Dakisolatie

  • Binnen 5 minuten een vrijblijvende offerte
  • Besparen vanuit je luie stoel
  • Geen extra kosten, wel extra hulp

Start direct de isolatiescan en ontdek de mogelijkheden

Start de scan
Dakisolatie aanbrengen

Wat is dakisolatie?

Omdat warmte stijgt, gaat er in veel huizen warmte verloren via het dak. Door het dak te isoleren met isolatiemateriaal voorkom je een groot deel van het warmteverlies. Dakisolatie helpt niet alleen tegen warmteverlies in de winter; in de zomer blijft het koeler in de kamers onder het dak, waardoor je tijdens zomerse nachten beter slaapt. Het dak isoleren draagt het hele jaar door dus bij aan een aangename temperatuur in huis.


Dakisolatie en de besparing op je energierekening

Wist je dat je tot wel 29% kunt besparen op je verwarmingskosten door het dak te isoleren? Daardoor verminder je ook je CO₂-uitstoot, wat weer beter is voor het milieu. Hoeveel je precies bespaart op je energierekening, hangt af van het type woning, je huidige stookgedrag en het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Wil je weten wat je precies bespaart? Doe dan nu de isolatiescan. Aan de hand van jouw gegevens, gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid rekenen wij de besparing en de kosten van dakisolatie voor je uit. 

De invloed op het energielabel

Het isoleren van je huis heeft effect op het energielabel van je huis. Heb je een huis met een laag energielabel? Als je alleen kiest voor dakisolatie, kan het energielabel van je huis een stap veranderen (bijvoorbeeld van E naar D). Wil je jouw energielabel nog verder verbeteren en zorgen dat je minder hoge energiekosten hebt? Overweeg dan ook om de spouwmuur te isoleren en vloerisolatie aan te laten brengen, of HR++ glas te laten plaatsen. Daarmee zorg je ervoor dat het energielabel van je huis positief verandert.

Zo wordt het dak geïsoleerd

Stap 1: Gereedmaken bovenste verdieping

Gereedmaken bovenste verdieping

Voor het aanbrengen van dakisolatie is het belangrijk dat de zolder of de bovenste verdieping leeg is gemaakt, zodat er voldoende ruimte is om het plafond te bekleden. Het is daarom heel handig om het dak te laten isoleren tijdens een verhuizing.

Stap 2: Het dak isoleren

Stappen om dakisolatie aan te brengen

Omdat onze installateurs vanuit de binnenkant van je huis werken, hoeft je niet je pannendak te laten vervangen. Indien nodig plaatst de installateur naast het isolatiemateriaal ook een vochtregulerende folie om zo vochtproblemen te voorkomen. 

Stap 3: De afwerking

Dakisolatie laatste stap

Als je dit wilt, wordt het isolatiemateriaal netjes afgewerkt, bijvoorbeeld met witte panelen. Gebruik je de zolder niet? Dan kun je er ook voor kiezen om de isolatie niet af te werken. Dit scheelt weer geld.

Dakisolatie aan de binnenkant van het dak

Het is mogelijk om het dak op verschillende manieren te isoleren: via de binnenkant of de buitenkant. Het dak aan de binnenkant isoleren raden we aan bij huizen met schuine daken waar er nog geen (of geen goede) isolatie is aangebracht. De dakbedekking blijft hierdoor gewoon intact. Onze installateurs brengen de isolatie aan de binnenkant van het dak aan, omdat dit de meest voordelige manier van isoleren is.

Dakisolatie aan de buitenkant

Het dak isoleren kan vanaf de buitenkant worden gedaan. Het isolatiemateriaal wordt dan op het dek gelegd. Dit is duurder dan het isoleren vanaf de binnenkant van het dak. Dit komt doordat de bestaande dakbedekking eerst moet worden verwijderd, er een onderdak moet worden aangebracht op het isolatiemateriaal, de nieuwe tengellatten nauwkeurig moeten worden vastgeschroefd en het dak afgewerkt moet worden met dakbedekking. Om deze reden isoleren onze installateurs alleen van binnenuit.

Na-isolatie van het dak

Volgens de Rijksoverheid is zo’n 80% van de Nederlandse daken geïsoleerd. Alleen bij veel huizen kan de isolatie worden verbeterd. Zo hebben sommige huizen alleen een dunne isolatielaag, waardoor er nog steeds warmte verloren gaat. Het na-isoleren via de binnenkant van een schuin dak is de meest makkelijke methode om het dak te isoleren. Er moet een goede isolatiedikte worden gekozen, zodat het isolatiemateriaal de warmte beter binnenhoudt in de winter en de hitte in de zomer juist beter buiten het huis houdt.

Een schuin dak isoleren

Hoewel een schuin dak beter bestand is tegen extreme temperaturen dan een plat dak, kan het prettig zijn om het schuine dak te isoleren. Hierdoor blijft de ruimte onder het dak in de zomer minder warm en behoudt het in de winter beter de warmte in huis.

Een schuin dak kun je vanaf de binnen- of buitenkant isoleren. Als je het dak van je huis toch wilt vervangen, is dat een ideaal moment om ook de isolatie aan te pakken. De dakdekker verwijdert eerst de huidige dakbedekking van het schuine dak. Daarna plaatst de dakdekker het isolatiemateriaal op de dakconstructie. Hier bovenop komt een folie die tegen wind en water beschermt. Vervolgens wordt de dakbedekking teruggeplaatst of nieuwe dakbedekking neergelegd. 

Het isoleren van een schuin dak vanaf de buitenkant is echter een grote kostenpost en vereist soms vergunningen, bijvoorbeeld als de nokhoogte van je woning door het isolatiemateriaal hoger wordt, of omdat je in een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht woont.

Het schuine dak laten isoleren vanaf de binnenkant is de snelste en eenvoudigere optie. Als de schuine muren een spanten- of keperstructuur hebben, wordt de isolatie direct hiertussen aangebracht. Als je dit niet hebt, komt er eerst een houten of metalen raamwerk aan de muur, zodat het isolatiemateriaal hiertussen wordt geplaatst. Je verliest wel wat ruimte door het isolatiemateriaal.

Hoewel het isoleren van een schuin dak aan de binnenkant relatief duur is, kost het minder, zijn er geen vergunningen nodig en zorgt het toch voor een grote besparing op je verwarmingskosten.


Een plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak kan vanaf de buiten- of binnenkant. Bij isolatie vanaf de buitenkant brengt men een dampwerende laag op het dak aan om te voorkomen dat vocht condenseert in het isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal op het dak gelegd, gevolgd door de dakbedekking.

Als het niet mogelijk is om het dak vanaf de buitenzijde te isoleren, bijvoorbeeld vanwege beperkte hoogte, kan het platte dak aan de binnenkant worden geïsoleerd. De installateur plaatst de isolatielaag tussen de balken van de dakconstructie, wat resulteert in een verlaging van het plafond met ongeveer 10 centimeter en een aanzienlijk kleinere ruimte.

Omdat platte daken bijna altijd onafgewerkt worden opgeleverd, is de terugverdientijd erg lang. Bovendien kunnen bij het isoleren van een plat dak snel vochtproblemen of schimmelvorming in de dakconstructie ontstaan. Om deze redenen adviseren wij je om je platte dak vanaf de buitenzijde te laten isoleren door een dakdekker.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal voor het dak:

  • Glaswol
  • Schuimplaten
  • Steenwoldekens
  • Vlas
  • Rotswoldekens
  • Schapenwol
  • Papiervlokken
  • Houtwol
  • Kurk
  • Hennep

Omdat glaswol heel erg geschikt is voor het isoleren van schuine daken, wordt dit veel door onze installateurs gebruikt. Het materiaal is makkelijk op maat te snijden en past daardoor makkelijk tussen de dakbalken. Het materiaal is in aanschaf voordelig, brandwerend en heeft een goede isolatiewaarde.

Expert Emiel

Expert verduurzamen

Isoleren

Emiel: Wil je weten wat het isoleren van je dak kost? Doe dan nu gratis en vrijblijvend de isolatiescan. Met de gegevens uit het Actueel Hoogtebestand, Kadaster en de Rijksoverheid maken we een uniek 3D-model van je huis en weten we hoe groot je dak is.

Aan de hand van deze informatie maken we een voorlopige offerte waarin je ziet hoeveel het kost om je dak te laten isoleren en hoe snel de terugverdientijd is. Wil je een definitieve offerte ontvangen? Dan komt onze installateur bij je langs voor een inspectie om de definitieve offerte te maken.

Dit zeggen onze klanten over ons

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Is jouw vraag nog niet beantwoord op deze pagina? Bekijk dan de veelgestelde vragen over dakisolatie of neem contact op met een van onze energieadviseurs.

Is dakisolatie rendabel vergeleken met andere isolatieproducten?

Dakisolatie is prijzig en heeft daarom een langere terugverdientijd dan andere isolatieproducten. Als je naast dakisolatie nog een ander isolatieproduct, een warmtepomp of een zonneboiler laat installeren waarbij je recht hebt op landelijke subsidie, dan ontvang je meer subsidie van de overheid. Heb je nog geen spouwmuurisolatie of vloerisolatie? Dan is het slim om hier (ook) een offerte voor aan te vragen.

Wat als mijn dak aan vervanging toe is?

Als je je dak binnenkort moet vervangen, adviseren we je een volledige dakrenovatie aan. Dit is een flinke klus, waar ook een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Daarom is het slim om direct het dak te laten isoleren, zodat je meer profijt hebt van de klus. Let daarbij wel op dat je ook in aanmerking kan komen voor de subsidieregeling. Voor een volledige dakrenovatie kun je nog niet bij homeQgo terecht. Is je schuine dak nog in goede staat? Dan is dakisolatie aan de binnenkant de beste keuze.

Hoe weet ik of ik al dakisolatie heb?

Is je huis na 1985 gebouwd? Waarschijnlijk is je huis dan redelijk geïsoleerd. Bij zowel platte als schuine daken is het vaak moeilijk om te beoordelen of en hoeveel isolatie aanwezig is. Soms vind je een onafgewerkt deel achter de schotten, bij een ventilatiepijp of rookgasafvoer. Daar kun je dan controleren of er isolatie aanwezig is en de dikte ervan bepalen.

Is er kans op vochtproblemen als ik de binnenkant van mijn dak laat isoleren?

Vocht heeft altijd extra aandacht nodig bij isolatie, daarom werken wij alleen met gecertificeerde installateurs. Deze beoordelen tijdens de inspectie of er al een vochtregulerende folie aanwezig is, of dat deze geplaatst moet worden. Doordat onze installateurs de constructie van het dak goed onderzoeken, worden vochtproblemen voorkomen.

Wat als je de zolder toch niet gebruikt, moet je dan isoleren of niet?

Ook als je de zolder niet gebruikt, is isoleren altijd nog een slimme zet. De besparing is dan wel minder hoog dan wanneer je onder het dak een kamer hebt. Je kunt geld besparen door de dakisolatie onafgewerkt te laten.