In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel om je huis duurzaam te verwarmen. De warmtepomp werkt op stroom en zorgt voor een groot deel voor de warmte in huis. Als het heel koud is, springt de cv-ketel bij. Je kunt hierdoor gemiddeld 60 procent minder aardgas verbruiken.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om naar bruikbare energie. Vervolgens wordt deze energie via de binnenunit naar de radiatoren en eventuele vloerverwarming gestuurd. Daalt de buitentemperatuur onder de 4 graden? Dan kan de buitenunit niet genoeg warmte uit de buitenlucht halen, dus springt de cv-ketel bij om de centrale verwarming te regelen.

Wanneer is je woning geschikt?

Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor minder geïsoleerde woningen. Is jouw woning al volledig geïsoleerd? Dan kan een volledig elektrische warmtepomp iets voor jou zijn. De warmtepomp werkt dan zonder hulp van cv-ketel, waardoor je van het aardgas af kunt gaan. Emiel, onze duurzaamheidsexpert, legt in de video nog eens uit wat een hybride warmtepomp net is, hoe het werkt en wanneer je woning geschikt is voor dit type.

Voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp

Lagere energierekening, (60% minder gasverbruik).Goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je vermindert je CO₂-uitstoot.De warmtepomp zorgt voor een hogere woningwaarde en een beter energielabel. Kan zelfs als je huis nog niet goed geïsoleerd is.

Tijdens heel koud weer (< 4 graden) en voor warm water blijf je gas verbruiken.De ventilator in de buitenunit van de warmtepomp maakt geluid. Dit mag niet tot overlast leiden, dus hij moet slim geplaatst worden.Je moet buiten ruimte hebben voor de buitenunit (bijvoorbeeld op het dak of naast het huis)

Goed om te weten:

Je kan subsidie aanvragen voor je hybride warmtepomp

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraag je subsidie aan voor onder andere isolatie en initiatieven zoals een warmtepomp.

Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen, de locatie waar hij geplaatst wordt en de hoogte van de subsidie.

Gemiddeld kost een hybride warmtepomp tussen € 6.000 en € 8.000, inclusief btw en installatie. Eventueel meerwerk is hierin niet meegenomen en de landelijke subsidie die je ontvangt, moet nog van dit bedrag worden gehaald. Je krijgt gemiddeld zo’n 30% van de kosten via de subsidie terug, waardoor de uiteindelijke kosten een stuk lager uitvallen.

Voorbeeld

Het vermogen van een hybride warmtepomp varieert van 2 tot 6 kW. Welk vermogen je nodig hebt, is afhankelijk van hoe groot je huis is en hoe goed het geïsoleerd is. In de tabel hiernaast gaan we uit van 4 kW, dat is meestal geschikt voor een hoekwoning, tussenwoning of kleine 2 onder 1 kap.

Table Chart
Infogram

Hoeveel bespaar je per jaar met een hybride warmtepomp?

Hoeveel je jaarlijks kunt besparen met een hybride warmtepomp, hangt af van een aantal factoren:

  • Je woningtype
  • Isolatie van je woning
  • De energietarieven (hoe hoger de gasprijs en goedkoper de stroom, hoe meer je bespaart)

We tonen een voorbeeld van een tussenwoning met een tweepersoonshuishouden.

* In een matig geïsoleerde woning is er isolatie aanwezig in het dak, vloer en de muren, maar niet van hoge kwaliteit. Er is dubbelglas aanwezig.

**In een redelijk geïsoleerde woning zit meer isolatie inclusief hr++ glas.

***In een goed geïsoleerde woning zit kwalitatief goede isolatie en er is na-geïsoleerd. De ramen zijn van hr+++ glas.

Wat is de beste hybride warmtepomp in 2024?

Welke hybride warmtepomp voor jou het beste is, hangt af van je woning, je stookgedrag en de mogelijkheden om de buitenunit te plaatsen. Er is dus niet een beste warmtepomp aan te wijzen, dit verschilt per huishouden. Als je de warmtepomp scan doet, nemen wij alle variabelen en kenmerken mee en kunnen wij een offerte op maat voor je genereren. Doe daarom onze scan en zie welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Zo wordt een hybride warmtepomp geïnstalleerd

Stap 1: Inspectie voor de buitenunit

Een hybride warmtepomp bestaat uit twee units, waarvan er een buiten komt en een binnen. Tijdens de inspectie kijkt de installateur waar de buitenunit het beste geplaatst kan worden, zodat jij en je omgeving het nauwelijks hoort.

Stap 2: De installatie van de buitenunit

Onze installateur installeert de buitenunit op de afgesproken plek, bijvoorbeeld op het dak of in de tuin.

Stap 3: De installatie van de binnenunit

De binnenunit wordt door de installateur in de buurt van je cv-ketel geplaatst. De installateur zorgt dat de warmtepomp aangesloten is op de cv-ketel en werkt alles netjes af.

Toekomstproof

All-electric ready: hybride tussenstap naar gasloos verwarmen

Zijn er plannen om de komende jaren de woning goed te isoleren? Dan kan een hybride warmtepomp met een groter vermogen interessant zijn. Deze wordt ook wel all-electric ready genoemd. Na het verder isoleren van de woning, kan de all-electric ready ingezet worden als volledig elektrische warmtepomp door je cv-ketel los te koppelen.


De all-electric-ready is een mooie tussenstap om naar gasloos wonen te gaan. Je zult zien dat de cv-ketel minder hoeft bij te springen als je woning goed geïsoleerd is.

Meer informatie over elektrische warmtepomp

Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is haast altijd rendabel, zelfs als je woning nog niet goed geïsoleerd is. Daarnaast is het handig als je een lage temperatuur verwarming als hoofdverwarming hebt, omdat je hiermee het rendement van de warmtepomp verhoogt. Zo werkt een hybride warmtepomp efficiënter als je het huis op een lage temperatuur (35 graden) kan verwarmen, hoe lager hoe beter. Door goede isolatie kun je je huis met een lagere temperatuur verwarmen, waardoor de warmtepomp dus efficiënter werkt.

Een hybride warmtepomp maakt, net als alle andere warmtepompen, geluid als deze aanstaat. De hoeveelheid geluid die het produceert, hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte en de plek waar de warmtepomp is geïnstalleerd. 

Over het algemeen zijn hybride warmtepompen ontworpen om stil te werken en produceren ze vaak minder geluid dan traditionele verwarmingssystemen, zoals een cv-ketel. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een koelkast of airconditioner.