In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Dit zeggen klanten over ons

Waar moet je op letten tijdens zonnepanelen vergelijken?

Er zijn 7 punten om op te letten tijdens het vergelijken van zonnepanelen:

 1. Het vermogen
 2. De prijs 
 3. Het soort
 4. Het merk
 5. De omvormer
 6. De garanties
 7. De service

Hoe vergelijk je het beste zonnepanelen?

1. Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dit is de maximale opwekcapaciteit van het paneel onder optimale omstandigheden. Zo zijn er panelen met een vermogen van 350 Wp en panelen met een vermogen van 500 Wp. Hoe hoger het vermogen, hoe minder panelen je op je dak nodig hebt om je jaarlijkse verbruik op te wekken. Als je een klein dak hebt, kan je dus kiezen voor een paar panelen met een hoog vermogen. 

Het beste stem je het totale vermogen van de zonnepanelen af op je eigen stroomverbruik. In onze zonnepanelen scan maken we een uniek 3D-model van jouw woning waarop je kunt aangeven op welk dakdeel je de panelen wilt. We berekenen hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken op jouw dak en houden hierbij rekening met schaduw van gebouwen en bomen in de buurt. Deze informatie halen we uit het Kadaster en het Actueel Hoogtebestand Nederland. Hierdoor weet je precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw verbruik.

2. Prijs

Veel mensen kijken bij het zonnepanelen vergelijken vooral naar de prijs. De prijs van zonnepanelen hangt af van het merk, de kwaliteit en het vermogen. Maar ook de plaatsingskosten, de kosten voor de omvormer, kabels en montagemateriaal. Dus wanneer je de prijs vergelijkt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je altijd de totaalprijs vergelijkt en niet de prijs per paneel. Wil je de prijs van zonnepanelen eerlijk vergelijken? Dan bereken je de prijs per wattpiek. Dit doe je door de totaalprijs te delen door het vermogen van de zonnepanelen, zoals in de onderstaande voorbeelden. 

Offerte A: 8 zonnepanelen van 365 wattpiek waar je totaal € 3518,- voor betaalt. 8 x 365 wattpiek = 2920 wattpiek € 3518,0 / 2920 = € 1,20 per wattpiek

Offerte B: 8 zonnepanelen van 390 wattpiek waar je totaal € 4230,- voor betaalt. 8 x 390 wattpiek = 3120 wattpiek € 4230,- / 3120 wattpiek = € 1,35 per wattpiek

In dit voorbeeld is offerte A het goedkoopst. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met onze energieadviseurs, zodat wij een berekening voor je kunnen maken. Prijs is een belangrijke factor, maar neem ook de volgende punten mee in je overweging.

3. Het soort zonnepaneel

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb je monokristallijne panelen, polykristallijne panelen, amorfe panelen, glas-glas panelen en glas-folie panelen. De monokristallijne panelen bestaan uit zonnecellen met kristallen, gemaakt van gesmolten silicium. Ze worden ook wel full black genoemd, omdat ze zwart zijn. Deze panelen halen een hoger rendement vergeleken met de andere soorten panelen. 

Bij polykristallijne zonnepanelen liggen de kristallen kriskras door elkaar heen, waardoor ze geen effen kleur hebben en het rendement lager is dan bij een monokristallijn zonnepaneel. Amorfe panelen zijn gemaakt van een dunne film van amorf silicium. Het rendement ligt een stuk lager dan de andere soorten zonnepanelen. Bij glas-glas panelen is zowel de voorkant als de achterkant van het zonnepaneel gemaakt van glas, bij glas-folie panelen is de achterkant van kunststof folie. Glas-glas panelen gaan meestal langer mee. Op de pagina zonnepanelen vertellen we je meer over de soorten zonnepanelen. 

Welk soort zonnepaneel je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie, wensen en budget. Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar hebben meestal een goede prijs-kwaliteitverhouding en de meeste mensen vinden ze ook wat mooier, omdat ze zwart zijn. Deze zonnepanelen bieden onze installateurs dan ook aan.

4. Merk

Tijdens het zonnepanelen vergelijken kom je verschillende merken tegen uit verschillende landen, zoals China, Duitsland en Amerika. Allemaal hebben ze hun eigen productgarantie en prijs. Elk merk is weer anders, biedt verschillende type zonnepanelen aan en van verschillende vermogens. Wat het beste merk is, is lastig te zeggen. Want elke situatie is anders en wat voor jou de beste zonnepanelen zijn, kan voor bijvoorbeeld je buurman niet de beste keuze zijn. Maar tijdens het vergelijken is het wel verstandig om te kijken of het merk betrouwbaar is, of het een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt en wat de productgarantie is.

