De afgelopen weken is de gasprijs in Europa fors gestegen, waarbij deze het hoogste niveau sinds december 2023 heeft bereikt. Deze prijsstijging wordt gedreven door geopolitieke spanningen, waaronder de aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland, en de onrust in het Midden-Oosten. Tegelijkertijd zijn de gasvoorraden in Europa weliswaar goed gevuld, maar de onzekerheden rondom de leveringszekerheid en de oplopende prijzen maken het voor consumenten en bedrijven belangrijker dan ooit om te overwegen hun gasverbruik te verminderen. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door te investeren in een warmtepomp.
Gepubliceerd op: 21 augustus 2024
De prijs van gas in Europa is de afgelopen weken fors gestegen. Op de Amsterdamse Title Transfer Facility (TTF), de belangrijkste handelsmarkt voor gas in Europa, steeg de prijs voor een megawattuur gas tot boven de 40 euro. Deze stijging is deels het gevolg van de recente militaire activiteiten van Oekraïne in de Russische grensregio, evenals de dreigende situatie in het Midden-Oosten, waar de mogelijkheid bestaat dat Iran betrokken raakt in een gewapend conflict met Israël. Volgens energie-analisten speelt de geopolitieke onrust een grote rol in de toegenomen prijsvolatiliteit, met een politieke risicopremie die wordt ingecalculeerd in de gasprijzen.
Bron: investing.com
Ondanks de stijgende prijzen zijn de gasvoorraden in Europa momenteel goed gevuld. Volgens de laatste gegevens van Gas Infrastructure Europe waren de Europese gasreserves op 19 augustus voor 90 procent gevuld, waarmee Europa ruim op schema ligt om de doelstelling van 1 november te halen. Deze volle voorraden hebben enigszins geholpen om de recente prijsstijgingen te dempen, maar er blijven onzekerheden bestaan. Zo loopt het contract voor de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne aan het einde van dit jaar af, en is het onwaarschijnlijk dat dit wordt verlengd. Daarnaast zal Noorwegen, de grootste gasleverancier van Europa, binnenkort starten met gepland zwaar onderhoud aan zijn gasinfrastructuur, wat kan leiden tot verdere marktverstoringen.
Met de huidige onzekerheden en prijsvolatiliteit op de gasmarkt is dit een uitgelezen moment voor consumenten en bedrijven om na te denken over manieren om hun gasverbruik te verlagen. Een van de meest effectieve oplossingen is de aanschaf van een warmtepomp. Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie uit de lucht, aarde of water om gebouwen te verwarmen, en kunnen zo de afhankelijkheid van aardgas drastisch verminderen. Niet alleen draagt dit bij aan lagere energiekosten (omdat stroom goedkoper is) op de lange termijn, het helpt ook om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, wat een positieve impact heeft op het milieu.
Er zijn verschillende type warmtepompen op de markt. Is je huis nog niet optimaal geisoleerd, dan is een hybride warmtepomp een goede oplossing. Je cv-ketel springt dan bij op de koude dagen. Is je huis redelijk tot goed geisoleerd, dan kan je een elektrische warmtepomp of een all-electric-ready warmtepomp overwegen. Met een elektrische warmtepomp kan je van het gas af en met een all-electric-ready ben je klaar voor de toekomst.
De recente stijgingen in gasprijzen en de voortdurende geopolitieke spanningen maken het duidelijk dat afhankelijkheid van aardgas risico’s met zich meebrengt, zowel voor de portemonnee als voor de leveringszekerheid. Het investeren in duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp, is een verstandige keuze om deze risico’s te beperken en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Doe nu de warmtepomp scan en kom er achter of jouw woning geschikt is.
Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo
Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo