In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Isolatie van de vloer: aangenaam warme voeten

Als je geen koude voeten en vocht meer in huis wilt, laat je de vloer isoleren. De temperatuur van de verwarming kan dan omlaag, terwijl je huis wel comfortabel warm aan blijft voelen.

Vloerisolatie werkt als een blokkade tegen koude lucht en vocht in de kruipruimte, zodat het niet door de vloer je huis in trekt. Het resultaat: een besparing op je energierekening en een stijging van je wooncomfort.

De voordelen van vloerisolatie

Als je de vloer van jouw woning laat isoleren, dan biedt dat veel voordelen:

 • Een lagere energierekening
 • Meer wooncomfort
 • Hogere woningwaarde
 • Korte terugverdientijd
 • Minder CO₂-uitstoot

Vloerisolatie in de kruipruimte

De vloer isoleren kan op meerdere manieren. De meest effectieve manier is het aanbrengen van isolatie tegen de onderkant van de vloer. Dit gebeurt in de kruipruimte. Een vereiste is dat je een kruipruimte hebt die minimaal 50 centimeter diep is. En de kruipruimte moet goed toegankelijk zijn.

Bodemisolatie

Is je kruipruimte niet diep genoeg, of is de kruipruimte niet goed toegankelijk? Dan kijkt de installateur of hij de kruipruimte kan isoleren met bodemisolatie. De installateur brengt isolatiemateriaal aan op de bodem van de vloer van de kruipruimte. Er blijft hierbij altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Bij vloerisolatie is dit niet het geval, daarbij ligt het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. 

Het nadeel van bodemisolatie is dat de luchtlaag tussen de vloer en het isolatiemateriaal koud is. De kou trekt hierdoor nog steeds een beetje door de vloer, waardoor bodemisolatie iets minder effect heeft dan vloerisolatie.

Zo wordt de vloer geisoleerd

Stap 1: Inspectie van je kruipruimte

undefined

Tijdens een inspectie kijkt de installateur of de kruipruimte een toegang heeft die groot genoeg is om doorheen te kunnen. Ook checkt de installateur de diepte van je kruipruimte.

Stap 2: De plaatsing van vloerisolatie

undefined

De installateur komt op de afgesproken datum langs om je kruipruimte te isoleren. Ze checken eerst of de kruipruimte niet te nat is. Zowel bij vloerisolatie als bodemisolatie is het belangrijk dat de kruipruimte leeg en droog is.

Stap 3: Plaatsing van ventilatieroosters

undefined

De installateur plaatst ventilatieroosters om ervoor te zorgen dat het vocht goed gereguleerd is, zodat je geen schimmelvorming in je kruipruimte krijgt.

Isolatie van de ondervloer

Als je een nieuwe vloer laat leggen, krijg je vaak ook te maken met een isolerende ondervloer. Dit is een laag die op de betonnen vloer of op de huidige houten vloer van je woning wordt gelegd. Maar zo’n ondervloer is niet genoeg om je huis bescherming te bieden tegen vocht en kou vanuit de kruipruimte. Dus krijg je met zo’n isolerende ondervloer niet de besparing die je met vloerisolatie of bodemisolatie wel bereikt. Laat dus naast een isolerende ondervloer ook isolatie in je kruipruimte aanbrengen voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Vloerisolatie en de besparing die het opbrengt

Vloerisolatie zorgt gemiddeld voor een besparing van 15% op je energiekosten. Als je meer wilt besparen op je energiekosten, raden we je aan om te kijken of je nog meer kunt laten isoleren in je woning. Zo bespaar je met spouwmuurisolatie gemiddeld 31% op je energiekosten en met dakisolatie gemiddeld 29%. 

Doe gratis en vrijblijvend de isolatiescan en ontdek hoeveel je bespaart door je huis beter te isoleren. We laten ook direct de kosten van vloerisolatie zien.

Isolatie bij bestaande vloerisolatie

Heb je al isolatie tegen de onderkant van de vloer aan, maar is deze al een poos geleden aangebracht? Dan kan een nieuwe isolatielaag de isolatie verbeteren. Bij een bestaande laag van 5 tot 7 centimeter helpt een nieuwe laag. Dit kan als er EPS, geëxpandeerde kurk of een dunne laag thermoskussens tegenaan zijn gebracht. Deze materialen zijn dampremmend en hier kan een laag van hetzelfde materiaal tegenaan worden gebracht. 

Is er al een dunne laag steenwol, glaswol, vlasvezel of hennep aan de onderkant van de vloer aangebracht? Deze materialen zijn damp-open materialen. Als het materiaal nog in goede staat is, kan hiertegen een laag van hetzelfde isolatiemateriaal worden gebracht. Als het niet in goede staat is, omdat het bijvoorbeeld nat, beschimmeld of door muizen is aangevreten, moet het materiaal weggehaald worden. Hierna kan er nieuw isolatiemateriaal tegen de vloer worden aangebracht.

