Elk jaar stelt de overheid subsidie beschikbaar om het verduurzamen voor woningeigenaren zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Voor 2024 is dat bedrag zelfs € 600 miljoen. Hieronder lees je alles over deze subsidie, waar je rekening mee moet houden en we geven je 7 tips voor het aanvragen van ISDE subsidie.

Wat houdt de ISDE subsidie in?

Voor woningeigenaren heeft de overheid de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen. Deze subsidie is beschikbaar voor woningeigenaren die zonneboilers, isolatie, warmtepompen, elektrische kookplaten en aansluitingen op het warmtenet. Elk jaar komt er nieuw budget vrij en de subsidieregeling loopt in ieder geval door tot 2030.

Het totale beschikbare subsidiebedrag voor 2024 is € 600 miljoen.

Wat zijn de voorwaarden voor ISDE subsidie?

Voor alle maatregelen geldt dat je eigenaar moet zijn van een koopwoning in Nederland die je hoofdverblijf is of binnenkort wordt. Daarnaast moet je de subsidie binnen 24 maanden na installatie aanvragen. De overige voorwaarden voor ISDE subsidie verschillen per maatregel. We hebben de belangrijkste voorwaarden hieronder op een rijtje gezet.

Handleiding ISDE-subsidie

Speciaal voor iedereen die zelf aan de slag wil met het aanvragen van de ISDE-subsidie hebben wij een e-book ISDE-subsidie gemaakt. In deze handleiding staan alle de stappen die je moet volgen om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie.

Voorwaarden voor isolatie subsidie 2024

Om in aanmerking te komen voor isolatie subsidie, kun je een van de volgende producten laten installeren door een gecertificeerde installateur:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Binnen- of buitenmuurisolatie
  • HR++ glas of Triple glas

Vanaf 1 januari 2023 kom je in aanmerking voor isolatie subsidie als je 1 maatregel laat uitvoeren. Dit geldt voor isolatiemaatregelen die zijn uitgevoerd na 2 april 2022.

Bij 1 isolatiemaatregel is het subsidiebedrag gemiddeld 15% van de kosten voor de isolatie. Laat je naast deze maatregel nog een isolatiemaatregel uitvoeren of laat je een warmtepomp of zonneboiler installeren? Dan wordt het bedrag voor de subsidie op isolatie een stuk hoger. Bij 2 maatregelen krijg je namelijk ongeveer 30% van de kosten terug voor de isolatie.

Bij isolatie krijg je per vierkante meter isolatie een vast bedrag aan subsidie. De volledige voorwaarden en bedragen vind je hier: Isolatie subsidie.

Voorwaarden voor warmtepomp subsidie 2024

Om in aanmerking te komen voor warmtepomp subsidie moet de warmtepomp een nieuw product zijn en mag dus niet tweedehands zijn aangeschaft. Ook moet de warmtepomp geïnstalleerd zijn voordat de subsidieaanvraag wordt ingediend. De installatie moet door een erkende installateur worden uitgevoerd. Alle warmtepompen en installateurs die in onze huisscan worden weergegeven voldoen aan deze voorwaarden.

Bij warmtepompen is het subsidiebedrag afhankelijk van welke warmtepomp je laat plaatsen. De volledige voorwaarden voor warmtepomp subsidie vind je hier: Warmtepomp subsidie.

Voorwaarden voor zonneboiler subsidie 2024

Om in aanmerking te komen voor zonneboiler subsidie moet de zonneboiler een nieuw product zijn en mag dus niet tweedehands zijn aangeschaft. Ook moet de zonneboiler geïnstalleerd zijn voordat de subsidieaanvraag wordt ingediend. De installatie moet door een erkende installateur worden uitgevoerd. Alle zonneboilers en installateurs die in onze huisscan worden weergegeven voldoen aan deze voorwaarden.

Bij een zonneboiler is het subsidiebedrag afhankelijk van welk type zonneboiler je laat plaatsen. De volledige voorwaarden en bedragen voor zonneboiler subsidie vind je hier: Zonneboiler subsidie.

Tips voor het aanvragen van ISDE subsidie

Tip 1: Vraag binnen 24 maanden je subsidie aan

Je hebt na het installeren van een zonneboiler, warmtepomp of isolatie tot 24 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Ons advies is dit direct na de installatie te doen. Ieder jaar is er een subsidiepot beschikbaar en deze kan ook uitgeput worden.

Tip 2: Wees op tijd met je aanvraag bij meerdere maatregelen

Ga je meerdere maatregelen laten uitvoeren, bijvoorbeeld een warmtepomp en spouwmuurisolatie? Dan moet de subsidie zijn aangevraagd binnen 24 maanden na de installatie van de eerste maatregel. Op die manier kun je genieten van de maximale subsidie.

Tip 3: Laat de installatie uitvoeren door een gecertificeerde installateur

Ben je een doe-het-zelver en ben je van plan om je verduurzaming zelf aan te pakken? Overweeg dan toch om de isolatie, de warmtepomp of zonneboiler te laten installeren door een gecertificeerde installateur. Je kunt de subsidie helaas niet aanvragen als je de isolatie, warmtepomp of zonneboiler zelf plaatst. In veel gevallen is het subsidiebedrag dusdanig hoog dat het voordeliger is om de installatie te laten uitvoeren door een installateur.

Tip 4: Bewaar alle documenten

Wil je subsidie aanvragen voor een warmtepomp of een zonneboiler? Zorg er dan voor dat je de factuur, bewijs van installatie en het betalingsbewijs goed bewaart. Deze documenten bevatten informatie die je nodig hebt voor het indienen van je subsidieaanvraag.

Tip 5: Weet wat voor materiaal je krijgt

Ga je isolatiemateriaal laten plaatsen? Zorg er dan voor dat je van te voren goed weet wat voor soort isolatie en hoeveel vierkante meter de installateur plaatst. Ook de kwaliteit van het isolatiemateriaal is belangrijk, want niet alle isolatie komt in aanmerking voor de subsidie. Alle isolatie die we via homeQgo adviseren, komt in aanmerking voor de subsidieregeling.

Tip 6: Maak foto's tijdens de installatie

Zorg ervoor dat je een aantal foto’s maakt tijdens de installatie van de isolatie, warmtepomp of zonneboiler. Tijdens je subsidieaanvraag wordt je gevraagd om deze foto's aan te leveren, samen met de facturen en het betalingsbewijs.

Tip 7: Controleer je subsidieaanvraag goed

Het is belangrijk om je subsidieaanvraag zorgvuldig in te vullen en te controleren voordat je deze verstuurt. Het verkeerd invullen van je aanvraag kan ervoor zorgen dat je maanden langer moet wachten voordat je subsidie op je rekening verschijnt. Heb je toch onverhoopt een fout gemaakt of heb je niet alle documenten aangeleverd? Dan krijg je de mogelijkheid om je aanvraag alsnog aan te vullen met de juiste informatie.

Hulp bij het aanvragen van je subsidie?

Wil je gemakkelijk en snel je subsidie ontvangen? Onze partner SimpelSubsidie.nl is gespecialiseerd in het aanvragen van subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Zij nemen je subsidieaanvraag uit handen en houden je gedurende het proces op de hoogte van de voortgang. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en welke subsidies er voor jouw situatie gelden?

Doe dan onze huisscan en kom er in een paar minuten achter.