Isoleren in de zomer: klinkt gek, maar is heel slim

De winter lijkt ver weg en de verwarming kan uit. Isolatie lijkt nu geen prioriteit, maar juist nu de winterjassen zijn opgeborgen, is het slim om je woning te isoleren. We geven je vijf redenen waarom, en nog andere voordelen van isoleren.

dakisolatie op een zolder waarbij je het isolatiemateriaal ziet. Er zijn ook 2 ramen

Gepubliceerd op: 25 juli 2024

Vijf redenen om in de zomer te isoleren

1. Geen wachttijden voor je installatie

We beginnen meteen met de beste reden: in de zomer hebben isolatiebedrijven het vaak minder druk dan in de winter, waardoor er korte wachttijden zijn en je snel kunt beginnen met isoleren en besparen.

2. Direct profiteren in de herfst

Zodra de zomer voorbij is en het kouder wordt, profiteer je meteen van de besparingen die goede isolatie biedt. Door nu te isoleren, start je direct met besparen zodra de eerste koude dagen aanbreken. Want jij houdt de warmte lekker binnen!

3. Minder kans op vertraging door slecht weer

In de zomer is er minder kans op buien en vorst (behalve deze zomer blijkbaar), wat het uitvoeren van isolatiemaatregelen vergemakkelijkt. De zonnige dagen zorgen ervoor dat bijna alle isolatiemaatregelen zonder problemen kunnen worden uitgevoerd.

4. Koelere woning in de zomer

Isolatie houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de hitte buiten in de zomer. Het kan al gauw 4-5 graden schelen in huis. Dit zorgt voor een aangename temperatuur thuis tijdens warme dagen.

Vrouw op bank met ventilator en glas water

5. Subsidie bij isolatie

Sinds september 2019 is er subsidie beschikbaar voor isolerende maatregelen. En combineer je het isoleren met een andere maatregel, zoals een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet, dan verdubbelt het subsidiebedrag. Meer info over de ISDE-subsidie lees je hier.


Voordelen van isoleren

Isolatie biedt voordelen die verder reiken dan alleen energiebesparing. Hier zijn enkele redenen waarom isoleren het overwegen waard is:

Daling energiekosten

Hoewel isolatie niet goedkoop is, verdien je deze investering terug door lagere energiekosten. Een goed geïsoleerd huis verbruikt namelijk minder energie voor verwarming en koeling, wat je energierekening verlaagt.

Meer wooncomfort

Een goed geïsoleerd huis biedt meer comfort door minder tocht en een gelijkmatige temperatuur. Ook handig: het extra inpakken van je huis biedt ook geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van geluidsoverlast.

Vrouw kan niet slapen door lawaai

Hogere woningwaarde

Goede isolatie draagt direct bij aan de energie-efficiëntie van een huis. De koper van de woning hoeft dan niet zelf het huis te verbouwen en te verduurzamen. Huizen die als energie-efficiënt worden gecertificeerd, zijn daarom aantrekkelijker voor potentiële kopers en ook waardevoller. 

Beter voor het klimaat

Isoleren helpt bij het verminderen van de CO₂-uitstoot, doordat je minder fossiele brandstoffen gebruikt. Dit draagt bij aan een beter klimaat en een duurzamere toekomst. Dit is misschien voor veel mensen maar bijzaak, maar geen onbelangrijk punt.

Waar beginnen met isoleren?

Het isoleren van je woning is niet seizoensgebonden, maar de zomer biedt unieke voordelen. Door nu te isoleren, ben je klaar voor de winter en geniet je direct van een koeler huis in de zomer. Maak gebruik van de subsidies en begin vandaag nog met verduurzamen.

Gebruik onze isolatiescan om te zien of jouw huis geschikt is en hoeveel je kunt besparen. 

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo