zonnepanelen salderen

Zonnepanelen Salderen

Vanaf 1 januari 2027 kun je opgewekte zonne-energie niet meer 1-op-1 verrekenen met je verbruik. In plaats daarvan ontvang je een lagere terugleververgoeding. Dit heeft directe gevolgen voor je energierekening én de manier waarop zonnepanelen financieel voordeel opleveren.

Zijn zonnepanelen straks nog rendabel? Wat betekent dit voor jouw situatie? En hoe kun je slim inspelen op deze verandering?

In een notendop

Saldering zonnepanelen stopt per 1 januari 2027

Dit gaat het stoppen van de salderingsregeling in het kort voor jou betekenen:

  • Per 1 januari 2027 kan je niet meer salderen: vanaf dit moment wordt teruggeleverde stroom niet meer 1-op-1 verrekend met afgenomen stroom. Dit betekent dat je opgewekte energie minder oplevert dan nu het geval is.  
  • Terugleververgoeding zonnepanelen wordt lager: de hoogte hiervan verschilt per energieleverancier en is afhankelijk van je kale leveringstarief, terwijl je nu de volledige stroomprijs (inclusief belastingen en heffingen) bespaart met salderen.  
  • Hogere energiekosten als je veel teruglevert: omdat teruggeleverde stroom minder opbrengt, wordt het belangrijker om je opgewekte stroom direct te verbruiken. 

Wat is salderen en hoe werkt het nu nog?

Salderen is een regeling waarbij je teruggeleverde zonne-energie mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dit betekent dat je voor de stroom die je zelf opwekt en teruglevert, dezelfde prijs krijgt als wat je betaalt voor afgenomen stroom, inclusief belastingen en heffingen.  

Hoe werkt het salderen met zonnepanelen?  

Als je meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt, wordt de overtollige energie automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling mag je deze teruggeleverde stroom volledig aftrekken van je afgenomen stroom op een later moment.  

Voorbeeld van zonnepanelen salderen:  

  • Je wekt jaarlijks 3000 kWh op en verbruikt daarvan 1000 kWh direct.
  • De overige 2000 kWh lever je terug aan het net.  
  • Je neemt daarnaast 3500 kWh af van het net. 

Dankzij salderen van zonnepanelen betaal je slechts voor 1500 kWh in plaats van 3500 kWh. 
(3500 kWh - 2000 kWh)

Zo simpel was het nog nooit

Zonnepanelen vergelijken bij homeQgo

In 5 minuten vergelijken

In 5 minuten vergelijken

Je krijgt een eerlijk en persoonlijk overzicht op basis van de ingevulde gegevens.

Alleen de beste offertes

Alleen de beste offertes

Vergelijk drie verschillende installateurs.  Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

100% onafhankelijk advies

100% onafhankelijk advies

We kijken alleen naar wat het beste werkt voor jou en jouw woning.

Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?

Veel mensen denken dat salderen en terugleveren hetzelfde zijn, maar dat is niet zo.  

  • Salderen zonnepanelen (tot 2027) → Je wekt stroom op en levert die terug aan het net. Deze energie wordt 1-op-1 verrekend met de stroom die je later verbruikt, inclusief energiebelasting en heffingen.  
  • Teruglevering zonnepanelen (vanaf 2027) → Je krijgt alleen nog een terugleververgoeding voor de stroom die je niet zelf gebruikt. Dit tarief moet tot 2030 minimaal 50% van je kale leveringstarief zijn, dit ligt waarschijnlijk tussen 5 en 12 cent per kWh, wat lager is dan de volledige stroomprijs.

Voorbeeld vóór en na 2027:

SituatieStroomverbruikTeruglevering zonnepanelenWat je betaalt
Vóór 2027 (met salderen zonnepanelen)3.500 kWh2.000 kWh1.500 kWh tegen normaal tarief
Vanaf 2027 (zonder salderingsregeling zonnepanelen)3.500 kWh2.000 kWh3.500 kWh tegen normaal tarief, met een lage vergoeding voor 2.000 kWh

De afbouw salderingsregeling zonnepanelen zorgt ervoor dat de terugverdientijd langer wordt, tenzij je maatregelen neemt om meer stroom zelf te verbruiken.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De salderingsregeling werd in 2004 ingevoerd om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. En met succes: Nederland behoort nu tot de top 5 van Europese landen in zonne-energieproductie. Maar de regeling heeft ook nadelen:

  • Hoge kosten voor energieleveranciers → Zij moeten teruggeleverde stroom vergoeden tegen het volledige tarief dat in het contract staat, terwijl zij deze energie vaak goedkoop inkopen. 
  • Minder belastinginkomsten voor de overheid → Omdat zonnepaneeleigenaren minder stroom afnemen, lopen de overheid en netbeheerders inkomsten mis uit belastingen en heffingen.
  • Huishoudens zonder zonnepanelen betalen indirect mee. Omdat de kosten van salderen worden verdeeld over alle stroomverbruikers, betalen mensen zonder zonnepanelen meer voor hun energie. Omdat de energieleveranciers dit oneerlijk vinden brengen ze nu vaste terugleverkosten in rekening bij zonnepaneelbezitters.
  • Daarnaast wordt het elektriciteitsnet steeds zwaarder belast, vooral in de zomer wanneer veel stroom wordt teruggeleverd.

De afschaffing van de salderingsregeling moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van de kosten en het elektriciteitsnet toekomstbestendiger maken. Daarom is besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 volledig af te schaffen.

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Ja, zonnepanelen blijven rendabel, maar de manier waarop je bespaart verandert. Omdat salderen zonnepanelen stopt, wordt het belangrijker om zo veel mogelijk opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Dit voorkomt dat je stroom goedkoop teruglevert en later duur moet inkopen.  

