Wat zijn de regels in 2024?
In 2024 betaal je 0% btw op zonnepanelen die je op een woning of bijgebouw installeert. Dit tarief geldt voor niet-geïntegreerde zonnepanelen en de noodzakelijke materialen. Uitzonderingen zijn onder meer geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen en zonnepanelen met meerdere functies.
Voor dit 0%-tarief gelden wel voorwaarden, zoals dat je de zonnepanelen laat installeren op de woning. Dit mag ook op het dak van de garage, de schuur, de serre of uitbouw. Of in je tuin, op je vakantiewoning en op het dak van je huis terwijl je een bedrijf aan huis hebt. In dit laatste geval moet je de zonnepanelen dan wel privé gebruiken.
Uitzonderingen op deze regeling, waarop je dus wel het 21%-tarief betaalt:
Kijk op de website van de Belastingdienst alle voorwaarden en uitzonderingen voor de btw op zonnepanelen.
Officieel ben je met zonnepanelen een kleine onderneming. Je levert stroom aan je energieleverancier en krijgt hiervoor een vergoeding. Hierdoor ziet de Belastingdienst je als ondernemer. En als ondernemer moet je btw-aangifte doen. Maar dat hoeft niet altijd. Ben je zzp’er en staan de zonnepanelen op jouw naam? Of ben je particulier en wek je meer dan 15.000 wattpiek op? Ter info: dit komt neer op ongeveer 50 panelen van 400 wattpiek. Alleen dan moet je btw-aangifte doen als je jaaromzet (wat je totaal krijgt als vergoeding van de energieleverancier) meer dan € 1.800,- is. In de meeste gevallen vallen huishoudens buiten deze uitzonderingen en hoeven daardoor geen btw-aangifte te doen.
Het nieuwe 0%-tarief is niet van toepassing op je nieuwbouwwoning als de zonnepanelen al op het dak liggen voordat de oplevering plaatsvindt. Je betaalt dus 21% btw op de zonnepanelen, maar dit vraag je terug bij de btw-aangifte. Het stappenplan btw terugvragen vind je hier.
Benieuwd wat het jou kost en opbrengt? Doe de zonnepanelen scan
Is jouw vraag nog niet beantwoord? Neem dan een kijkje tussen onze veelgestelde vragen over btw op zonnepanelen of neem contact op met een van onze adviseurs.
De Belastingdienst geeft aan dat je binnen enkele weken na ontvangst van de aangifte een brief ontvangt. Staat er in deze brief dat je de btw terugkrijgt? Dan staat het geld binnen 10 werkdagen op je rekening.
Heb je zonnepanelen voor 2023 aangeschaft met 21% btw? Dan had je voor 1 juli 2023 al aangifte moeten doen. Heb je een nieuwbouwhuis gekocht waarbij er al zonnepanelen op het dak liggen? Doe dan aangifte binnen een half jaar na het kalenderjaar dat je de woning kocht.
Wanneer je zonnepanelen aanschaft met 0% btw, hoef je geen btw-aangifte te doen voor de teruggave van de btw. Door de Belastingdienst wordt je als zonnepaneelhouder gezien als kleine ondernemer, omdat je stroom levert aan je energieleverancier. Maar als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, hoef je niet ieder kwartaal btw-aangifte te doen:
Sinds 2023 is de btw op zonnepanelen 0%, daarvoor was het 21%. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Koop je een nieuwbouwhuis waarbij er al zonnepanelen voor de oplevering op het dak liggen? Dan geldt het 21%-tarief wel en is het mogelijk om dit terug te vragen.