Je hoeft geen schuin dak te hebben om zonnepanelen te plaatsen, ook op een plat dak is dit mogelijk. Wel gaat dit net iets anders dan op een schuin dak. Zo heb je de keuze uit verschillende montagesystemen en krijg je te maken met een legplan dat specifiek voor jouw platte dak geschikt is. Er moet bijvoorbeeld een minimale afstand tussen de dakrand en de zonnepanelen zitten. Want als je de panelen te dicht bij de rand plaatst, waait een krachtige wind zo de zonnepanelen van je dak.
Er zijn verschillende manieren en systemen om zonnepanelen op een plat dak te bevestigen:
Als je de zonnepanelen scan doet, maken wij aan de hand van gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en gegevens van de Rijksoverheid een 3D-model van je woning. Hierdoor krijg jij een advies voor zonnepanelen en systemen die passen bij jouw platte dak.
Om zo veel mogelijk opbrengst te krijgen, is de plaatsing van zonnepanelen van groot belang. Zijn er hoge bomen en gebouwen in de omgeving van je woning, waardoor je schaduw op je dak hebt? Dan heeft dit invloed op je opbrengst. Onze zonnepanelen scan houdt hier rekening mee, door de gegevens die we uit het Kadaster en het Actuele Hoogtebestand halen.
Voor het legplan van de zonnepanelen is de ligging van je dak ook belangrijk. Hoe meer zonlicht de zonnepanelen vangen, des te meer stroom de panelen opwekken. Plaats je de zonnepanelen richting het zuiden? Dan liggen ze het meest gunstig.
Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet je rekening houden met een afstand van de zonnepanelen tot de dakrand. Omdat wervelwinden tijdens een storm het krachtigst zijn bij de dakrand, geldt er een veiligheidsmarge. Dit heet de no-go zone. De installateur rekent de afstand voor je uit.
Als je de zonnepanelen in de richting van het zuiden plaatst, is de ideale hoek van de zonnepanelen 35 graden. Zo vangen de zonnepanelen het meeste zonlicht op. Liggen de zonnepanelen op het oost-westen? Dan is een hellingshoek van 10 tot 15 graden beter. Komen er meerdere rijen zonnepanelen op het platte dak te liggen? Dan houdt de installateur rekening met de schaduw die achter de eerste rij valt.
De benodigde ballast voor de zonnepanelen op het platte dak hangen af van een aantal elementen:
Hoeveel ballast je nodig hebt, berekent de installateur voor je.
Als je akkoord gaat met de voorlopige offerte die je via de zonnepanelen scan ontvangt, monteert de installateur de zonnepanelen op het platte dak. De installateur monteert het systeem met de zonnepanelen en voert de kabel van de zonnepanelen naar binnen. Er zijn hier drie veelvoorkomende manieren voor:
Is jouw vraag na het lezen van deze informatie nog niet beantwoord? We hebben de meestgestelde vragen op een rij gezet en beantwoord.
Platte daken zijn meestal geschikt voor zonnepanelen. Hierbij moet de constructie van je dak wel stevig genoeg zijn om de panelen te dragen. Zo moet je minstens op het dak kunnen lopen en staan. Heeft je dak asbest? Dan moet je dit eerst laten saneren.
Hoeveel de zonnepanelen kosten, hangt af van verschillende factoren. Als je de zonnepanelen scan invult, krijg je een overzicht van de totaalkosten te zien. Hierbij houden we rekening met jouw dak. We halen namelijk voor het maken van de scan gegevens uit het Kadaster, het Actuele Hoogtebestand en van de Rijksoverheid. Hierdoor weten we hoe groot je dak is, welke ligging het heeft en of er schaduw op je dak valt. Vul de zonnepanelen scan in en krijg meteen een offerte gebaseerd op jouw dak.
Hoeveel zonnepanelen je op jouw platte dak kunt plaatsen, hangt af van hoeveel vierkante meter het dak is en de schaduwval op je dak. Gemiddeld passen er 6 tot maximaal 10 panelen op 10 vierkante meter. Door onze zonnepanelen scan in te vullen, krijg je precies te zien hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.
Om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen, gebruikt de installateur een montageframe op het dak. Op dit frame komt de ballast te liggen, zodat de zonnepanelen bij een flinke storm niet van het dak waaien.
Bij een plat dak kijkt de installateur wat het beste is voor jouw situatie. De zonnepanelen wekken het meest stroom op als ze in de richting van het zuiden liggen.