Waarom blijven zonnepanelen rendabel?  

  • Zelf opgewekte stroom direct gebruiken bespaart geld: je voorkomt dat je stroom moet afnemen tegen een hoger tarief.  
  • Terugleververgoeding zonnepanelen blijft bestaan: je krijgt nog steeds een vergoeding, al ligt die lager dan nu.  
  • Energieprijzen stijgen: zelf opgewekte stroom blijft financieel aantrekkelijk.  
  • Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter: lagere aanschafkosten compenseren de langere terugverdientijd.  

Kleine moeite, grote besparing

In drie stappen zonnepanelen vergelijken

Stap 1: Zonnepanelen vergelijken

Stap 1: Vul je gegevens in

Adres, jaarverbruik en daktype. Dat is alles wat we nodig hebben. Met deze info doen wij het rekenwerk en stellen we het beste pakket voor jouw situatie samen.

Stap twee: zonnepanelen vergelijken

Stap 2: Je dak in 3D

Met één klik zie je jouw woning in 3D, inclusief het aantal zonnepanelen dat perfect past. Wil je er meer of minder? Geen zorgen, dat kan je zelf in deze stap aangeven.


Stap 3: zonnepanelen vergelijken

Stap 3: Klik, kies en klaar!

Voordat je het weet, liggen er drie scherpe offertes van betrouwbare installateurs voor je klaar. Vergelijk ze op prijs, garantie of wat jij belangrijk vindt. Kies jouw zonnige deal!

Hoe zorg je ervoor dat zonnepanelen maximaal opleveren?

Wil je ook na 2027 optimaal profiteren van je zonnepanelen? Dan is het slim om je stroomverbruik en energiecontracten beter af te stemmen op je opwekking.  

Meer stroom direct verbruiken  

  • Wasmachine, droger en vaatwasser overdag laten draaien.
  • Elektrische auto opladen wanneer de zon schijnt.
  • Warmtepomp of airco slim instellen om overdag te draaien.

Een thuisbatterij overwegen  

  • Lagere energiekosten door stroom ‘s avonds zelf te gebruiken.
  • Duur, maar prijzen dalen en subsidies kunnen volgen.

Een dynamisch energiecontract kiezen  

  • Stroom inkopen wanneer de prijzen laag zijn.
  • Op zonnige dagen kan teruglevering meer opleveren.

Veelgestelde vragen over de salderingsregeling

Tot wanneer kun je salderen?

Je kunt tot 1 januari 20207 salderen. Daarna is salderen niet meer mogelijk.

Wat betekent salderen op jaarbasis?

Bij salderen op jaarbasis streept de energieleverancier jaarlijks de hoeveelheid stroom die je hebt geleverd weg van de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit is een gunstige manier van salderen. In de zomer wek je namelijk meer stroom op dan in de winter en in de winter verbruik je meestal juist meer stroom.

Let wel op: het salderen bij een contract met vaste tarieven gaat per contractjaar en niet per kalenderjaar. Bij een dynamisch contract kijkt de energieleverancier hoeveel stroom je ieder uur opwekt en verbruikt. Dit wordt verrekend tegen de actuele energieprijzen die dan gelden.


Welke energieleveranciers salderen er maandelijks en welke jaarlijks?

Salderen per maand mag niet meer. In maart 2023 heeft de kantonrechter bepaald dat energieleveranciers op jaarbasis moeten salderen. In de wet staat dit niet expliciet, waardoor sommige energieleveranciers dit voor deze tijd niet deden. Daarnaast heeft de kantonrechter bepaald dat het salderen plaats moet vinden door de teruggeleverde hoeveelheid stroom weg te strepen tegen de hoeveelheid verbruikte stroom. Of door hetzelfde tarief per kWh te vergoeden als het tarief dat je als klant betaalt voor de verbruikte stroom. Dit geldt ook voor variabele tarieven. 

Er zijn nog wel energieleveranciers die dynamisch salderen, waarbij de verrekening wel op jaarbasis gebeurt, alleen kijkt de energieleverancier dan hoeveel stroom je ieder uur hebt opgewekt en verbruik.


Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

Als je energieleverancier dynamisch saldeert, kijkt de energieleverancier ieder uur hoeveel stroom je hebt opgewekt en hoeveel je hebt verbruikt. De prijs van stroom is ieder uur verschillend. De energieleverancier saldeert eerst. Je betaalt de actuele marktprijs voor elke kWh die je van het net gebruikt tijdens het daadwerkelijk verbruik. En voor de opgewekte kWh die je levert aan het elektriciteitsnet krijg je een vergoeding dat is gebaseerd op het tarief dat geldt op het moment van de teruglevering. De verrekening hiervan vindt wel jaarlijks plaats.  

Hoe werkt salderen bij een variabel contract?

Bij een variabel contract geldt net als bij een vast contract dat de energieleverancier de teruggeleverde hoeveelheid stroom wegstreept tegen de hoeveelheid verbruikte stroom. Of hetzelfde tarief rekenen voor het aantal opgewekte kWh tegen hetzelfde tarief voor het aantal verbruikte kWh.  

Wanneer wordt salderen verrekend?

Bij een dynamisch energiecontract kijkt de energieleverancier hoeveel stroom je ieder uur opwekt en verbruikt. Een energieleverancier verrekent het salderen per contractjaar bij een contract met vaste energietarieven. Wil je overstappen van energieleverancier, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden.   

Expert Emiel

Advies nodig? Plan een belafspraak.

Onze adviseurs staan gratis en vrijblijvend voor je klaar.

Misschien ook interessant voor jou

Warmtepomp illustratie

Warmtepomp

Illustratie vloerverwarming

Vloerverwarming

Illustratie laadpaal

Laadpaal thuis