Voor woningeigenaren heeft de overheid de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen. Deze subsidie is beschikbaar voor woningeigenaren die investeren in zonneboilers, isolatie, warmtepompen, elektrische kookplaten en aansluitingen op het warmtenet. Elk jaar komt er nieuw budget vrij en de subsidieregeling loopt in ieder geval door tot 2030.
Het totale beschikbare ISDE subsidiebudget voor 2025 is € 578 miljoen.
Dankzij enkele wijzigingen wordt het nu nog aantrekkelijker voor woningeigenaren om te investeren in een duurzame woning. De belangrijkste wijzigingen voor 2025 zijn:
De subsidie voor lucht-waterwarmtepompen (1-70 kW) verandert flink:
Handige tip: heb je in 2024 een warmtepomp gekocht, maar installeer je hem pas in 2025? Geen zorgen! Met een aankoopbewijs uit 2024 krijg je nog de oude subsidie.
Isoleren wordt nóg aantrekkelijker! Dit zijn de nieuwe bedragen:
Een extraatje: vraag je subsidies aan voor meerdere isolatiemaatregelen? Dan worden de bedragen zelfs verdubbeld.
Woningeigenaren die stapsgewijs verduurzamen, kunnen binnen 24 maanden twee keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Ideaal als je bijvoorbeeld eerst de ramen en later de kozijnen aanpakt. En nog beter: de minimale oppervlakte voor subsidie is verlaagd van 8 m² naar slechts 3 m², zodat ook kleinere woningen in aanmerking komen.
Er zijn meer mogelijkheden om subsidie slim te combineren:
Met deze subsidies geeft de overheid verduurzaming een flinke duw in de rug. Of je nu gaat voor een warmtepomp, beter glas of een windturbine: er is voor ieder wat wils. Begin 2025 wordt het nóg aantrekkelijker om je huis of pand energiezuiniger te maken!
Speciaal voor iedereen die zelf aan de slag wil met het aanvragen van de ISDE-subsidie hebben wij een e-book ISDE-subsidie gemaakt. In deze handleiding staan alle de stappen die je moet volgen om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie.
Voor alle maatregelen geldt dat je eigenaar moet zijn van een koopwoning in Nederland die je hoofdverblijf is of binnenkort wordt. Daarnaast moet je de subsidie binnen 24 maanden na installatie aanvragen. De overige voorwaarden voor ISDE-subsidie verschillen per maatregel. We hebben de belangrijkste voorwaarden hieronder op een rijtje gezet.
Om in aanmerking te komen voor isolatie subsidie, kun je een van de volgende producten laten installeren door een gecertificeerde installateur:
Bij 1 maatregel is het subsidiebedrag gemiddeld 15% van de kosten. Laat je naast deze maatregel nog een verduurzaamingsmogelijkheid uit deze lijst uitvoeren of laat je een warmtepomp of zonneboiler installeren? Dan wordt het bedrag voor de subsidie op twee keer zo hoog. Het subsidiebedrag is dan ongeveer 30% van de kosten.
Bij isolatie krijg je per vierkante meter isolatie een vast bedrag aan subsidie. De volledige voorwaarden en bedragen vind je hier: Isolatie subsidie.
Om in aanmerking te komen voor warmtepomp subsidie moet de warmtepomp een nieuw product zijn en mag dus niet tweedehands zijn aangeschaft. Ook moet de warmtepomp geïnstalleerd zijn voordat de subsidieaanvraag wordt ingediend. De installatie moet door een erkende installateur worden uitgevoerd. Alle warmtepompen en installateurs die in onze huisscan worden weergegeven voldoen aan deze voorwaarden.
Bij warmtepompen is het subsidiebedrag afhankelijk van welke warmtepomp je laat plaatsen.
Tip 1: Vraag binnen 24 maanden je subsidie aan
Je hebt na het installeren van een zonneboiler, warmtepomp of isolatie tot 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Ons advies is dit direct na de installatie te doen. Ieder jaar is er een subsidiepot beschikbaar en deze kan ook uitgeput worden.
Tip 2: Wees op tijd met je aanvraag bij meerdere maatregelen
Ga je meerdere maatregelen laten uitvoeren, bijvoorbeeld een warmtepomp en spouwmuurisolatie? Dan moet de subsidie zijn aangevraagd binnen 24 maanden na de installatie van de eerste maatregel. Op die manier kun je genieten van de maximale subsidie.
Tip 3: Laat de installatie uitvoeren door een gecertificeerde installateur
Ben je een doe-het-zelver en ben je van plan om je verduurzaming zelf aan te pakken? Overweeg dan toch om de isolatie, de warmtepomp of zonneboiler te laten installeren door een gecertificeerde installateur. Je kunt de subsidie helaas niet aanvragen als je de isolatie, warmtepomp of zonneboiler zelf plaatst. In veel gevallen is het subsidiebedrag dusdanig hoog dat het voordeliger is om de installatie te laten uitvoeren door een installateur.
Tip 4: Bewaar alle documenten
Wil je subsidie aanvragen voor een warmtepomp of een zonneboiler? Zorg er dan voor dat je de factuur, bewijs van installatie en het betalingsbewijs goed bewaart. Deze documenten bevatten informatie die je nodig hebt voor het indienen van je subsidieaanvraag.
Tip 5: Weet wat voor materiaal je krijgt
Ga je isolatiemateriaal laten plaatsen? Zorg er dan voor dat je van te voren goed weet wat voor soort isolatie en hoeveel vierkante meter de installateur plaatst. Ook de kwaliteit van het isolatiemateriaal is belangrijk, want niet alle isolatie komt in aanmerking voor de subsidie. Alle isolatie die we via homeQgo adviseren, komt in aanmerking voor de subsidieregeling.
Tip 6: Maak foto's tijdens de installatie
Zorg ervoor dat je een aantal foto’s maakt tijdens de installatie van de isolatie, warmtepomp of zonneboiler. Tijdens je subsidieaanvraag wordt je gevraagd om deze foto's aan te leveren, samen met de facturen en het betalingsbewijs.
Tip 7: Controleer je subsidieaanvraag goed
Het is belangrijk om je subsidieaanvraag zorgvuldig in te vullen en te controleren voordat je deze verstuurt. Het verkeerd invullen van je aanvraag kan ervoor zorgen dat je maanden langer moet wachten voordat je subsidie op je rekening verschijnt. Heb je toch onverhoopt een fout gemaakt of heb je niet alle documenten aangeleverd? Dan krijg je de mogelijkheid om je aanvraag alsnog aan te vullen met de juiste informatie.
Ja, je komt in aanmerking MAAR er gelden wel andere spelregels. Zo kom je enkel in aanmerking voor ISDE-subsidie op een warmtepomp, zonneboiler en kleinschalige windturbine. Je komt niet in aanmerking voor isolatiemaatregelen. Daarnaast word je als zakelijke aanvrager gezien en moet je daardoor eerst de subsidie aanvragen voordat je een installateur de opdracht geeft het apparaat te installeren.