Toekomst van teruglevering: wat is salderen nou precies?

Volgens het nieuwe regeerakkoord zal vanaf 2027 de salderingsregeling voor zonnepanelen worden afgeschaft. Een besluit dat grote gevolgen zal hebben voor huiseigenaren die stroom terugleveren aan het net. Om beter te begrijpen wat voor een invloed de afschaffing van de saldereingsregeling zal hebben, leggen we eerst uit wat terugleveren van stroom is, salderen en welke methodes van salderen er bestaan.

Gepubliceerd op: 27 mei 2024

Laatste update: 27 mei 2024

Wat is terugleveren van stroom?

Terugleveren van stroom houdt in dat de elektriciteit die door zonnepanelen wordt geproduceerd en niet direct wordt verbruikt, via de meterkast terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt dus alleen op het moment dat jouw zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je op dat moment nodig hebt. De overtollige energie wordt dus automatisch teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waardoor je functioneert als een mini-energiecentrale en bijdraagt aan het lokale stroomnet.

Wat is salderen?

Salderen is het proces waarbij de hoeveelheid elektriciteit die je aan het elektriciteitsnet levert, wordt verrekend met de hoeveelheid elektriciteit die je van het net verbruikt. Stel je verbruikt in een jaar 2000 kWh stroom en je levert 1500 kWh stroom terug aan het net, dan wordt in de basis 2000-1500 kWh gedaan. Je houdt dan dus 500 kWh stroom over waarvoor je energieleverancier kosten in rekening mag brengen. Zonder zonnepanelen zou je energieleverancier de kosten van 2000 kWh stroom in rekening mogen brengen, salderen resulteert dus vaak in een lagere energierekening. Doordat je met salderen de teruggeleverde stroom eerst mag wegstrepen tegen de stroom die je hebt afgenomen, is de terugverdientijd van zonnepanelen erg gunstig.

Verschillende methodes van salderen

Er zijn drie hoofdmethoden van salderen die door energiebedrijven worden toegepast:

  1. Salderen per telwerk Hierbij wordt de opgewekte stroom tijdens piek- en daluren apart gesaldeerd. Dit kan nadelig zijn als je overdag meer produceert dan 's avonds verbruikt, omdat de stroom niet kan worden overgedragen tussen deze periodes.
  2. Eerst normaal dan dal Deze methode verrekent eerst alle opgewekte elektriciteit met het verbruik tijdens normale uren en vervolgens met het verbruik tijdens daluren. Dit kan voordeliger uitpakken als je overdag grote hoeveelheden stroom opwekt.
  3. Totalen wegstrepen De totale hoeveelheid opgewekte stroom wordt weggestreept tegen de totale hoeveelheid verbruikte stroom, zonder onderscheid te maken tussen piek- en daluren.

Wat verandert er met de afschaffing van de salderingsregeling?

Met het afschaffen van de salderingsregeling vanaf 2027, zal de mogelijkheid om elektriciteit te salderen verdwijnen. In plaats van de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de stroom die je het hebt afgenomen, ontvang je per kWh teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Deze vergoeding is vaak lager dan het tarief dat betaald wordt voor het verbruik van stroom, wat kan leiden tot hogere energiekosten, dus een hogere energierekening en daardoor ook een langere terugverdientijd van zonnepanelen.

Geschreven door: Frederique Binneveld, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo