Het merk en type
  • De meldcode van het isolatiemateriaal

Het aanvragen doe je met je DigiD. Lees in ons e-book Isolatiesubsidie hier alles over.

De landelijke subsidiepot (ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) wordt ieder jaar weer aangevuld. Als het budget op is voor het einde van het jaar, wordt jouw subsidieaanvraag afgewezen. Je hebt dan recht om binnen 12 maanden na de afwijzing opnieuw dezelfde subsidieaanvraag in te dienen, zodat je subsidie krijgt uit het budget van het nieuwe jaar. De subsidiepot wordt in ieder geval tot 2030 ieder jaar weer aangevuld.