Grote regionale verschillen in de overstap naar gasloze verwarming.
Geschreven door: Emiel Jansen, homeQgo
Amsterdam, 15 januari 2025 – Flevoland loopt als provincie voorop in de energietransitie: maar liefst 7,4% van de woningen wordt verwarmd met een warmtepomp, volledig zonder gas. Dit aandeel is 72% hoger dan het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit een analyse van homeQgo.
De analyse geeft ook inzichten in woningen die worden verwarmd met een (hybride) warmtepomp, dus volledig zonder gas of aanvullend met gas. Hieruit blijkt dat Blaricum de koploper is onder de gemeentes. 27,5% van de huishoudens in Blaricum maken al gebruik van deze duurzame technologie. Aan de andere kant van het spectrum bevindt Rotterdam onderaan de lijst met slechts 2,1%.
Deze gegevens onderstrepen niet alleen de koppositie van Flevoland en gemeenten zoals Blaricum, maar tonen ook aan dat er grote regionale verschillen zijn in de overstap naar gasloze verwarming.
Het percentage elektrische verwarming per gemeente
Uit de warmtepomp analyse van homeQgo, gebaseerd op gegevens van 342 Nederlandse gemeenten, blijkt dat er grote verschillen zijn in de toepassing van warmtepompen tussen de verschillende gemeentes en provincies. Het verschil tussen de koploper Blaricum en de gemeentes met het laagste aandeel - Rotterdam, Zwijndecht en Dordrecht - is 25,1%.
Ondanks dat er een gemeente uit Noord-Holland vooraan loopt, is het de provincie Flevoland die de onbetwiste leider is. De provincie heeft twee keer zoveel warmtepompen als Noord-Holland en wordt gevolgd door de provincies Noord-Brabant en Groningen. Volgens de analyse groeit het aandeel warmtepompen in Flevoland nog altijd snel. Tussen 2019 en 2022 steeg het aandeel hier met 278%, terwijl Limburg met een stijging van 123% de minste vooruitgang boekte.
De grote regionale verschillen in adoptie zijn deels te verklaren door factoren zoals het bouwjaar en type woningen, de beschikbaarheid van ruimte en lokaal duurzaamheidsbeleid. Nieuwbouwwijken in regio's zoals Flevoland hebben bijvoorbeeld vaker warmtepompen vanwege strengere energienormen.
Naast de positieve impact op het klimaat, kan een overstap op een warmtepomp flinke financiële voordelen opleveren. In gemeenten zoals Etten-Leur en Reusel-De Mierden lopen de jaarlijkse besparingen per huishouden op tot honderden euro's, afhankelijk van het huidige verwarmingssysteem. Voor huishoudens in grote steden, zoals Rotterdam, is het potentieel voor energiebesparing eveneens groot – mits zij de overstap (kunnen) maken.
Op basis van scan-data van homeQgo
Uit het adviesmodel van homeQgo, gebaseerd op scandata van de afgelopen jaren, blijkt uit onderstaande tabel hoe jouw gemeente presteert, welke regio’s koplopers zijn in de energietransitie en hoeveel je gemiddeld per jaar kunt besparen door over te stappen op elektrisch verwarmen.
De Drechtsteden, waaronder Dordrecht en Zwijndrecht, hebben op dit moment een lager aandeel woningen met een warmtepomp. Dit biedt echter een aanzienlijke kans voor gemeenten en beleidsmakers om een voortrekkersrol te vervullen en inwoners actief te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Samen kunnen we werken aan een groenere toekomst voor de regio.
"Naast regionale verschillen zien we door heel Nederland nog steeds volop kansen om woningen duurzamer te verwarmen. Duurzaam verwarmen met een (hybride) warmtepomp is een enorme kans om woningen toekomstbestendig te maken. Dankzij innovaties in de markt is het ook steeds beter mogelijk om per woning een geschikte oplossing te kiezen."
Lucas Kop - CEO van homeQgo
Emiel is sinds 2021 Expert Verduurzamen bij homeQgo. Hij houdt zich dagelijks bezig met het volgen van de trends en nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en circulariteit.
HomeQgo helpt woningeigenaren in Nederland bij het verduurzamen van hun woning door advies op maat te geven over isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming, zoals warmtepompen. Met innovatieve tools en onafhankelijke informatie ondersteunt homeQgo consumenten om de juiste stappen te zetten richting het installeren van één of meerdere verduurzamingsmaatregelen. homeQgo is sinds 2020 onderdeel van de Rabobank. Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met partnerships@homeqgo.nl.