Als je zonnepanelen hebt, wek je over het algemeen tijdens zomerdagen meer stroom op dan je verbruikt. Als je geen thuisbatterij hebt, lever je deze stroom terug aan het elektriciteitsnet. Anderen kunnen daardoor gebruikmaken van de stroom die jij hebt opgewekt met de zonnepanelen. Wanneer je zelf alle stroom wilt gebruiken die je opwekt, is het mogelijk om een accu te kopen. Maar is zo’n accu interessant en hoeveel kost het?

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is een grote batterij die veel stroom kan opslaan. De stroom die je opwekt met zonnepanelen wordt opgeslagen in de batterij, waardoor je je huis enkele uren tot meerdere dagen voorziet van stroom. Als de thuisbatterij leeg is, verbruik je pas weer stroom van het elektriciteitsnet. Hierdoor kun je op zonnige dagen in de lente en de zomer ook ‘s nachts helemaal onafhankelijk van het elektriciteitsnet zijn. Je wekt overdag meer stroom op dan je verbruikt, slaat dit op en verbruikt dit ‘s nachts of op dagen dat je minder stroom opwekt dan je verbruikt. Qua grootte lijkt een thuisbatterij op een cv-ketel. Je moet er dus in huis wel plaats voor hebben, of je hangt hem op in de kelder of de schuur.

Hoe werkt een thuisaccu?

De zonnepanelen op je dak wekken stroom op. Deze stroom gaat via de groepenkast naar de apparaten in je huis wanneer deze om stroom vragen, omdat je de stofzuiger aanzet, de elektrische auto oplaadt of kookt op de elektrische kookplaat. Als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, gaat de stroom naar de accu, zodat de stroom wordt opgeslagen. Wekken de zonnepanelen weinig of geen stroom op, omdat er weinig zonlicht is of het donker is en heb je wel stroom nodig? Dan geeft de thuisaccu stroom af. Pas wanneer de stroom uit de accu verbruikt is, schakel je weer over naar het elektriciteitsnet om stroom af te nemen voor je apparaten. 

Wat kost een thuisaccu voor zonnepanelen?

Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waardoor de prijzen verschillen. Voor een set zonnepanelen met een vermogen van 5000 tot 6000 wattpiek heb je een batterij met een capaciteit van 6 tot 10 kWh nodig. Gemiddeld betaal je zo’n € 6000,- voor een batterij die 6 kWh kan opslaan. Met 6 kWh kun je een van de volgende dingen doen:

 • Met een stofzuiger van 2.000 watt 3 uur stofzuigen
 • 150 uur je laptop gebruiken
 • Tot 600 keer je smartphone opladen
 • 6 keer de vaatwasser aanzetten
 • 6 keer de wasmachine aanzetten
 • 3 uur de droger gebruiken
 • Ongeveer 42 kilometer met de elektrische auto rijden
 • Een energiezuinige koelkast 12 dagen laten koelen

Op een thuisbatterij voor zonnepanelen zit geen subsidie. Omdat de batterij nu nog prijzig is, kiezen veel Nederlanders er nog niet voor om een thuisbatterij te kopen.

Wanneer is een thuisaccu interessant?

Een thuisaccu is interessant om:

 • Zelf stroom op te slaan voor dagen dat de zon minder schijnt of voor de nacht;
 • Te laten functioneren als noodstroomvoorziening;
 • De stijgende energieprijzen minder effect te laten hebben op je portemonnee.

“Op dit moment zijn thuisaccu’s hoog in aanschafwaarde en kun je nu nog overgebleven stroom salderen. Financieel is de aankoop van een accu nu nog niet aantrekkelijk. In de toekomst, met het mogelijk veranderen van de regels rondom salderen en lagere aanschafprijzen, wordt dit misschien wel aantrekkelijker. De Tweede Kamer wil namelijk per 2025 de salderingsregeling afbouwen, waardoor het straks niet meer mogelijk is om stroom aan het elektriciteitsnet te leveren voor dezelfde prijs waarvoor je nu stroom afneemt.”

BTW terugvragen thuisaccu

Als je een thuisbatterij hebt aangeschaft - met of zonder zonnepanelen - dan is het mogelijk om je btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat de terugverdientijd van thuisaccu's flink verlaagd wordt naar 7 à 8 jaar. De energieopslag wordt hierdoor steeds interessanter.

Wat zijn de voorwaarden voor de btw teruggave op een thuisbatterij?

De btw op aankoop en installatie kan dus worden teruggevorderd, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

1. Je beschikt over een dynamisch energiecontract

Een voorwaarden is dat je beschikt over een dynamisch energiecontract. Het energiecontract dient daarbij op de naam van de aanvrager van de btw teruggave te staan.

2. Energie wordt gunstig ingekocht en duurder verkocht

De combinatie van een dynamisch energiecontract en een thuisbatterij zorgt ervoor dat je kunt handelen op de energiemarkt. Het idee hierbij is dat je oplaadt als de prijzen laag zijn en je ontlaadt als de prijzen hoog zijn. De Belastingdienst ziet dit als een vorm van "handelen", waardoor je wordt aangemerkt als btw-ondernemer. Je moet je aanmelden bij de Belastingdient. Dit is dus een voorwaarde om in aanmerking te komen voor het terugvragen van de btw. Alleen als je geregeld handelt, kan je de btw gaan terugvragen.

Er zijn een aantal thuisbatterijen op de markt die geautomatiseerd ontladen en laden op de gunstige momenten. Laat je hierdoor goed informeren.

3. Al eerder btw teruggevraagd voor zonnepanelen?

Indien je al eerder de btw hebt teruggevraagd voor jouw zonnepanelen, dan is het van belang om de gegevens over te zetten naar je partner. Dit geldt voor de aanschaf en installatie offerte van je thuisbatterij en het dynamische energiecontract. Dit voorkomt dat de Belastingdienst alsnog de BTW teruggave weigert, omdat je al gebruik hebt gemaakt van deze regeling in het verleden.

Veelgestelde vragen over de thuisaccu

Heb je na het lezen van de informatie over de thuisbatterij voor zonnepanelen nog vragen? Kijk of jouw vraag hieronder wordt beantwoord of neem contact met ons op.

Of een thuisaccu rendabel is, hangt af van:

 • De aanschafprijs
 • De capaciteit en levensduur van de accu
 • De opbrengst van je zonnepanelen
 • Je stroomverbruik
 • De actuele salderingsregeling

Over het algemeen is de thuisbatterij nu nog niet rendabel. De thuisbatterij wordt pas echt rendabel als de aanschafprijs zakt en de salderingsregeling stopt.

Welke thuisaccu voor jou handig is, hangt af van je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Een zonnepanelen installateur kan het beste voor jouw persoonlijke situatie berekenen welke thuisbatterij het beste is.