In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Trustpilot

Zonnepanelen laten plaatsen

Veel mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen door een installateur. Ze zijn hierdoor verzekerd dat de installatie veilig en professioneel gebeurt. Daarnaast geeft de installateur een installatiegarantie, waardoor je financieel beschermd bent als er toch een probleem voordoet. In onze zonnepanelen scan vertellen we exact welke garanties er allemaal gelden.

Door wie zonnepanelen laten plaatsen?

Als je de keuze hebt gemaakt om de zonnepanelen te laten installeren, is de volgende vraag door wie of welk bedrijf je dit laat doen. Het is belangrijk dit door een vakkundige installateur te laten doen, iemand die de juiste ervaring en kennis heeft. Er zijn veel installateurs tegenwoordig, dus is het lastig om een keuze te maken. Als je de zonnepanelen scan doet, laten we je niet alleen zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de terugverdientijd is. Ook kun je direct een offerte aanvragen voor een scherp aanbod van onze gecertificeerde installateurs. Dan weet je zeker dat je goed zit.

De voor- en nadelen van het laten plaatsen

Het nadeel van het laten installeren van zonnepanelen, is dat je de arbeidskosten betaalt voor de installateur. Toch zitten er meerdere voordelen aan het laten plaatsen van zonnepanelen:

 • Je hebt gericht advies op maat, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheid zonnepanelen in de juiste richting op je dak laat plaatsen
 • De installateur werkt met goede merken en materialen van hoge kwaliteit
 • Over het algemeen sluit de installateur de zonnepanelen binnen een dag al aan, zodat je snel profijt hebt van de panelen
 • Je krijgt installatiegarantie 
 • Van de installatie tot aan de aansluiting op het wifi-netwerk; de installateur neemt het uit handen

Over vragen zoals ‘wat het beste legplan voor je zonnepanelen zijn’, hoef je je hoofd niet te breken. De installateur weet dit precies.

Het laten installeren van de panelen bestaan uit een aantal onderdelen:

 • De zonnepanelen
 • De omvormer
 • De arbeidskosten
 • Montagemateriaal
 • Kabels 

De gemiddelde kosten voor de plaatsing van 8 zonnepanelen is € 4226,- inclusief installatie. Dit is op basis van de prijslijsten van maart 2023 en op basis van LONGI Solar 405 WP zonnepanelen met een Growatt omvormer.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Door zelf aan de slag te gaan bespaar je op de kosten voor de installatie. Wel moet je voldoen aan bepaalde regels

Zo geldt voor het installeren van de panelen op een schuin dak dat:

 • Het paneel binnen het vlak van het dak moet blijven en dus niet mag uitsteken;
 • Je het paneel direct tegen het dakvlak moet plaatsen;
 • De hellingshoek van het paneel moet hetzelfde zijn als de helling van het dak.

Voor het zelf plaatsen van panelen op een plat dak geldt dat:

 • Er voldoende afstand tussen de dakrand en het paneel moet zijn. Deze afstand staat gelijk aan de hoogte van het paneel. Dus als het hoogste punt 50 centimeter is, moet de afstand tot de dakrand ook 50 centimeter zijn;
 • Je moet de juiste hoeveelheid ballast aanbrengen, zodat de panelen niet wegwaaien tijdens een storm.

Ga ook na of er een vergunning nodig is, bijvoorbeeld omdat je huis een monument is of er een beschermd dorps- of stadsgezicht geldt. Op YouTube staan verschillende instructievideo’s hoe je zelf de panelen op het dak plaatst.

De voor- en nadelen van zelf zonnepanelen plaatsen

Het voordeel van zonnepanelen zelf plaatsen, is dat je bespaart op de installatiekosten. Je betaalt alleen materiaalkosten, zoals de panelen, bevestigingsmaterialen, een draagstructuur, omvormer en bekabeling. 

Daartegenover staan wel wat nadelen:

 • Het installeren is redelijk complex
 • Je hebt geen garantie 
 • Je loopt het risico dat je een fout maakt tijdens de installatie
 • Zonder kennis van elektriciteit is het een lastige klus
 • Als je legplan niet optimaal is, wek je mogelijk minder stroom op dan je voor ogen hebt

Veelgestelde vragen over zonnepanelen plaatsen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan een kijkje tussen onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Door zonnepanelen te plaatsen bespaar je op je energiekosten. Je wekt met de panelen zelf stroom op om te gebruiken in huis, om bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien, je elektrische auto op te laden en om te stofzuigen.

Veel daken zijn geschikt voor het plaatsen van panelen, ook platte daken. Als je zonnepanelen op het zuiden legt met een helling van 30-45 graden, krijg je de meeste opbrengst. Maar het is ook interessant om zonnepanelen op het oost-westen te plaatsen. Zelfs als je dak deels in de schaduw ligt, kun je hier zonnepanelen op plaatsen. Wel is de opbrengst dan wat lager.

Als je de panelen laat installeren door een installateur, zijn de panelen meestal binnen een dag geïnstalleerd en aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Of je bij je huidige set zonnepanelen nog panelen erbij kunt plaatsen, hangt af van de omvormer van de huidige set. Bij een set met micro-omvormers kan dit makkelijker. Heb je geen micro-omvormers, dan is het alsnog mogelijk. Je extra panelen zullen dan als nieuw pakket worden toegevoegd. Houd er wel rekening mee dat je in veel gevallen ook twee app's krijgt voor het monitoren van de oorsponkelijke en nieuwe panelen.

Denk wel goed na over welk bedrijf de panelen bijplaatst. Als je dit door een andere installateur laat doen dan die je huidige zonnepanelen heeft geïnstalleerd, is het wat ingewikkelder om aanspraak te maken op garanties als dit nodig is.

Het hele jaar door wekken zonnepanelen stroom op, in de zomer meer dan in de winter. Het maakt in dat opzicht niets uit wanneer je ze laat plaatsen. Het plaatsen gebeurt alleen onder veilige weersomstandigheden, dus als het droog is en er niet te veel wind staat. Want regen maakt het dak glad, waardoor het gevaarlijk is voor de installateur. Regen kan ook zorgen voor lekkages tijdens de installatie, door het verwijderen van dakpannen. Omdat te harde wind ook gevaarlijk is voor de installateur, mag de maximale windkracht 4 à 5 zijn tijdens het plaatsen.