Je huis koelen zonder airco: 3 alternatieven

In de zomer gaan veel mensen zonder airco in huis op zoek naar (creatieve) oplossingen om toch hun huis koel te houden. De bekendste zijn onder andere: overdag ramen en deuren dicht houden, schaduw creëren en een ventilator. Maar dat is vaak een druppel op een hete plaat als het echt warm is. Hoe zorg je dat je huis beter tegen de warmte kan?

Multicultureel gezin op de bank met grote dubbelglas ramen op de achtergrond

15 mei 2024

1. Goede isolatie van je huis

Erg voor de hand liggend, maar de beste manier om de hitte buiten te houden is je huis zo goed mogelijk isoleren. Dakisolatie en spouwmuurisolatie bijvoorbeeld voorkomen dat warmte van buiten naar binnen dringt, waardoor de binnentemperatuur stabiel blijft. En omgekeerd helpen ze het huis ook warmer te houden tijdens de wintermaanden. Als je huis een plat dak heeft, kan je ook opteren voor een sedumdak of groen dak. Werkt ook isolerend, en heeft als bijkomend voordeel dat het ook bescherming biedt tegen bijvoorbeeld hagelschade.

2. HR++ glas

Hoog Rendement ++ (HR++) glas is een uitstekende investering om de temperatuur in huis te reguleren zonder afhankelijk te zijn van een airconditioningsysteem. Dit hoogwaardige glas isoleert beter dan standaard dubbelglas en voorkomt dat warmte gemakkelijk naar binnen komt. Hierdoor blijft het binnen koeler tijdens warme dagen.

TEst 3 emiel

"Ook hier pluk je de vruchten van tijdens de wintermaanden: HR++ glas minimaliseert warmteverlies waardoor je minder energie verbruikt, wat resulteert in lagere energiekosten en dus een kleinere ecologische voetafdruk."

3. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is niet alleen een efficiënte manier om je huis te verwarmen, maar kan ook gebruikt worden om het in de zomer koel(er) te houden. Deze pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en kan deze gebruiken om je huis te koelen. Met een goede installatie kan je toch een graad of vijf van de binnentemperatuur afsnoepen.

Geen efficiënte koeling zonder isolatie

Airco is een aanlokkelijk idee tijdens de zomermaanden, maar naast dat het veel elektriciteit verbruikt is het ook nog eens minder efficiënt als je huis niet goed geïsoleerd is.

Daarom zou het verbeteren van de isolatie van je huis altijd de eerste stap moeten zijn bij het streven naar een efficiënte koeling, waarbij de genoemde alternatieven zoals hybride warmtepompen, betere isolatie en HR++ glas complementaire oplossingen zijn die zowel het wooncomfort als de duurzaamheid van je woning verbeteren. Wist je trouwens dat je ook isolatie subsidie kan aanvragen?