Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd. Het is een verzameling van plantjes op de bestaande daklaag van je woning, schuur of uitbouw. Sedum is een uitstekende vorm van isolatie en daarnaast het beschermt je dak tegen eventuele schade door bijvoorbeeld UV straling of extreem weer zoals ijs en hagel. Bij regelval kan een groendak een gedeelte van het water opvangen. Deze voordelen dragen eraan bij dat een dak gemiddeld twee keer langer meegaat.
Woon je in een stad? Dan kan een sedumdak bijdragen aan de biodiversiteit en daarnaast krijg je er een mooi groen uitzicht voor terug.
Inspectie
Tijdens de inspectie kijkt de installateur of de huidige dakbedekking van voldoende kwaliteit is, of er voldoende ruimte is om een groen dak aan te leggen en of het dak helemaal plat is.
Installatie
Er worden drie verschillende lagen op het huidige dak geplaatst: een wortelwerende laag, een voedingslaag en de bovenste laag van sedumplanten. De laag met sedumplaten is de enige laag die uiteindelijk zichtbaar is.
Afwerking
Het groene dak wordt afgewerkt met een grindlaag. Het grind zorgt voor een geleidelijke afvoer van het water wat op het dak valt. Ook plaatst de installateur kleine rasters om verstopping van de afvoer te voorkomen.
Zijn je vragen nog niet beantwoord? Kijk dan in de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.
Groene daken kunnen alleen aangelegd worden op platte daken. Het formaat van het dak is daarbij niet zo van belang. Van een groot plat dak tot het dak van een klein fietsschuurtje; een groen dak kan al aangelegd worden vanaf een oppervlakte van 6 vierkante meter. Tijdens de dakinspectie bekijken we of jouw dak sterk genoeg is voor een groen dak. Ook kijken we naar de kwaliteit van de bestaande dakbedekking. De inspecteur doet een visuele inspectie van het dak, hij maakt geen constructieve draagkracht berekening.
Onderhoud van een groen dak is eenvoudig. Zo zorg je ervoor dat je dak in goede conditie blijft;
Een groen dak moet een waterdichte onderlaag hebben. Vaak is dat het bestaande dak. Het groene dak komt dus boven op de waterdichte laag. Er is geen onderzoek bekend dat groene daken leiden tot meer lekkages. Sterker nog; groene daken verdubbelen de levensduur van een dak, vooral door het beperken van de inwerking van UV-straling.
Als je een groen dak en zonnepanelen combineert, wek je je eigen stroom op en verhoog je het rendement ervan. In de zomer kan een groen dak zorgen voor een lagere temperatuur op je dak. Zo blijven je zonnepanelen tijdens warme dagen iets koeler, waardoor ze een beter rendement opleveren.