Vloerverwarming en isolatie

Heb je vloerverwarming in je huis liggen of wil je dit laten leggen? Dan is het verstandig om vloerisolatie aan te laten brengen. Als je geen vloerisolatie hebt, verdwijnt er veel warmte van de vloerverwarming naar de kruipruimte. Als je huis goed geïsoleerd is, voelt de temperatuur van de vloerverwarming fijn aan. De temperatuur verdeelt zich gelijkmatig en je hebt minder last van vocht.

Welke materialen worden er gebruikt voor vloerisolatie?

Voor het isoleren van de vloer zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om isolerende materialen:

 • Purschuim
 • Icynene
 • Steenwol
 • Glaswol
 • Folie
 • Thermokussens
 • Schapenwol
 • Vlasplaten
 • EPS
 • Cellullose

Het isolatiemateriaal dat onze installateurs gebruiken

De isolatie installateurs waar wij mee werken, gebruiken glaswol voor vloerisolatie en EPS-parels voor bodemisolatie. Glaswol is namelijk uitstekend geschikt voor vloerisolatie. Het isolatiemateriaal is gemaakt van zand en gerecycled glas. De structuur van het materiaal is open, waardoor de vezels de lucht insluiten. Hierdoor kan de warmte niet worden afgevoerd en werkt het isolerend. 

EPS-parels, ook wel Tempex of piepschuim genoemd, zijn kleine bolletjes met een diameter van ongeveer 3 millimeter. De parels zijn gemaakt van Polystyreen en bestaan voor 98% uit lucht. De parels kunnen goed tegen vocht. Deze kleine bolletjes zijn makkelijk te verspreiden en vallen als een soort gesloten tapijt op de bodem. Hiermee wordt ieder gaatje en kiertje opgevuld, waardoor er geen koude luchtstromen en vocht meer door de laag kunnen komen. Hoe dikker de laag, hoe droger de kruipruimte wordt en de vloer warmer blijft.

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Heb je na het lezen van deze informatie toch nog een vraag? Neem dan een kijkje tussen de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Omdat onze installateurs de vloer of bodem isoleren vanuit de kruipruimte, is het belangrijk dat jouw huis deze heeft én dat deze (of een deel ervan) goed bereikbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat je kruipruimte een toegang heeft die groot genoeg is voor onze installateurs om doorheen te gaan.

Heb je een goed bereikbare kruipruimte die dieper is dan 50 centimeter? Dan adviseren we om de onderkant van de vloer te isoleren. Als je kruipruimte minder dan 50 centimeter diep is, adviseren we bodemisolatie. Daarbij wordt er isolatiemateriaal geplaatst op de bodem van de kruipruimte.

Heb je een kruipruimte die goed toegankelijk is en minstens 50 centimeter diep is? Dan is vloerisolatie de beste keuze. Hierbij werkt onze installateur vanuit de kruipruimte en brengt hij isolatie aan tegen de onderkant van de vloer.

Is de kruipruimte minder dan 50 centimeter diep? Dan brengt de installateur bodemisolatie aan. Onze installateur plaatst isolatieparels op de grond van de kruipruimte en verspreidt deze door de hele kruipruimte. Bodemisolatie is iets minder efficiënt dan vloerisolatie, maar werkt nog steeds goed isolerend en is de investering zeker waard.

Jazeker, de tweede isolatievorm levert wel minder op. De terugverdientijd is langer.

Ja, dat kan. We houden in onze voorlopige offertes rekening met de eisen voor de landelijke subsidie. Maar je kunt ook zelf een specifiek aantal centimeters of een Rc-waarde (ook wel isolatiewaarde) doorgeven, waardoor je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor regionale subsidies.

Bodemisolatie voorkomt niet dat er vocht in je kruipruimte komt, maar vermindert de impact van vochtproblemen wel. Een vochtige kruipruimte kan veroorzaakt worden door opkomend vocht uit de grond of door condensatie.

Je kunt je vloer vergelijken met een autoruit in de winter. Binnen is het warm, maar buiten is het koud. Door dit temperatuurverschil ontstaat er condensatie. Door isolatie op de bodem van je kruipruimte te plaatsen, verplaats je dit overdrachtspunt naar de bodem. Het vocht verdwijnt dus niet, maar blijft netjes onder de isolatielaag. Hierdoor blijft de vloer droog en warm.

Het is wel belangrijk dat de kruipruimte droog is tijdens de installatie.

Dat is afhankelijk van de hoogte van je kruipruimte. Er wordt meestal een laag van 15 centimeter isolatie geplaatst. Als de ruimte nu 50 centimeter diep is, wordt het krap om deze na de installatie nog te betreden.

Bodemisolatie wordt op de vloer van de kruipruimte geplaatst. Als je over het materiaal (parels of chips) heen loopt, kan de kwaliteit iets verminderen.