De invloed van een energielabel op je hypotheek vanaf 2024

De meesten mensen weten wel dat een goed energielabel de waarde van je huis verhoogt. Een energiezuinige woning heeft immers een lagere energierekening en een hogere marktwaarde. Vanaf 2024 speelt het energielabel een nog grotere rol bij het bepalen van de hoogte van je maximale hypotheek. Hoe? We leggen het uit.

Gepubliceerd op: 12 juni 2024

Wat is een energielabel ook alweer?

Even terug naar de basis: een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. De labels variëren van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Bij een onzuinige woning denken we aan een woning die slecht geïsoleerd is (bvb geen spouwmuur- of dakisolatie, enkel glas) waardoor de woning veel warmte verliest in de winter en snel opwarmt in de zomer. Een energiezuinige woning is daarentegen goed geïsoleerd en heeft bijvoorbeeld ook zonnepanelen en een elektrische warmtepomp waardoor men de stroom die men nodig heeft, zelf (gedeeltelijk) opwekt.

Nieuwe leennormen per 1 januari 2024

Sinds het begin van dit jaar hebben huishoudens meer hypotheekruimte om geld te lenen voor de aankoop van een energiezuinige woning. Hoe beter het energielabel, hoe hoger het bedrag dat geleend kan worden, met een maximum van 50 duizend euro. Daarnaast kunnen huishoudens extra lenen voor het verduurzamen van zowel bestaande als nieuwe woningen. Ook dit bedrag is afhankelijk van het label van de (nieuwe) woning.

4 tips om je energielabel te verhogen

Stel je koopt een woning met EFG-startlabel - dan zou je met het extra hypotheekbedrag een of meerdere van de onderstaande mogelijkheden kunnen uitvoeren om naar een beter energielabel te gaan.

1. Isoleren van je woning

Het isoleren van je woning kan op verschillende manieren: het plaatsen van dakisolatie, vloerisolatie of het isoleren van de muren. Goede isolatie minimaliseert energieverlies en verhoogt het comfort in je woning.

2. Goede beglazing en kozijnen

Vervang enkel glas door HR++ of HR+++ glas. Dit type glas biedt uitstekende isolatie. Combineer dit met kwalitatieve kozijnen om warmteverlies verder te beperken.

3. Een warmtepomp 

Overweeg het installeren van een warmtepomp. Dit is een duurzaam alternatief voor de traditionele CV-ketel. Een warmtepomp werkt efficiënter en verlaagt je energiekosten op de lange termijn. Welke warmtepomp het beste bij je woning past (hybride of all-electric ready), hangt af van enkele factoren.

4. Zonnepanelen

Plaats zonnepanelen om je eigen energie op te wekken. Tot 2027 kun je profiteren van de salderingsregeling, waardoor je het teveel aan opgewekte energie kunt terugleveren tegen hetzelfde tarief als de afgenomen stroom. Verder zijn zonnepanelen vrijgesteld van BTW waardoor de investering erg voordelig kan zijn.

Waarom zou je je energielabel verbeteren?

Het verhoogt de waarde van je woning significantEen hoger energielabel zorgt voor een lagere energierekeningEen woning met een hoger label kent meer wooncomfortDuurzame woningen verkopen sneller en worden vaker overboden

Disclaimer: koop bewust

Hoewel een hoger hypotheekbedrag aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om bewust na te denken over je financiële situatie. Meer lenen betekent ook hogere maandlasten. Overweeg goed of deze lasten passen bij jouw budget en financiële doelen. Het is verstandig om niet alleen te kijken naar wat je maximaal kunt lenen, maar ook naar wat je comfortabel kunt terugbetalen - zelfs met lagere energiekosten.

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo