In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Dubbelglas isolatie: wat is HR++ glas?

Enkelglas, het woord zegt het al, bestaat uit een glaslaag en werkt niet isolerend. Houd op een koude dag je hand ervoor en je voelt de kou erdoorheen trekken. dubbelglas heeft twee glazen lagen op elkaar, wat matige isolatie biedt. HR++ is dubbelglas met een onzichtbaar reflecterende coating en isolerend argongas tussen de glasplaten. Daardoor isoleert dit glas wel heel goed.

Zo wordt HR++ glas gemonteerd

Stap 1: Inspectie en inmeten

undefined

Tijdens de inspectie van de ramen meet onze installateur alle ruiten in. Hierdoor weet je zeker dat het glas altijd past. Tijdens het inmeten kijkt de installateur ook naar de staat van de kozijnen, de dikte van de kozijnen en de kit.

Stap 2: Glas en kit verwijderen

undefined

De installateur verwijdert de glaslatten en de kit van de ramen. Vervolgens tilt hij de ramen eruit. Afhankelijk van de grootte van de ramen is hier soms een kraan voor nodig. Het oude glas wordt meegenomen door de installateur en duurzaam gerecycled.

Stap 3: Plaatsing en afwerking

undefined

Nu de ramen eruit zijn, zet de installateur de nieuwe ramen in de bestaande kozijnen. Hij kit de ramen af en plaatst er nieuwe glaslatten tegenaan. Als laatste worden de ramen standaard schoongemaakt met een speciale glascleaner.

Het beste isolatieglas

HR++ glas isoleert twee tot drie keer beter dan dubbelglas en tot wel zes keer beter dan enkelglas. Er zijn ook nog andere glassoorten, zoals triple glas en vacuümglas. Hoewel dit nog beter isoleert, is het duurder dan HR++ glas. Aangezien glas prijzig is, is het verstandig om eerst te kijken of je huis spouwmuurisolatie of vloerisolatie nodig heeft. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn goed isolerende producten die een kortere terugverdientijd hebben en ervoor zorgen dat de warmte langer in je huis blijft hangen.

De isolatiewaarde van glas

De isolatiewaarde van glas wordt aangegeven in U-waarde. Hoe hoger de U-waarde is, hoe minder goed het glas isoleert. HR++ glas heeft een hogere isolatiewaarde dan enkel- of dubbelglas, namelijk een U-waarde van 1,1. enkelglas heeft een U-waarde van 5,8 en dubbelglas 2,8.

Isolatieglas: dit is de prijs

De prijs van HR++ glas is gemiddeld € 160 per m² inclusief installatie en btw. Deze kosten zijn nog zonder subsidie. De kosten zijn ongeveer hetzelfde voor dubbelglas. Als je kozijnen nog goed zijn, dan is HR++ glas qua prijs-kwaliteitverhouding de beste keuze. Als je kozijnen toe zijn aan vervanging, is triple glas een goede keuze. Dit glas is wel duurder. Voor monumenten of ramen met smalle kozijnen is vacuümglas een goede keuze. Dit is het duurste glas.  Wil je weten hoeveel het kost om jouw ramen te vervangen door HR++ glas? Doe dan de isolatiescan. Aan de hand van de gegevens die we uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en Rijksoverheid halen, maken we een uniek 3D-model van je huis. We berekenen het raamoppervlakte en aan de hand daarvan laten we je zien hoeveel het kost om het glas te laten zetten, wat de terugverdientijd is en hoeveel je ermee bespaart. 

 Isolatieglas en de subsidie die je ervoor krijgt

Voor het vervangen van enkel- of dubbelglas door HR++ glas bestaat er een landelijke subsidie en soms ook nog lokale subsidie. Als je alleen het glas laat vervangen, krijg je voor HR++ glas € 23 landelijke subsidie per m². Laat je nog een tweede isolatieproduct, zonneboiler of warmtepomp installeren waarbij je recht hebt op subsidie? Dan verdubbelt het bedrag voor het glas naar € 46 per m².  Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om de subsidie te ontvangen. In ons e-book Isolatiesubsidie lichten we de voorwaarden toe en laten we je stapsgewijs zien hoe je de subsidie aanvraagt. 

Download hier het e-book Isolatiesubsidie.

Veelgestelde vragen over HR++ glas

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog een vraag? Kijk dan of jouw vraag hieronder staat of neem contact op met onze energieadviseurs. Ze beantwoorden graag al jouw vragen.

Dit is afhankelijk van wat je wilt, wat er past in het kozijn en wat je budget is natuurlijk. HR-glas is oké, maar als je toch investeert in nieuwe ramen, kun je het beter goed aanpakken. HR++ glas is momenteel de aantrekkelijkste oplossing, omdat de prijs-kwaliteitverhouding goed is.

Ja, net als met spouwmuurisolatie heb je met HR++ glas minder geluidsoverlast van buiten. Daarbij houdt de gaslaag in combinatie met de reflecterende coating in het glas ‘s zomers de warmte beter buiten. Je huis blijft hierdoor het hele jaar aangenaam op temperatuur.

Nee, de kozijnen kun je meestal behouden bij de installatie van HR++ glas. Afhankelijk van de situatie kan de sponning, dit is de ruimte waar het glas in wordt geplaatst, breder worden gemaakt. Dit kan door middel van andere glaslatten of het verder uitfrezen van de sponning. Daarnaast moet het raamkozijn ook sterk genoeg zijn om het HR++ glas te dragen. Onze installateur beoordeelt dit ter plekke, zodat je altijd het beste advies krijgt. 

Heb je last van tocht bij je kozijnen? Dan kan dit worden verholpen met tochtstrips. Als je er veel last van hebt, is het soms verstandig om je kozijnen volledig te laten vervangen.

Als je twee glaslagen hebt, staat er in de aluminium rand van het glas een code. Hier staat het type glas in, met HR, HR+ of HR++. Staat er niets bij? Dan heb je waarschijnlijk dubbelglas. Zie je niet meteen de code van het glas of je HR++ glas hebt? Dan kun je de code het beste op het internet opzoeken.

Ja, isolatie bij glas in lood is mogelijk, alleen niet met HR++ glas. Er zijn drie manieren waarop je het glas in lood kunt isoleren: een voorzetraam voor het raam zetten, isolerend folie gebruiken of het glas in lood tussen dubbel isolatieglas plaatsen.