In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Dit zeggen klanten over ons

Is een laadpaal thuis een goede keuze?

Elektrische auto's zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren, en daarmee ook de vraag naar laadpalen. Het hebben van een laadpaal biedt verschillende voordelen. Met een laadpaal thuis kun je je auto opladen wanneer het jou uitkomt en hoef je geen rekening te houden met oplaadtijden als je onderweg bent. Als je slim oplaadt is er ook geld te besparen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van zelf opgewekte elektriciteit van zonnepanelen. Hierdoor kunnen je kosten veel lager liggen dan bij openbare laadpalen.

Zo wordt een laadpaal voor thuis geïnstalleerd

Stap 1

Om te zorgen dat je zonder problemen kunt opladen, moet er ruimte worden gemaakt in de meterkast voor het aansluiten van de laadpaal. De installateur gebruikt hiervoor een vrije groep en legt deze aan als deze niet aanwezig is.

Stap 2

Er worden kabels getrokken van de meterkast naar de plek waar de laadpaal wordt geplaatst. Het kan voorkomen dat hier graaf- en boorwerkzaamheden aan te pas komen.

Stap 3

Als alle kabels goed gelegd zijn, wordt de laadpaal aangesloten. De laadpaal kan op de muur worden bevestigd of vrijstaand op een losse paal. De installateur zorgt er natuurlijk voor dat alle kabels netjes worden weggewerkt.

Veelgestelde vragen over een laadpaal thuis

Wij beantwoorden de meestgestelde vragen hieronder. Heb je nog aanvullende vragen of zit je vraag hier niet tussen, neem dan contact op met onze energieadviseurs.

De laadtijd van je elektrische auto kan variëren tussen 30 minuten en enkele uren. Dit komt omdat de laadsnelheid afhankelijk is van de grootte van de accu, de mogelijke laadsnelheid van de auto en het vermogen van de laadpaal. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een laadpaal die compatibel is met jouw auto, zodat je het optimale laadvermogen kunt gebruiken.

De kosten van het opladen van je elektrische auto hangt af van waar en hoe je je auto oplaadt. Thuis kun je opladen via het stopcontact of via een laadpaal. In beide gevallen betaal je het tarief die je energieleverancier hanteert. Het gemiddelde tarief voor elektriciteit bij een variabel contract is € 0,30 per kWh.

Bij een openbare laadpaal ligt het gemiddelde tarief rond € 0,44 per kWh. Bij een openbare snellader is dit gemiddeld € 0,83 per kWh. Om gebruik te kunnen maken van een openbare lader, ben je wel verplicht een laadpas te gebruiken. De kosten hiervoor komen bovenop het energietarief en variëren sterk per aanbieder.

Bij een accucapaciteit van 50 kWh kost een laadbeurt thuis gemiddeld rond € 22 (50 kWh x € 0,44). Bij een openbare snellader loopt dit op tot gemiddeld € 41,50 (50 kWh x € 0,83).

Heb je zonnepanelen? Dan wordt het opladen van je auto via een laadpaal thuis extra voordelig. Zodra je zonnepanelen stroom opwekken kun je je eigen opgewekte stroom direct gebruiken om je auto op te laden. Op die manier hoef je geen elektriciteit af te nemen van het net.

De salderingsregeling wordt in de komende jaren geleidelijk afgebouwd, waardoor je minder geld ontvangt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Het wordt de komende jaren dan ook steeds aantrekkelijker om je directe elektriciteitsverbruik te verhogen bijvoorbeeld door het gebruik van een laadpaal thuis.