Of je nu een huis verkoopt, verhuurt of gewoon wilt verduurzamen, inzicht in het energieverbruik van je woning is essentieel. Een goed geïsoleerd huis met slimme energiebesparende maatregelen kan niet alleen je wooncomfort verbeteren, maar ook je maandelijkse lasten verlagen. Daarnaast speelt energiezuinigheid een steeds grotere rol op de huizenmarkt. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Maar wat is een energielabel precies en wat betekent dit voor jou als huiseigenaar? We leggen het je uit.
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. De classificatie loopt van energielabel A (zeer energiezuinig) tot energielabel G (energie-onzuinig) en is verplicht bij verkoop of verhuur van een pand. Dit label wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, de verwarmingsinstallatie, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Een gunstig energielabel kan niet alleen de energierekening verlagen, maar heeft ook invloed op de waarde en aantrekkelijkheid van een woning.
Energielabels worden ingedeeld op basis van energiezuinigheid. Hieronder volgt het overzicht van meest energiezuinig naar minst energiezuinig:
- Energielabel A (+ tot ++++)
- Energielabel B
- Energielabel C
- Energielabel D
- Energielabel E
- Energielabel F
- Energielabel G
Welk label heb jij?
onze partner Woningschouw voert dit voor je uit.
Een beter energielabel kan verschillende voordelen opleveren. Allereerst draag je bij aan een beter milieu. Een energiezuinige woning verbruikt minder energie en stoot daardoor minder CO2 uit. Een woning met label A verbruikt gemiddeld 50% minder energie dan een woning met label G. Ten slotte kan een beter energielabel ook bijdragen aan een hogere verkoop- of verhuurprijs van je woning. Uit onderzoek blijkt dat een woning met een hoger energielabel meer waard is dan een vergelijkbare woning met een lager label.
Ga je binnenkort je huis verkopen? Het is verplicht om een geldig energielabel aan te dragen zodra je je woning gaat verkopen. Het energielabel moet in de advertentie van je woning worden vermeld. Op die manier kunnen geïnteresseerde kopers direct zien hoe energiezuinig de woning is.
Is je huis verkocht? Tijdens de overdracht van je woning wordt het energielabel gecontroleerd. Is er geen geldig energielabel geregistreerd? Dan houdt de notaris de verkoop van de woning tegen. Ook kun je zelfs een boete krijgen. De boete voor particuliere verkopers van een woning zonder geldig energielabel is €450.
Niet alle gebouwen en woningen zijn verplicht om een energielabel te hebben tijdens verhuur of verkoop. Zo is het energielabel niet verplicht voor kerken, moskeeën, monumenten of voor recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. Wil je een compleet overzicht van de uitzonderingen? Ga dan naar de website van RVO en bekijk voor welke woningen en gebouwen een energielabel verplicht is.
Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. De geldigheid staat ook vermeld op het label.
Er zijn meerdere bedrijven in Nederland die jouw een (nieuw) energielabel kunnen geven. Deze bedrijven komen bij je op bezoek om een inspectie van de woning te doen en daarna krijg jij een (nieuw) energielabel.
Ja, het kan zo zijn dat je nieuwe label anders is dan je oude label. Het energielabel kan verouderd zijn waardoor je nu een ander label krijgt.
De kosten voor een nieuw energielabel verschillen per type woning en adviseur. De gemiddelde prijs voor een nieuw energielabel is rond € 375,-. Zorg ervoor dat je controleert bij de adviseur wat de tarieven zijn voor jouw woning, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Vraag via ons een nieuw energielabel aan en je krijgt 5% korting.