In het kort is het een hybride warmtepomp die aanpasbaar is naar een elektrische warmtepomp. Dit is een slimme tussenstap naar gasloos wanneer je nog moet isoleren of geen lage temperatuur verwarming hebt. Je kan dan alvast voor de all-electric ready warmtepomp kiezen (waarbij je cv-ketel dus nog bijspringt als het erg koud is). Is jouw huis klaar voor de overstap dan kan je het systeem uitbreiden met een boiler voor warm water en kan de cv-ketel weg.
Net zoals de standaard hybride warmtepomp haalt hij de warmte uit de buitenlucht, grond of waterbron en zet deze om naar bruikbare energie. Daalt de buitentemperatuur onder de -5 graden? Dan kan de buitenunit niet genoeg warmte uit de buitenlucht halen, dus springt de cv-ketel bij om de centrale verwarming te regelen.
Goed om te weten: bij homeQgo bieden we enkel lucht-water warmtepompen aan, omdat het veruit de beste prijs en efficiëntie heeft.
Dit is het type op- en afgiftesysteem dat je wil. De opties zijn hier: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grondwater-water. De naam is geformuleerd volgens [bron]-[afgiftesysteem]
Bijvoorbeeld: lucht-water warmtepompen gebruiken buitenlucht om water voor verwarming te verwarmen. Bij lucht-lucht wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald, enz.
Voordelen:
Nadelen:
Goed om te weten:
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraag je subsidie aan voor onder andere isolatie en initiatieven zoals een warmtepomp.
Bij een hybride zal de cv-ketel, als ondersteuning voor de warmtepomp, bijspringen als de buitentemperatuur bijvoorbeeld onder 5 graden gaat. Een all-electric ready warmtepomp heeft een hoger vermogen, zodat de gasketel pas vanaf een buitentemperatuur lager dan -5 graden hoeft bij te springen. Je verwarmt dus meestal je huis uitsluitend op electriciteit, en de cv-ketel regelt het warme water nog.
Het "ready" slaat erop dat je op elk gegeven moment de overstap naar gasloos wonen kunt maken. De onderdelen zijn zo gekozen dat je dan de gasketel afkoppelt en vervangt door een elektrisch element voor de verwarming en een warmtepompboiler toevoegt voor je warm water. Met een gewone hybride kan dit niet. Met andere woorden: de stap om van het gas af te komen is bij all-electric makkelijker dan bij de 'standaard hybride' vorm.
Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of neem contact op met onze adviseurs.
Ja, in principe is elke cv-ketel geschikt om een hybride all-electric ready warmtepomp op aan te sluiten. Dus als je pas een nieuwe cv-ketel hebt en deze niet weg wil doen, is dit een perfecte tussenstap naar gasloos wonen.
Kies voor het vermogen dat je nodig hebt wanneer de warmtepomp als volledig elektrische warmtepomp zou werken. Hoe meer je in de tussentijd gaat isoleren, hoe minder groot dit vermogen hoeft te zijn, en dus hoe lager de kosten.
Kies daarnaast altijd voor een warmtepomp die ook op een lager vermogen kan werken (tot minder dan 2 kW). Dat wordt moduleren genoemd. Anders zal de warmtepomp niet zo efficiënt werken als er weinig warmte nodig is, zoals in het voor- en najaar. De warmtepomp kan dan gaan pendelen (vaak in- en uitschakelen), en dat is niet goed voor de levensduur. De installateur adviseert je graag over het geschikte vermogen.
Stel je hebt een all-electric ready systeem met je bestaande cv-ketel laten installeren omdat die cv-ketel nog niet zo oud was. Plots gaat je cv-ketel stuk. Wat nu?
Dan heb je twee keuzes: of je installeert opnieuw een cv-ketel, of je kiest er nu voor om all-electric te gaan en gasloos te gaan wonen. Weet dat een cv-ketel 10-15 jaar meegaat, dus vraag jezelf af of je huis en financiële situatie het toelaten om over te stappen.