In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Deze mensen gingen je voor

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een slimme manier om je huis te verwarmen en ondertussen energie te besparen. Je kunt hierdoor gemiddeld 60 procent minder aardgas verbruiken. In tegenstelling tot de gewone warmtepomp die alleen warmte uit de lucht of grond haalt, werkt deze warmtepomp samen met je cv-ketel. De hybride warmtepomp bestaat uit twee units: een voor buiten en een voor binnen. Beide units werken op elektriciteit.

Een hybride warmtepomp is ook geschikt voor minder geisoleerde woningen. Is jouw woning al volledig geisoleerd? Dan kan een volledig elektrische warmtepomp iets voor jou zijn. De warmtepomp werkt dan zonder hulp van cv-ketel, waardoor je van het aardgas af kunt gaan.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om naar bruikbare energie. Vervolgens wordt deze energie via de binnenunit naar de radiatoren en eventuele vloerverwarming gestuurd. Daalt de buitentemperatuur onder de 4 graden? Dan kan de buitenunit niet genoeg warmte uit de buitenlucht halen, dus springt de cv-ketel bij om de centrale verwarming te regelen.

Je verwarmt dus je huis op een efficiënte manier en bespaart op je energiekosten. Daarnaast is het een duurzame oplossing waarmee je bijdraagt aan een beter milieu.

Wist je dat:

Er subsidie beschikbaar is voor een hybride warmtepomp

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraag je subsidie aan voor een (hybride) warmtepomp.

Voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

Je energierekening is lager, doordat je minder gas nodig hebt om je huis te verwarmen.Deze warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je vermindert je CO₂-uitstoot.De warmtepomp zorgt voor een hogere woningwaarde en een beter energielabel.

Als je een hybride warmtepomp hebt, blijf je (tijdens heel koud weer) gas verbruiken.De ventilator in de buitenunit van de warmtepomp maakt geluid. Als de warmtepomp voluit draait, maakt de warmtepomp het meeste geluid. De installateur controleert op welke plek de buitenunit het beste geplaatst kan worden, zodat je zo min mogelijk geluidsoverlast ervaart. Hier moet wel plek voor zijn.

Wat is de beste hybride warmtepomp in 2024?

Welke hybride warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning, je stookgedrag en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen. Er is dus niet een beste warmtepomp aan te wijzen, dit verschilt per huishouden. Als je de warmtepomp scan doet, nemen wij alle variabelen en kenmerken mee en kunnen wij een offerte op maat voor je genereren. Doe daarom onze scan en zie welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Zo wordt een hybride warmtepomp geinstalleerd

Stap 1: Inspectie voor de buitenunit

Een hybride warmtepomp bestaat uit twee units, waarvan er een buiten komt en een binnen. Tijdens de inspectie kijkt de installateur waar de buitenunit het beste geplaatst kan worden, zodat jij en je omgeving het nauwelijks hoort.

Stap 2: De installatie van de buitenunit

Onze installateur installeert de buitenunit op de afgesproken plek, bijvoorbeeld op het dak of in de tuin.

Stap 3: De installatie van de binnenunit

De binnenunit wordt door de installateur in de buurt van je cv-ketel geplaatst. De installateur zorgt dat de warmtepomp aangesloten is op de cv-ketel en werkt alles netjes af.

Wat kost een hybride warmtepomp per jaar?

Hoeveel een hybride warmtepomp per jaar kost, hangt af van jouw type huis, hoe goed je huis geïsoleerd is en de actuele energieprijzen. Het gemiddelde verbruik van zo’n warmtepomp is 1900 kWh stroom en 700 m³ gas. Je bespaart dankzij deze warmtepomp op je gaskosten, die tegenwoordig hoog zijn. De besparing met een hybride warmtepomp is ongeveer 60% op je gasverbruik voor je verwarming. Het gasverbruik vervang je voor een groot deel door stroomverbruik.

Warmtepomp 4 kW*Prijs inc. installatieSubsidie teruggave
Bij je bestaande cv-ketel€ 6.000€ 2.250
Met nieuwe cv-ketel€ 8.100€ 2.550

* De prijs en subsidie zijn voor een 4 kW warmtepomp (inc. btw en installatie). De subsidie ontvang je nog later terug. Een 4 kW warmtepomp zou voldoende moeten zijn voor een tussenwoning, hoekwoning of kleinere 2-onder-1 kap woning.

Wat bespaar je per jaar met een hybride warmtepomp?

