Het energielabel van je huis is een belangrijke factor bij het verkopen of verhuren van je woning. Het label laat namelijk zien hoe energiezuinig je huis is en geeft een indicatie van de energiekosten die de nieuwe bewoner of huurder kan verwachten. Maar waarom is een goed energielabel belangrijk? Hier lees je de belangrijkste informatie over het energielabel voor woningen.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is op een schaal van A++++ (heel energiezuinig) tot G (heel onzuinig). Het label is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning en wordt opgesteld door een gecertificeerd energieadviseur. De adviseur kijkt daarbij naar verschillende aspecten van de woning, zoals de isolatie van het dak, de muren en de vloer, de verwarming, koeling en het ventilatiesysteem. Op basis daarvan wordt een label toegekend.

Waarom is een beter energielabel belangrijk?

Een beter energielabel kan verschillende voordelen opleveren. Allereerst draag je bij aan een beter milieu. Een energiezuinige woning verbruikt minder energie en stoot daardoor minder CO2 uit. Een woning met label A verbruikt gemiddeld 50% minder energie dan een woning met label G. Ten slotte kan een beter energielabel ook bijdragen aan een hogere verkoop- of verhuurprijs van je woning. Uit onderzoek blijkt dat een woning met een hoger energielabel meer waard is dan een vergelijkbare woning met een lager label.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. De geldigheid staat ook vermeld op het label.

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van je woning

Ga je binnenkort je huis verkopen? Het is verplicht om een geldig energielabel aan te dragen zodra je je woning gaat verkopen. Het energielabel moet in de advertentie van je woning worden vermeld. Op die manier kunnen geïnteresseerde kopers direct zien hoe energiezuinig de woning is.

Is je huis verkocht? Tijdens de overdracht van je woning wordt het energielabel gecontroleerd. Is er geen geldig energielabel geregistreerd? Dan houdt de notaris de verkoop van de woning tegen. Ook kun je zelfs een boete krijgen. De boete voor particuliere verkopers van een woning zonder geldig energielabel is €450.

Uitzondering energielabel woningen

Niet alle gebouwen en woningen zijn verplicht om een energielabel te hebben tijdens verhuur of verkoop. Zo is het energielabel niet verplicht voor kerken, moskeeën, monumenten of voor recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. Wil je een compleet overzicht van de uitzonderingen? Ga dan naar de website van RVO en bekijk voor welke woningen en gebouwen een energielabel verplicht is.

Kosten voor nieuw energielabel

De kosten voor een nieuw energielabel verschillen per type woning en adviseur. De gemiddelde prijs voor een nieuw energielabel is rond €200. Zorg ervoor dat je controleert bij de adviseur wat de tarieven zijn voor jouw woning, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.