5. Omvormer

Een omvormer heeft impact op de uiteindelijke opbrengst van de zonnepanelen. Een omvormer zet het soort stroom dat de zonnepanelen opwekken om naar bruikbare stroom voor de apparaten in je huis en om terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Er zijn drie soorten omvormers:

 • Micro-omvormer
 • Parallel omvormer
 • Seriegeschakelde omvormer

Een micro-omvormer en parallel omvormer zijn geschikt voor zonnepanelen die deels in de schaduw liggen. Een seriegeschakelde omvormer is hiervoor minder geschikt. Bekijk daarom altijd wat voor omvormer er is geselecteerd in de offerte of tijdens je vergelijking. Is dit een schaduwbestendige of een niet-schaduwbestendige omvormer? En is de omvormer wel de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie? Want als je later nog extra  zonnepanelen wilt plaatsen op het dak, dan zijn zonnepanelen met micro-omvormers geschikt en de andere soorten omvormers niet.

6. Garanties

Er zijn verschillende garanties op zonnepanelen en deze verschillen per fabrikant en installateur. Zo heb je de volgende garanties:

 • Fabrieksgarantie: de fabriek van de panelen en omvormer geeft een garantie op de panelen. We werken alleen samen met installateurs die merken aanbieden met minimaal 12 jaar fabrieksgarantie op de panelen. Over het algemeen is de installateur aansprakelijk voor de panelen op je dak tijdens de fabrieksgarantie. Dit betekent dat de installateur geen kosten mag rekenen voor het herstellen van een zonnepaneel binnen deze garantieperiode. 
 • Installatiegarantie: van de installateur krijg je een garantie op de installatie van de zonnepanelen. Als je de zonnepanelen laat plaatsen door een van onze gecertificeerde installateurs, is de garantie minimaal 2 jaar. De installateur is tijdens deze periode verantwoordelijk voor de onderdelen van de installatie, zoals de omvormer, de panelen, de bekabeling en het frame. Na deze garantie treedt de fabrieksgarantie in van je panelen en omvormer. 
 • Vermogensgarantie: elk zonnepaneel verliest ieder jaar wat aan vermogen. Hoeveel dit vermogensverlies is, hangt af van het merk en de kwaliteit van het paneel. De meeste merken bieden een vermogensgarantie aan van 80% van het vermogen na 20 tot 25 jaar.

Door de verschillende garantievoorwaarden van zonnepanelen te vergelijken, weet je waar je aan toe bent.

7. Service

Zorg dat je een goed en duidelijk overzicht hebt van wat er bij de prijs van de zonnepanelen is inbegrepen. Dit kan namelijk een verschil maken. Bij de offerte die je via homeQgo krijgt, zijn de volgende producten en services inbegrepen:

 • Zonnepanelen en omvormer
 • Installatie door een gecertificeerde installateur
 • Schouw van je dak
 • Legplan in de definitieve offerte
 • De aansluiting op de meterkast en het wifi-netwerk
 • Bekabeling van de zonnepanelen naar de meterkast en de omvormer
 • App om de zonnepanelen te monitoren

Op aanvraag is het mogelijk om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek te houden met een energieadviseur van homeQgo.

Zonnepanelen vergelijken & kopen: de beste optie

Zie je door het bomen het bos niet meer en weet je niet goed welke zonnepanelen nu het beste zijn voor jouw dak? Stop dan met zonnepanelen vergelijken en doe de zonnepanelen scan. Na het invullen van je gegevens kun je via het unieke 3D-model dat we van je huis hebben gemaakt, aangeven op welk dakdeel je zonnepanelen wilt. Hierdoor krijg je van ons een berekening te zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel de zonnepanelen opbrengen en hoe snel je de zonnepanelen terugverdient. 

Vervolgens vraag je eenvoudig en snel een offerte aan van een van onze gecertificeerde installateurs. Deze installateurs hebben we gekozen op basis van bepaalde criteria. Zo kijken we vooral naar de garantie op plaatsing, productgarantie, vermogensgarantie, het aantal Wattpiek en waar de zonnepanelen zijn geproduceerd. Hierdoor weet je dat je goed zit.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen vergelijken

Is jouw vraag na het lezen van de informatie op deze pagina nog niet beantwoord? Kijk dan snel of jouw vraag hieronder staat of neem contact met ons op.

HomeQgo is geen vergelijkingssite. We geven liever advies op maat. Door een uniek 3D-model van jouw huis te maken met de gegevens die we uit het Kadaster en Actueel Hoogtebestand Nederland halen, weten we op welk deel van je dak schaduw valt door bijvoorbeeld een boom in de omgeving. We helpen je aan een scherpe offerte van onze gecertificeerde installateurs met de beste keuze voor jouw situatie, volledig vrijblijvend en snel online geregeld. Je hoeft dus niet meer zonnepanelen te vergelijken en weet zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw huis.