12 praktische tips om energie te besparen

In de huidige tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is energie besparen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hier zijn 12 tips om je energierekening te verlagen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verminderen. Deze tips variëren van investeringen die zichzelf snel terugverdienen en eenvoudige gedragsveranderingen.

12 praktische tips om energie te besparen

22 mei 2024

1. Maak gebruik van zonne-energie

Overweeg de installatie van zonnepanelen om je eigen elektriciteit op te wekken. Ook zonneboilers voor het verwarmen van water zijn een goede investering. Beide opties leveren niet alleen een besparing op je energierekening op, maar zijn ook goed voor het milieu.

2. Isoleer je woning

Goede isolatie is essentieel voor het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer. Overweeg dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Deze maatregelen kunnen in eerste instantie duur lijken, maar leveren grote energiebesparingen op en er zijn hoge subsidies beschikbaar. Als je verschillende isolatiemaatregelen laat toepassen kan je tot 30% subsidie ontvangen.

3. Vervang je verwarmingsinstallatie

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel, voor het verwarmen van je woning. Een warmtepomp werkt niet op gas maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

4. Ventileer je woning

Goede ventilatie zorgt voor drogere lucht die sneller te verwarmen is. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je energie. Zorg voor regelmatige luchtverversing zonder dat je huis onnodig afkoelt.

5. Voorkom sluipverbruik

Veel elektronische apparaten verbruiken stroom, zelfs wanneer ze in de stand-by modus staan. Voorkom dit sluipverbruik door stekkers uit het stopcontact te trekken of gebruik te maken van stekkerdozen met een schakelaar. Een eenvoudige handeling die je tot wel €35,- per jaar kan besparen.

6. Gebruik energiezuinige apparaten

Wanneer je huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn, kies dan voor energiezuinige varianten met een A+++ energielabel. Deze apparaten verbruiken aanzienlijk minder stroom en water, wat op de lange termijn veel kosten bespaart.

7. Vervang lampen door LED-verlichting

LED-lampen zijn tot 85% zuiniger dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee. Hoewel de aanschafprijs iets hoger ligt, verdien je deze investering snel terug door lagere energiekosten en een langere levensduur van de lampen. LED-lampen zijn overal te verkrijgen in verschillende vormen en maten.

8. Kieren en spleten dichten

Tocht in huis zorgt voor ongemak en hogere stookkosten. Gebruik tochtstrips en kit om spleten en kieren te dichten, zodat je woning beter geïsoleerd is en de warmte binnen blijft. Met een minimale investering kan dit veel kou buiten houden.

9. Installeer een programmeerbare thermostaat

Een slimme thermostaat helpt je energie te besparen door de verwarming automatisch te regelen op basis van je dagelijkse routine. Je kunt de temperatuur verlagen wanneer je slaapt of niet thuis bent, wat aanzienlijk scheelt in de energiekosten.

10. Gebruik minder warm water

Het verwarmen van water kost veel energie. Beperk je douchetijd tot maximaal vijf minuten en installeer een waterbesparende douchekop. Dit kan je tot 60m³ gas en 15.000 liter water per jaar besparen.

11. Let op de tarieven van je energieleverancier

Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je flink besparen op je energierekening. Kies bij voorkeur voor een groene energieleverancier om bij te dragen aan een duurzamere energievoorziening. Check jaarlijks of je tarieven nog marktconform zijn en je niet teveel betaalt.

12. Last but not least: krijg inzicht in je verbruik en de kosten

Het is belangrijk om te weten hoeveel je verbruikt en wat dat kost. Gebruik hiervoor de app of maandelijkse overzichten van je energieleverancier. Vergelijk je verbruik met de inschatting die aan het begin van het jaar is gemaakt. Zo zie je of je moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt.

Vaak zie je in de app ook hoeveel je verbruikt in vergelijking met huishoudens die eenzelfde soort woning hebben en met net zoveel personen zijn. Zo zie je of je al goed op weg bent of nog meer kunt besparen. Het Nibud houdt ook cijfers bij over het gemiddelde energieverbruik.

Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Begin vandaag nog met het implementeren van deze maatregelen en zie direct resultaat in je energierekening en wooncomfort. Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn; met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken.