In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Is een hr-ketel een slimme keus voor mij?

Een hr-ketel is schoner en zuiniger dan een gewone cv-ketel. Het verschil is dat er minder warmte via de schoorsteen verloren gaat en dat de warmte in huis efficiënter wordt gebruikt. De uitstoot van CO₂ en stikstofdioxide is bij een hr-ketel lager, wat zorgt voor minder impact op het milieu dan een normale cv-ketel. Daarnaast gebruikt een hr-ketel bijna een kwart minder energie, wat zorgt voor een directe besparing op je energierekening.

De voordelen van een hr-ketel

  • Energiezuinig
  • Minder CO2-uitstoot
  • Eenvoudige installatie
  • Goede combinatie met een warmtepomp

Verschil tussen cv-ketel en hr-ketel

Een hr-ketel is dus een ketel met een hoog rendement. Maar wanneer wordt een ketel gecertificeerd als een hr-ketel? Simpel: zodra een ketel een rendement behaald van minimaal 100%. Dat betekent dat 100% van het gas dat wordt omgezet in 100% warmte. Deze certificering wordt uitgegeven door Gaskeur, een kwaliteitskeurmerk van KIWA.

Gaskeur geeft een ketel een hr-ketel label, op basis van 3 verschillende klasses:

  • HR100 (100% gas wordt omgezet in 100% warmte)
  • HR104 (100% gas wordt omgezet in 104% warmte)
  • HR107 (100% gas wordt omgezet in 107% warmte)

Een hr-ketel met klasse HR 107 zorgt dus voor de beste energiebesparing en is tegelijk de beste keuze voor het milieu.

Naast het hr-label wordt er ook een label voor de zogenoemde een CW-klasse uitgegeven. De CW-klasse van een hr-ketel staat voor de Comfort Warmwater Klasse. Hoe hoger de CW-klasse, hoe hoger het vermogen en hoe meer warm water de ketel kan produceren in een bepaalde tijd.

Zo wordt een hr-ketel geinstalleerd

Stap 1: Verwijdering oude ketel

Als je een nieuwe hr-ketel wilt kopen, gaan we ervan uit dat je momenteel een ketel in je huis hebt hangen. Voordat onze installateur de nieuwe ketel installeert, verwijdert hij de oude ketel.

Stap 2: Installatie

Onze installateur installeert de nieuwe hr-ketel op dezelfde locatie als de oude ketel. Wil je de ketel op een andere locatie of heb je een extreem oude ketel? Dan kan het zijn dat er wat extra aanpassingen nodig zijn. Al met al is de installatie binnen 1 dag geregeld.

Stap 3: Koppeling zonneboiler of warmtepomp

Als je van plan bent om ook een warmtepomp of zonneboiler te plaatsen, is het slim om dit door te geven aan onze installateur. Hij kan er dan rekening mee houden dat er genoeg ruimte overblijft om een warmtepomp te plaatsen.

Veelgestelde vragen over hr-ketels

Heb je vragen over een hr-ketel die niet op deze pagina worden beantwoord? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact op met een van onze energieadviseurs.

Ja. Een cv-ketel kost bijna een kwart minder energie. Daarnaast is de uitstoot van CO₂ en stikstofdioxide lager, wat ten goede komt aan het milieu.

Hoewel we bij homeQgo streven naar duurzame huizen voor iedereen, begrijpen we dat dat niet allemaal in één keer kan. Veel huizen zijn nog niet geschikt voor een warmtepomp en de investering om dat voor elkaar te krijgen kan flink zijn.Daarom bieden we je een persoonlijk stappenplan om van het gas af te kunnen gaan of energieneutraal te kunnen leven. Dat begint bij goede isolatie en lage temperatuurverwarming en eindigt met een hybride of all-electric warmtepomp.Als je onvoldoende isolatie hebt, maar de ketel wel vervangen moet worden, adviseren we eerst te investeren in een nieuwe ketel. Vervolgens kun je dan alsnog je huis isoleren, zodat je over een paar jaar de cv-ketel kunt combineren met een hybride warmtepomp, of deze kunt vervangen door een all-electric warmtepomp.

Ja, alle hr-ketels die in ons assortiment zijn geschikt om te koppelen met een hybride warmtepomp of een zonneboiler. Als je van plan bent om ook een warmtepomp of zonneboiler te plaatsen, is het slim om dit bij de inspectie door te geven aan onze installateur. Hij kan er dan rekening mee houden dat er genoeg ruimte overblijft om een warmtepomp te plaatsen.