Regeerakkoord: wat betekent het voor jouw verduurzamingsplannen?

Het nieuwe regeerakkoord van het aanstaande kabinet schrapt enkele duurzaamheidsinitiatieven. Wij leggen uit welke beslissingen zijn genomen over het verduurzamen van je huis, wat dit voor jou betekent en waarom verduurzamen wél nog interessant is.

Sustainable house, photo of a row of houses

16 mei 2024

Hybride warmtepomp niet meer verplicht in 2026

De verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel in een deel van de woningen een hybride warmtepomp te installeren, vervalt. Voor bezitters van oude CV-ketels klinkt dit gunstig, maar gezien de huidige gasprijzen is een hybride warmtepomp nog steeds de investering waard. Je verbetert daarmee niet alleen je energielabel, maar ook je woningwaarde. En niet vergeten: Je kan er ook subsidie voor aanvragen

gasprijs stijging
Infogram

De salderingsregeling vervalt per 2027

Wie zonnepanelen heeft, mag nu nog de stroom die hij teruglevert eerst afstrepen tegen de stroom die hij afneemt van de energieleverancier. Maar deze regeling verdwijnt vanaf 2027, als het aan de nieuwe regering ligt. Zodra de salderingsregeling vervalt krijg je alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

Wat met de terugleverkosten?

Energiebedrijven hebben toegezegd dat de terugleverkosten afgeschaft worden als de salderingsregeling wordt opgeheven. Of dit in de praktijk ook gaat gebeuren, is maar de vraag. Meerdere energieleveranciers geven aan dat als de salderingsregeling vervalt, de vaste terugleveringskosten kunnen worden verlaagd óf verdwijnen. 

Subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s vervallen per 2026

Op dit moment in 2024 geldt de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) nog. Als je een nieuwe elektrische auto koopt, kan je tot € 2950 subsidie krijgen. Ook voor tweedehands auto’s is er subsidie tot € 2000. Vanaf 2025 valt deze dus weg. Wilde je de stap al zetten naar elektrisch rijden, is nu een goed moment. Je zou ook bij je thuis een laadpaal kunnen laten installeren.

De verhoging van de energiebelasting wordt deels teruggedraaid

Vanaf 2024 is de belasting per kuub gas van 49 cent per kuub gestegen naar 58 cent, zonder btw. Inclusief btw komt dit neer op een bedrag van 70,5 cent per kuub gas. In het nieuwe regeerakkoord wordt de belasting verlaagd met 2,8 cent per kuub gas. De nieuwe energiebelasting op gas zou dan 55,2 cent zijn. Als je hier nog 21% btw bij optelt kom je uit op een belastingtarief van 66,8 cent per kuub gas.

TEst 3 emiel

"Ons advies: staar je niet blind op de terugverdientijd bij verduurzaming, maar kijk naar het grote plaatje: je woningwaarde stijgt én het verbetert je wooncomfort." - Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo