In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Met een elektrische warmtepomp ⎼ ook wel all-electric genoemd ⎼ kun je gasloos wonen. De warmtepomp verwarmt je huis volledig op stroom en levert ook nog eens warm water. Met zo’n warmtepomp verlaag je de energiekosten en daalt je CO₂-uitstoot met zo’n 50%. Als je huis goed is geïsoleerd en je vloerverwarming of lage temperatuur verwarming hebt, is deze warmtepomp een goede keuze.

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Bij een volledig elektrische warmtepomp staat de buitenunit in de tuin of op het dak. Deze buitenunit haalt warmte uit de lucht of uit de bodem. Binnen in je huis staat een binnenunit, deze heeft ongeveer het formaat van een koelkast. De warmte die de buitenunit heeft verwerkt, wordt in de binnenunit onder druk nog warmer gemaakt. Daarna geeft de binnenunit de warmte af aan de verwarming en aan het voorraadvat voor warm water. Dit voorraadvat zit in de binnenunit. Deze warmtepomp is te gebruiken met een vloerverwarming of lage temperatuurverwarming.

De elektrische aansluiting van deze warmtepomp

Voor een all-electric warmtepomp is soms een aanpassing nodig in de meterkast. Doordat de warmtepomp zowel warmte genereert voor de verwarming als voor kraanwater, vraagt deze warmtepomp meer vermogen. Er is vaak een 3x25A aansluiting nodig, zodat je ook andere elektrische apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken, bijvoorbeeld een elektrische kookplaat.

Een andere optie is een hybride warmtepomp. Deze pomp werkt op stroom, maar als het buiten te koud is, springt de cv-ketel bij. Een hybride warmtepomp heeft meestal een klein elektrisch vermogen, waardoor het over het algemeen niet nodig is om de elektrische aansluiting van je huis aan te passen.

Elektrische warmtepomp: de voor- en nadelen

De voordelen:

  • Je betaalt geen hoge kosten voor gas.
  • Je hebt geen gasaansluiting meer nodig, deze kun je laten afsluiten zodat je geen kosten hier meer voor betaalt. 
  • De CO₂-uitstoot daalt met zo’n 50%.
  • De temperatuur in je huis is constant. 
  • Goed te combineren met een vloerverwarming of lage temperatuur verwarming.

Om de aanschafkosten van een warmtepomp wat te verlagen, is er een landelijke subsidie waar je voor in aanmerking kunt komen als je voldoet aan de voorwaarden.

De nadelen van een elektrische warmtepomp:

  • De investering is hoog.
  • Er is meestal een aanpassing in je meterkast nodig.
  • Soms moet je bestaande verwarming worden aangepast, omdat deze te klein of te dun zijn om met de lage temperaturen van de warmtepomp je huis te verwarmen.

De beste all-electric warmtepomp

Wat de beste warmtepomp is, hangt af van je situatie. Denk aan de isolatie en de oppervlakte van je woning. Een all-electric warmtepomp werkt het beste als je een goed geïsoleerd huis hebt. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe zuiniger de warmtepomp werkt. Ook je stookgedrag is bepalend voor de keuze en eventueel het geluid wat de warmtepomp maakt. Hierdoor is er geen beste warmtepomp aan te wijzen in het algemeen. De keuze hangt af van je woning en eventuele mogelijkheden.

De besparing met een elektrische warmtepomp

Hoeveel je gaat besparen, hangt af van je type woning, hoe goed je huis geïsoleerd is en hoeveel je stookt. Hoewel je stroomverbruik omhoog gaat, bespaar je in ieder geval op je energierekening. Dit komt doordat gas duurder is en de energiebelasting voor stroom is gedaald in 2024. Daarnaast hoef je geen vastrecht meer te betalen voor je gasaansluiting als je deze laat afsluiten. Je bespaart daardoor tussen € 570 en € 1.340 op jaarbasis op je energiekosten.

Veelgestelde vragen over de elektrische warmtepomp

Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of neem contact op met onze energieadviseurs.

Een all-electric warmtepomp kost ongeveer € 13.000 inclusief btw en installatie. Hier gaat nog de landelijke subsidie vanaf. Soms komen er extra kosten bij, zoals het aanpassen van je elektrische aansluiting en radiatoren.

Ja, door het verwarmen van je huis en het kraanwater met een all-electric warmtepomp, is je energierekening lager dan wanneer je je huis verwarmt met gas. Hoewel je meer stroom verbruikt met een elektrische warmtepomp, heb je geen gas meer nodig. En gas is een dure energiebron. Zodra je de gasaansluiting laat afsluiten, betaal je ook geen vastrecht en netbeheerderskosten meer voor de gasaansluiting.