Hoeveel je jaarlijks kunt besparen met een hybride warmtepomp, hangt af van een aantal factoren:

  • Je woningtype
  • Isolatie van je woning
  • De energietarieven

Dat je geld kunt besparen is een feit. Je elekrtriciteitsrekening zal wat omhoog gaan, maar je gasrekening gaat flink omlaag. Gas is duurder dan elektra, daarom zal je hierdoor altijd op vooruit gaan.

We tonen een voorbeeld van een tussenwoning met een tweepersoonshuishouden.

Isolatie woningEnergieverbruik met cv-ketelEnergieverbruik met hybride warmtepompBesparing per jaar met gasprijs van € 1.38 en stroomprijs: € 0.34
Matig geisoleerd*1230 m3 gas + 210 kW stroom600 m3 gas + 1590 kW stroom€ 400
Redelijk geisoleerd**1080m3 gas + 190 kW stroom540 m3 gas + 1590 kW stroom€ 350
Goed geisoleerd***810 m3 gas + 150 kW stroom440 m3 gas + 1590 kW stroom€ 250

* In een matig geisoleerde woning is er isolatie aanwezig in het dak, vloer en de muren, maar niet van hoge kwaliteit. Er is dubbelglas aanwezig.

**In een redelijk geisoleerde woning zit meer isolatie inclusief hr++ glas.

***Een goed geisoleerde woning zit kwalitief goede isolatie en er is na-geisoleerd. De ramen zijn van hr+++ glas.

Toekomstproof

All-electric-ready: hybride oplossing met meer vermogen

Zijn er plannen om de komende jaren de woning goed te isoleren? Dan kan een hybride warmtepomp met een groter vermogen interessant zijn. Deze wordt ook wel all-electric-ready genoemd. Na het verder isoleren van de woning, kan de all-electric-ready ingezet worden als volledig elektrische warmtepomp. Zo ben je voorbereid op de toekomst. 

De all-electric-ready is een mooie tussenstap om naar gasloos wonen te gaan. Je zult zien dat je de cv-ketel minder hoeft bij te springen als je woning goed geïsoleerd is. Zo is de stap sneller gemaakt naar gasloos wonen. In de meeste gevallen is een boiler voor het tapwater wel noodzakelijk om toe te voegen aan de installatie. 

Als je beide systemen met elkaar vergelijkt, dan is één van de verschillen dat de all-electric-ready meer vermogen heeft. Daarmee heb je een volwaardige warmtepomp in huis. Hiermee kan de warmtepomp gelijk fungeren als hoofdverwarming systeem in tegenstelling tot de hybride variant.

Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen

Voordat je een warmtepomp aanschaft, moet je zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Daarnaast is het handig als je een lage temperatuur verwarming als hoofdverwarming hebt, omdat je hiermee het rendement van de warmtepomp verhoogt. Zo werkt een hybride warmtepomp efficiënter als je het huis op een lage temperatuur (35 graden) kan verwarmen, hoe lager hoe beter. Door goede isolatie kun je je huis met een lagere temperatuur verwarmen, waardoor de warmtepomp dus efficiënter werkt.

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de warmtepomp, de locatie van de warmtepomp en de hoogte van de subsidie. Gemiddeld kost een hybride warmtepomp tussen € 6.000 en € 8.000, inclusief btw en installatie. Eventueel meerwerk is hierin niet meegenomen en de landelijke subsidie die je ontvangt, moet nog van dit bedrag worden gehaald. Je krijgt gemiddeld zo’n 30% van de kosten via de subsidie terug, waardoor de uiteindelijke kosten een stuk lager uitvallen. Hierdoor zijn de uiteindelijke kosten gemiddeld tussen € 4.200 en € 5.600 inclusief btw en installatie. Alle warmtepompen die we vanuit homeQgo aanbieden, komen in aanmerking voor de landelijke subsidie. 

Wil je weten wat een warmtepomp in jouw persoonlijke situatie kost? Doe de huisscan en ontdek het. Aan de hand van de gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid maken we een uniek 3D-model van je huis en berekenen we de kosten.

Een hybride warmtepomp maakt, net als alle andere warmtepompen, geluid als deze aanstaat. De hoeveelheid geluid die het produceert, hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte en de plek waar de warmtepomp is geïnstalleerd. 

Over het algemeen zijn hybride warmtepompen ontworpen om stil te werken en produceren ze vaak minder geluid dan traditionele verwarmingssystemen, zoals een cv-ketel. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een koelkast of airconditioner.