In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Warmtepompen: wat zijn het?

Als je op zoek gaat naar een manier om je huis zonder gas te verwarmen, kom je al gauw op een warmtepomp uit. Het apparaat maakt gebruik van stroom in plaats van gas en doet wat je cv-ketel doet: het huis, het water voor de douche en het kraanwater verwarmen. Omdat gas steeds duurder wordt (de belasting op gas is in 2024 met 9,3 cent per m³ flink gestegen) is het slim om te investeren in een warmtepomp. Ook omdat de energiebelasting voor stroom juist lager is geworden. Doe de huisscan en ontdek hoeveel jij ermee bespaart in jouw huis.

Hoe werkt een warmtepomp?

Er zijn verschillende warmtepompen, maar in de basis werken ze allemaal hetzelfde. De warmtepomp haalt vanuit een bron warmte. Deze bron kan de buitenlucht, de bodem of grondwater zijn. Doordat de warmtepomp dit samenperst, ontstaat er warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je woning te verwarmen en je kraanwater warm te maken. Warmtepompen gebruiken hiervoor stroom, maar gebruiken minder elektriciteit dan een elektrische verwarming.

Het proces verloopt in een cyclus:

 1. Warmte opnemen: de warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het water om je huis te verwarmen.
 2. Omzetten naar gasvorm: deze opgevangen warmte wordt met een speciale vloeistof omgezet in een soort gas.
 3. Verder verwarmen van het gas: de compressor neemt dit 'warme gas' en drukt het samen, waardoor het nog warmer wordt.
 4.  Warmte afgeven: nu brengt de warmtepomp deze warmte naar de plekken in je huis waar je het nodig hebt. De warmte wordt overgedragen aan het water dat door je radiatoren stroomt, of aan de lucht in huis.
 5. Terug naar vloeibare toestand: na het afgeven van de warmte wordt het gas weer vloeibaar.
 6. Herhaling van de cyclus: het vloeibare gas keert terug naar de warmtepomp, en de cyclus begint weer opnieuw. Deze stappen herhalen zich continu.

Welke hybride en all-electric warmtepompen zijn er?

Er zijn vier verschillende warmtepompen en ze werken allemaal net even anders. De verschillen: de een gebruikt een bodembron, de ander een buitenunit of een ventilatiesysteem en werkt volledig op elektra of naast je cv-ketel.

 • De hybride warmtepomp
 • Lucht-water warmtepomp
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Water-water warmtepomp

De hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp werkt met de cv-ketel of hr-ketel samen. Het grootste deel van de tijd zorgt je hybride warmtepomp voor warmte, op erg koude dagen helpt je cv-ketel mee om je huis op te warmen. Omdat alleen de cv-ketel op gas werkt, gebruik je alleen dan gas. De meeste hybride warmtepompen werken op buitenlucht en hebben een binnen- en buitenunit. Lees er meer over op de pagina over hybride warmtepompen.

Lucht-water warmtepompen

Een lucht-water warmtepomp haalt met een buitenunit warmte uit de lucht. De warmte wordt afgegeven aan het water van de verwarmingsinstallatie. Het systeem werkt ook op lage buitentemperaturen en werkt goed met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Anders dan de hybride warmtepomp blijft de lucht-water warmtepomp wel werken tijdens zeer koude temperaturen. Op warme dagen kan de lucht-water warmtepomp koelend werken, door de cyclus om te draaien.

Lucht-lucht warmtepompen

Een lucht-lucht warmtepomp is een airco en verwarming in een. Hiermee koel je niet alleen je huis, maar je kunt je huis er ook mee verwarmen. Je gebruikt hier alleen elektriciteit voor. De lucht-lucht warmtepomp heeft twee units, een binnen- en een buitenunit. De lucht buiten wordt in de warmtepomp verwarmd of gekoeld. Je kunt deze warmtepomp niet combineren met een vloerverwarming en voor grotere woningen is dit geen geschikt middel om je huis te verwarmen.

Water-water warmtepompen

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater om je woning te verwarmen. Hiervoor moeten er twee putten bij de woning worden gemaakt, een pompput en lozingspunt. Uit de pompput wordt water opgepompt en naar de verdamper in de warmtepomp geleid. De warmte wordt afgegeven aan het systeem en het afgekoelde water gaat naar de retourput. Een water-water warmtepomp is prijzig, omdat er putten moeten worden gemaakt, je een vergunning nodig hebt om grondwater te mogen pompen en je grondwaterheffing moet betalen.

De besparing met een warmtepomp

Hoeveel je met een warmtepomp bespaart, is voor elk huis anders. Het hangt namelijk ook af van de isolatie van je huis en het type huis. In onze huisscan berekenen we voor je uit hoeveel je precies bespaart met een warmtepomp. We doen dit aan de hand van gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid. Met deze gegevens maken we gratis en vrijblijvend een uniek 3D-model van je huis en berekenen we hoe groot je huis is. 

Wil je weten wat jij bespaart met een warmtepomp, hoeveel het kost en wat de terugverdientijd is?

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Heb je na het lezen van de informatie over warmtepompen nog een vraag? Neem een kijkje tussen de veelgestelde vragen of neem contact op met een van onze energieadviseurs.

Het kabinet van Rutte IV wilde dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 in de meeste gevallen verplicht zou worden wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. Nederland moet namelijk in 2030 55% minder CO₂ uitstoten en in het jaar 2050 klimaatneutraal zijn. Als je je huis verwarmt met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel, verbruik je minder gas en stoot je dus minder CO₂ uit.

Er zijn geen wettelijke eisen waar warmtepompen moeten staan, maar wel over het geluidsniveau dat de warmtepomp mag produceren. De buitenunit wordt vaak aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst, zodat je er minder tegenaan kijkt en minder geluidsoverlast hebt. Maar op het dak is ook mogelijk, dit gebeurt veel in steden. De warmtepomp moet wel goed bereikbaar blijven voor onderhoud.

Sinds 2021 zijn er regels ingesteld voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit. Overdag mag deze maximaal 40 dB overlast veroorzaken. In de meeste gevallen produceert de warmtepomp meer dan 40 dB geluid. Dit betekent dat de buitenunit op voldoende afstand geplaatst of afgeschermd moet worden, zodat buren niet meer dan 40 dB overlast ervaren.

Kies daarom een goede plek voor de buitenunit. Vermijd plaatsing waar het geluid kan weerkaatsen (bijvoorbeeld in nissen, hoeken of tussen muren). Zorg voor goede trillingsdemping en plaats een geluidskap om de buitenunit. Zo kun je de overlast beperken zonder dat de prestaties van je warmtepomp verminderen.

Met een warmtepomp verbruik je minder gas, waardoor er een daling van CO₂-uitstoot is. De warmtepomp gebruikt stroom. Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, zorg je dat de warmtepomp meer groene stroom gebruikt en er dus nog minder CO₂-uitstoot is.

De hybride warmtepomp, water-water warmtepomp en lucht-water warmtepomp zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming. De lucht-lucht warmtepomp niet, deze verwarmt namelijk rechtstreeks de lucht in huis.

Alle warmtepompen zijn energiezuinig. Wel verbruikt een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt iets meer dan een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt. Het exacte verbruik hangt af van je woning en hoe goed je woning geïsoleerd is.

 • Het gemiddelde verbruik van een hybride warmtepomp is 1900 kWh per jaar en 700 m³ gas.
 • Het gemiddelde verbruik van een lucht-lucht warmtepomp is 2400 kWh.
 • Het gemiddelde verbruik van een water-water warmtepomp is 3100 kWh.
 • Het gemiddelde verbruik van een lucht-water warmtepomp is 3200 kWh.

Je verbruikt meer stroom, maar bespaart veel op gas. En dat is gunstig met de gasprijzen. Wil je weten hoeveel jij bespaart op gas? Doe dan de huisscan.

Ja, je kunt in aanmerking komen voor de landelijke subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp.

Hoeveel een warmtepomp kost, hangt af van het type. Op de pagina Warmtepomp kosten lees je er meer over.

Hoe snel je de investering van een hybride warmtepomp hebt terugverdiend, hangt af van je gasverbruik en de koopprijs van de warmtepomp. Doe de huisscan en ontdek wat de terugverdientijd voor jou is.