In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Dit zeggen onze klanten over ons

Als je zonnepanelen laat installeren, besteed je daar best wel wat (spaar)geld aan. Het voordeel is dat je direct de kosten voor je energierekening omlaag brengt en daarmee geleidelijk je investering terugverdient. Zodat je direct gratis gebruik maakt van de stroom die je zelf opwekt met de zonnepanelen. Hoe lang duurt het terugverdienen van je investering?

Hoe snel heb je zonnepanelen terugverdiend?

Hoe snel je zonnepanelen terugverdient, hangt af van een aantal elementen die hierop invloed hebben:

 • Salderen en de vergoeding voor teruglevering
 • Prijs en levensduur van zonnepanelen
 • Het gebruik van de opgewekte stroom
 • Prijs van stroom
 • Eventuele heffing van je energieleverancier
 • De ligging en hellingshoek van de panelen

1. Salderen en terugleververgoeding

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen naar 0%. Weet je niet wat salderen is? Lees er alles over op onze pagina over salderen. 

Het gevolg van dit wetsvoorstel houdt in dat je in 2031 waarschijnlijk de opgewekte stroom van je zonnepanelen niet mag wegstrepen tegen je verbruik. Je krijgt een terugleververgoeding voor de stroom die je niet zelf gebruikt en terug levert aan het elektriciteitsnet. Deze vergoeding is lager dan de prijs die je voor stroom betaalt. Met de afbouw van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd langer.

2. De prijs en levensduur van de zonnepanelen

De aanschafprijs van zonnepanelen, de installatiekosten en alle bevestigingsmaterialen hebben invloed op de terugverdientijd. Maar ook de levensduur van de panelen. Zonnepanelen gaan gemiddeld langer dan 20 jaar mee. Sommige omvormers gaan korter mee, dus dan zul je deze eerder moeten vervangen.

3. Het stroomgebruik

Hoe meer zonne-energie je zelf gebruikt in je huis, hoe interessanter het is om zonnepanelen te hebben. Want voor elk opgewekte kWh die je zelf gebruikt om bijvoorbeeld de warmtepomp te laten draaien, hoef je geen stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. En daarmee bespaar je dus geld op je energierekening. Probeer zoveel mogelijk apparaten te laten draaien op de stroom die je zelf opwekt, helemaal als de afbouw van salderen start.

4. Prijs voor stroom

Hoe hoger de stroomprijs is, hoe sneller de terugverdientijd is. Je spaart immers een hoop geld uit dat je normaal gesproken betaalt voor je stroomverbruik. Als de stroomprijs daalt, is de terugverdientijd langer. 

Stel dat je nu € 0,39 per kWh betaalt en je met de zonnepanelen 3000 kWh opwekt. Dan bespaar je € 0,39 x 3000 = € 1560,- per jaar. 

Als de prijzen lager liggen, bijvoorbeeld € 0,29 per kWh, dan bespaar je met 3000 kWh op jaarbasis: € 0,29 x 3000 = € 1160,- per jaar.

5. Eventuele heffing van je energieleverancier

Emiel: “Inmiddels hebben een aantal energieleveranciers aangekondig dat ze in 2024 een vaste terugleveringskosten hanteren. Het zijn de eerste energieleveranciers die een maandelijkse heffing vraagt aan klanten met zonnepanelen. Dit doen ze omdat de kosten die worden gemaakt om het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet mogelijk te maken hoger worden. Hierdoor stijgen de stroomtarieven voor iedere klant, ook voor klanten die geen zonnepanelen hebben. De energieleveranciers hebben besloten om de kosten eerlijker te verdelen, door een maandelijkse heffing te vragen aan klanten die met hun zonnepanelen meer stroom terugleveren aan het net dan dat ze zelf gebruiken. Deze kosten verlengen de terugverdientijd van de panelen. Mogelijk volgen meer energieleveranciers in de nabije toekomst.”

Op dit moment mogen energieleveranciers bij hun modelcontract — een standaardcontract dat alle energieleveranciers verplicht zijn om aan te bieden — geen maandelijkse heffing aan zonnepaneeleigenaren in rekening brengen. Dit betekent echter niet dat dit altijd het gunstigste energiecontract is, kijk dus altijd goed naar alle tarieven en voorwaarden van een energiecontract voordat je het afsluit.

6. De ligging en hellingshoek van de zonnepanelen

Hoeveel stroom je opwekt met zonnepanelen, hangt af van de ligging van de zonnepanelen. De panelen vangen meer zon op wanneer ze liggen op het zuiden dan wanneer de panelen op het oosten liggen. En hoe meer zon ze opvangen, hoe meer stroom ze opwekken om te gebruiken in huis. De hellingshoek is hierbij ook een belangrijk element. Hoe gunstiger de hellingshoek, hoe meer je met de zonnepanelen opwekt.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen zonder salderen

Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat de terugverdientijd zonder salderen oploopt van gemiddeld 7 jaar bij zonnepanelen die voor 2022 zijn gekocht, naar 8 à 9 jaar in de periode tot en met 2023 en 9 à 10 jaar voor zonnepanelen die in de periode tot en met 2030 worden aangeschaft. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar, hierdoor is het nog steeds interessant om zonnepanelen aan te schaffen, ook als de salderingsregeling stopt.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Een gemiddelde terugverdientijd zegt vrij weinig over jouw persoonlijke terugverdientijd van zonnepanelen. Laat daarom de terugverdientijd voor jouw situatie berekenen. Vul de zonnepanelen scan in, dan berekenen we voor jou de terugverdientijd. Dit doen we op basis van de gegevens die je doorgeeft, zoals je verbruik, maar ook door gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en de Rijksoverheid te halen. Met deze gegevens maken we gratis een 3D-model van je huis, waar je zelf kunt aangeven op welk dakdeel je zonnepanelen wilt. Hierdoor zie je hoeveel zonnepanelen we je adviseren, hoeveel stroom je daarmee op jaarbasis opwekt en wat de terugverdientijd is.

Veelgestelde vragen over de terugverdientijd

Heb je nog andere vragen over de terugverdientijd? We hebben de meestgestelde vragen voor je verzameld en beantwoord. Kom je er niet uit? Neem dat contact op met onze energieadviseurs, we maken wij graag een berekening voor je.

Wil je zelf berekenen wat de terugverdientijd is? Dat kun je met behulp van het onderstaande voorbeeld. Hierbij worden veel elementen niet meegenomen, dus het is een zeer grove schatting. 

Stel je schaft 12 zonnepanelen van 400 Wp aan. Dit kost je € 6000,- (dit is een fictief bedrag).  De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is 4224 kWh op jaarbasis. 

Nu willen we de besparingen weten. Hiervoor vermenigvuldig je jouw jaarverbruik met de prijs per kWh die je aan de energieleverancier betaalt. Stel je betaalt € 0,39 per kWh en je verbruik is 4224 kWh per jaar. Dan betaal je zonder zonnepanelen € 0,39 x 4224 kWh = € 1647,36 per jaar voor stroom. Nu deel je de kosten door de verwachte besparing op jaarbasis, zodat je een indicatie hebt van de terugverdientijd. Dus € 6000,- / € 1647,36 = 3,64. Dit is 3 jaar en 8 maanden. Nogmaals, dit is een grove indicatie waarbij belangrijke elementen niet zijn meegenomen, waardoor de terugverdientijd korter lijkt dan deze daadwerkelijk is.

Onze zonnepanelen scan kijkt naar verschillende elementen voor het berekenen van de terugverdientijd. Zo kijkt de scan naar:

 • Je energieverbruik
 • De oriëntatie van het dak
 • De hellingshoek van de panelen
 • Eventuele schaduw op het dak
 • Hoeveel stroom de zonnepanelen op jaarbasis opwekken
 • De salderingsregeling
 • De prijs (inclusief installatie- en materiaalkosten)
 • De levensduur van zonnepanelen
 • De gemiddelde stroomprijs

Deze informatie halen we uit het Actueel Hoogtebestand, het Kadaster, de Rijksoverheid en de gegevens die je opgeeft, zoals je verbruik. De berekeningen en het advies van onze scan zijn heel nauwkeurig, daarom hebben we hiervoor ook een Validated by ISSO-certificaat ontvangen.