In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Salderen zonnepanelen

Sinds 2004 is de salderingsregeling in het leven geblazen om de aanschaf van zonnepanelen financieel te stimuleren. Bij deze regeling trekt de energieleverancier de opgewekte zonne-energie af van het stroomverbruik. De regering heeft plannen om de salderingsregeling te veranderen.

Wat is salderen bij zonnepanelen?

Salderen is een aftreksom waarbij de energieleverancier de opgewekte stroom van zonnepanelen van jouw verbruik aftrekt. 

Dus: de geleverde stroom aan jou - de stroom die de zonnepanelen opwekken en die je niet zelf gebruikt = salderen. 

Bijvoorbeeld: je wekt per jaar 2500 kWh, hiervan gebruik je 500 kWh zelf en 2000 kWh lever je terug aan het net. Je neemt ook 3000 kWh van het net: 3000 - 2000= 1000 kWh. Je betaalt voor 1000 kWh aan je energieleverancier.

Salderen is gunstig, want je mag het overschot van stroom dat jouw zonnepanelen opwekken verrekenen met je verbruik.

Hoe werkt het salderen met zonnepanelen?

Met een dubbele meter zijn er drie manieren om te salderen, welke manier voor jou geldt, hangt af van de regels van je energieleverancier. 

  1. Piekverbruik eerst en dan dalverbruik: bij deze wijze streept de energieleverancier eerst de opgewekte stroom af van jouw verbruik in de piekuren. Daarna streept de leverancier de overgebleven stroom van het dalverbruik af. 
  2. Totalen wegstrepen: de energieleverancier streept de volledige opbrengst stroom af van het totale stroomverbruik. Er is geen onderscheid tussen piek- en daluren. 
  3. Per telwerk: de energieleverancier trekt de opgewekte stroom in de piekuren af van je verbruik in de piekuren. Hetzelfde geldt voor de daluren, de opgewekte stroom in de daluren gaat van je verbruik in de daluren af. Deze manier komt veruit het meeste voor. 

Heb je een enkele meter? Dan loopt de meter terug op het moment dat de zonnepanelen meer opwekken dan dat je verbruikt.

Is salderen hetzelfde als terugleveren?

Salderen is wat anders dan terugleveren. Bij salderen streept de energieleverancier de opgewekte stroom weg van je stroomverbruik. Als het ware krijg je dus hetzelfde tarief als dat je betaalt voor de stroom die je verbruikt, inclusief belastingen en heffingen. 

Bij terugleveren krijg je een terugleververgoeding per kWh exclusief belastingen en heffingen. Jouw energieleverancier mag zelf bepalen hoe hoog dit tarief is. 

Bijvoorbeeld: je wekt op jaarbasis 3000 kWh op en je hebt maar 2500 kWh verbruikt. De overgebleven 500 kWh lever je terug aan het net en daarvoor krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier.

De voorwaarden voor salderen

Er zijn een aantal voorwaarden voor het salderen:

  • Er geldt een salderingsgrens. Lever je meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je hier een terugleveringsvergoeding per kWh voor. Het tarief ligt rond de 7 - 9 cent per kWh.  
  • Je levert en neemt stroom af via dezelfde aansluiting.

Dit zijn voorwaarden die gelden voor kleinverbruikers met een aansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère. Je wordt gezien als kleinverbruiker als je een aansluiting hebt van maximaal 3 x 80 Ampère. Bij veel huishoudens is de aansluiting 1 x 35 of 3 x 35 Ampère.

De toekomst van salderen

Op dit moment ligt er een wetsvoorstel in de Eerste Kamer om de salderingsregeling af te bouwen. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, mag je vanaf 2025 ieder jaar minder salderen en vanaf 2031 helemaal niet meer. De percentages wat je nog mag salderen zijn: 

  • 2023: 100% 
  • 2024: 100% 
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

In hetzelfde wetsvoorstel staat dat je als zonnepaneelhouder een vergoeding krijgt voor de stroom die je niet kunt salderen. Dit is tot 2027 80% van het leveringstarief dat je hebt afgesproken met je energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Deze regeling gaat de dag na publicatie van de wet in het Staatsblad in. De minister stelt, op basis van advies van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt, vanaf 2027 iedere twee jaar een minimale vergoeding vast die energieleveranciers je moeten geven voor de stroom die je niet kunt salderen. In dit wetsvoorstel staat ook dat energieleveranciers op jaarbasis moeten salderen en dit niet maandelijks mogen doen.

Waarom wordt salderen afgeschaft?

De salderingsregeling is in 2004 ingegaan om het bezit van zonnepanelen financieel aantrekkelijk te maken. Deze regeling heeft gewerkt: Nederland staat in de top 5 van Europese zonne-energieproductie. Alleen kost deze regeling energieleveranciers veel geld en de overheid krijgt minder belastinginkomsten binnen.  

