Alle informatie én meteen ontdekken welke warmtepomp bij jouw woning past.
Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor de gasgestookte cv-ketel en maakt gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving. Dit zorgt niet alleen voor efficiënte verwarming en warm water, maar ook voor een flinke verlaging van je CO2-uitstoot doordat je (deels) van het gas af kan. Hier lees je wat een warmtepomp is, hoe hij werkt en wat het verschil is tussen een hybride en elektrische warmtepomp.
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, grond of water haalt en die in je woning afgeeft. Je verwarmt dus je huis en - als de warmtepomp je cv-ketel vervangt - ook het water voor de douche en keuken. Doordat de warmtepomp werkt op elektriciteit en omgevingswarmte gebruikt, is het energiezuinig. Want je hebt minder gas nodig of kunt (met een elektrische warmtepomp) helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat én voor je portemonnee want je bespaart geld op je energierekening.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Het begint allereerst met het type gasbesparing dat past bij je woning. Als je huis nog niet zo goed geïsoleerd is, is een hybride warmtepomp waarschijnlijk de beste keuze. Als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is, kan je een elektrische of all-electric ready warmtepomp overwegen.
Als je een woning met energieklasse EFG hebt, kan je ervan uitgaan dat deze slecht geïsoleerd is. Weet je je energielabel niet? Dan kunnen de volgende vragen wat helderheid brengen:
Als je het type gasbesparing hebt bepaald, ga je kijken naar het type op- en afgiftesysteem dat je wil. De opties zijn hier: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grondwater-water. De naam is geformuleerd volgens [bron]-[afgiftesysteem]
Bijvoorbeeld: lucht-water warmtepompen gebruiken buitenlucht om water voor verwarming te verwarmen. Bij homeQgo bieden we enkel dit type warmtepomp aan, omdat het niet alleen de beste prijs heeft, maar ook het meest efficiënt is voor het Nederlandse klimaat.
Een lucht-water warmtepomp haalt met een buitenunit warmte uit de lucht. De warmte wordt afgegeven aan het water van de verwarmingsinstallatie. Het systeem werkt ook op lage buitentemperaturen en werkt goed met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Op warme dagen kan de lucht-water warmtepomp koelend werken, door de cyclus om te draaien.
Een lucht-lucht warmtepomp is een airco en verwarming in een. Hiermee koel je niet alleen je huis, maar je kunt je huis er ook mee verwarmen. Hij haalt dus de warmte uit de buitenlucht. De lucht-lucht warmtepomp heeft twee units, een binnen- en een buitenunit. De lucht buiten wordt in de warmtepomp verwarmd of gekoeld. Je kunt deze warmtepomp niet combineren met een vloerverwarming en voor grotere woningen is dit geen geschikt middel om je huis te verwarmen. Je hebt hier ook airco-units voor nodig.
Een grondwater-water warmtepomp gebruikt grondwater om je woning te verwarmen. Hiervoor moeten er twee diepe putten bij de woning worden geboord, een pompput en lozingsput. Een water-water warmtepomp is prijzig, omdat er putten moeten worden gemaakt, je een vergunning nodig hebt om grondwater te mogen pompen en je grondwaterheffing moet betalen.
Bij dit type heb je een waterbron in de buurt nodig, zoals een vijver, meer of rivier. De warmtepomp gebruikt grondwater of oppervlaktewater als warmtebron en geeft warmte af aan het verwarmingssysteem van het huis.
Dan de laatste keuze: ga je voor een monoblock of split-systeem? Beide zetten ze warmte uit de lucht om in warmte voor je woning. Bij een monoblock gebeurt alles in één, wat grotere unit die buiten staat. Bij een split warmtepomp heb je twee of meer units waarvan eentje buiten moet staan. In de buitenunit zit onder meer de verdamper met de koelvloeistof en in de binnenunit zit de condensor.
Afhankelijk van het type warmtepomp (hybride of elektrisch) kunnen voor- en nadelen afwijken, kijk dus op de detailpagina voor meer informatie maar in het algemeen:
Warmtepompen staan bekend om hun hoge rendement, vooral vergeleken met traditionele verwarmingssystemen. Dit rendement wordt uitgedrukt in de COP-waarde, oftewel de Coëfficiënt of Performance. De COP geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp genereert per eenheid elektriciteit die hij verbruikt. Zo betekent een COP van 4 dat de warmtepomp met 1 kilowattuur aan stroom 4 kilowattuur aan warmte kan maken. Ter vergelijking: de gemiddelde COP waarde van een cv-ketel is 0,9 tot 1.
Er zijn verschillende subsidies voor het installeren van een warmtepomp. In Nederland kun je gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), die een deel van de aanschafkosten vergoedt. Daarnaast zijn er soms extra subsidies beschikbaar via gemeenten of provincies. En voor wie het echt aan budget ontbreekt, is er het Nationaal Warmtefonds die aantrekkelijke leningen aanbiedt voor energiebesparende maatregelen. (Let op: Geld lenen, kost geld.)
Wat is de nieuwste warmtepomp van 2024? De beste warmtepomp? De stilste? Er wordt vaak op dit soort termen gezocht, maar voor alle situaties geldt: wat is de beste warmtepomp voor jouw woning en persoonlijke situatie? Het heeft weinig zin om 1 warmtepomp tot "beste" te kronen als dat helemaal niet past bij de grootte van je huis of het isolatieniveau.
Ook dit is voor elk huis anders. Het hangt namelijk ook af van de isolatie van je huis en het type huis. Als je onze warmtepomp scan doet, vertellen wij je precies welke warmtepomp de beste is voor jouw specifieke situatie en hoeveel je bespaart.
kleine moeite, grote besparing
Dankzij onze innovatieve scan en met enkele gegevens van jou krijg je in enkele minuten een warmtepomp advies op maat.
De voorlopige offerte die je ontvangt, is vrijblijvend. Denk er dus nog rustig even over na. Je zit nergens aan vast!
Offerte geaccepteerd? Een gecertificeerde warmtepomp installateur waar we mee werken neemt het van ons over.
Er zijn geen wettelijke eisen waar warmtepompen moeten staan, maar wel over het geluidsniveau dat de warmtepomp mag produceren. De buitenunit wordt vaak aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst, zodat je er minder tegenaan kijkt en minder geluidsoverlast hebt. Maar op het dak is ook mogelijk, dit gebeurt veel in steden. De warmtepomp moet wel goed bereikbaar blijven voor onderhoud.
Alle warmtepompen zijn energiezuinig. Wel verbruikt een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt iets meer dan een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt. Het exacte verbruik hangt af van je woning en hoe goed je woning geïsoleerd is.
Je verbruikt meer stroom, maar bespaart veel op gas. En dat is gunstig met de gasprijzen. Wil je weten hoeveel jij bespaart op gas? Doe dan de huisscan.
Voor een optimale levensduur is het aan te raden regelmatig een warmtepomp onderhoud te laten doen. De meeste installateurs bieden onderhoudscontracten aan. Afhankelijk van het soort warmtepomp en hoe vaak onderhoud nodig is, kost dit gemiddeld € 10-20 per maand. Gemiddeld is het onderhoud 1 keer per 24 maanden. Als je via homeQgo een warmtepomp laat installeren hoef je niet te vrezen dat je geen installateur vindt voor het onderhoud. De installateurs waar wij mee samenwerken, doen namelijk zelf hun onderhoud.
Hoe snel je de investering van een warmtepomp hebt terugverdiend, hangt af van je gasverbruik en de koopprijs van de warmtepomp. Doe de huisscan en ontdek wat de terugverdientijd voor jou is.
Een warmtepomp verlaagt je gasgebruik, maar je verbruikt wel meer stroom. Als je dus zonnepanelen hebt of aanschaft om dit extra stroomverbruik te compenseren, verbruik je én minder (of geen) gas, én gaat je stroomrekening omlaag. Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 zonnepanelen. Voor een all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan 7-9 panelen te installeren. Maar dit is allemaal afhankelijk van je woning en verbruik.
Naast de vele voordelen, zijn er ook nadelen aan een warmtepomp. In het algemeen zien mensen de hoge aanschafkosten als een nadeel, net als de ruimte die je nodig hebt voor de buitenunit en het lawaai dat deze maakt.