Door te salderen in de zomer, wanneer stroom minder waard is, krijgt de energieleverancier minder geld voor stroom dan dat de leverancier jou als zonnepaneelhouder moet betalen. Dit verschil in kosten moet in balans zijn, dus is de stroomprijs verhoogd. Mensen zonder zonnepanelen betalen door de salderingsregeling een hogere stroomprijs en krijgen niet het voordeel dat je krijgt als je zonnepanelen hebt. Hierdoor betalen mensen zonder zonnepanelen dus mee aan de salderingsregeling. De regering wil deze scheve verhouding stoppen.

Zonnepanelen ook zonder salderingsregeling interessant

Een onderzoek door onderzoeksbureau TNO toont aan dat ook zonder salderingsregeling zonnepanelen zich terugverdienen, alleen is de terugverdientijd een paar jaar langer. Zo is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen die je voor 2023 kocht 7 jaar. Deze terugverdientijd verandert naar 9 à 10 jaar in de periode tot en met 2030. Omdat zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, is het dus nog steeds interessant om zonnepanelen te hebben. Doe de zonnepanelen scan en krijg de terugverdientijd te zien op basis van jouw persoonlijke situatie.

Veelgestelde vragen over de salderingsregeling

Er is een hoop te vertellen over salderen. We begrijpen dan ook dat je nog wel vragen hebt over het salderen. Daarom hebben we de meestgestelde vragen voor je verzameld en beantwoord.

Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan.

Als de salderingsregeling stopt, is het nog steeds interessant om zonnepanelen op je dak te hebben. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. De gemiddelde terugverdientijd zonder salderen is gemiddeld 9 tot 10 jaar volgens onderzoeksorganisatie TNO. 

Tijdens en na de afbouw van de salderingsregeling is het slim om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Laadt je elektrische auto dus overdag op, terwijl de zon schijnt. En zet andere elektrische apparaten in huis overdag aan, in plaats van ‘s avonds of ‘s nachts. Of overweeg een thuisbatterij aan te schaffen om stroom tijdelijk op te slaan.

Bij salderen op jaarbasis streept de energieleverancier jaarlijks de hoeveelheid stroom die je hebt geleverd weg van de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit is een gunstige manier van salderen. In de zomer wek je namelijk meer stroom op dan in de winter en in de winter verbruik je meestal juist meer stroom.

Let wel op: het salderen bij een contract met vaste tarieven gaat per contractjaar en niet per kalenderjaar. Bij een dynamisch contract kijkt de energieleverancier hoeveel stroom je ieder uur opwekt en verbruikt. Dit wordt verrekend tegen de actuele energieprijzen die dan gelden.

Salderen per maand mag niet meer. In maart 2023 heeft de kantonrechter bepaald dat energieleveranciers op jaarbasis moeten salderen. In de wet staat dit niet expliciet, waardoor sommige energieleveranciers dit voor deze tijd niet deden. Daarnaast heeft de kantonrechter bepaald dat het salderen plaats moet vinden door de teruggeleverde hoeveelheid stroom weg te strepen tegen de hoeveelheid verbruikte stroom. Of door hetzelfde tarief per kWh te vergoeden als het tarief dat je als klant betaalt voor de verbruikte stroom. Dit geldt ook voor variabele tarieven. 

Er zijn nog wel energieleveranciers die dynamisch salderen, waarbij de verrekening wel op jaarbasis gebeurt, alleen kijkt de energieleverancier dan hoeveel stroom je ieder uur hebt opgewekt en verbruik.

Als je energieleverancier dynamisch saldeert, kijkt de energieleverancier ieder uur hoeveel stroom je hebt opgewekt en hoeveel je hebt verbruikt. De prijs van stroom is ieder uur verschillend. De energieleverancier saldeert eerst. Je betaalt de actuele marktprijs voor elke kWh die je van het net gebruikt tijdens het daadwerkelijk verbruik. En voor de opgewekte kWh die je levert aan het elektriciteitsnet krijg je een vergoeding dat is gebaseerd op het tarief dat geldt op het moment van de teruglevering. De verrekening hiervan vindt wel jaarlijks plaats.

Bij een variabel contract geldt net als bij een vast contract dat de energieleverancier de teruggeleverde hoeveelheid stroom wegstreept tegen de hoeveelheid verbruikte stroom. Of hetzelfde tarief rekenen voor het aantal opgewekte kWh tegen hetzelfde tarief voor het aantal verbruikte kWh.

Bij een dynamisch energiecontract kijkt de energieleverancier hoeveel stroom je ieder uur opwekt en verbruikt. Een energieleverancier verrekent het salderen per contractjaar bij een contract met vaste energietarieven. Wil je overstappen van energieleverancier, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden.