Woning isoleren? Hou rekening met de Omgevingswet en vermijd boetes

Je hebt beslist: we gaan onze woning verduurzamen door te isoleren. Misschien heb je net een (eerste) huis gekocht, misschien woon je al dertig jaar in je huis en is het er nooit van gekomen. Goed om te weten is dat je dan niet zomaar mag beginnen op elk moment, maar het wettelijk verplicht is natuurvriendelijk te isoleren volgens de Omgevingswet. Wat betekent dit precies?

Gepubliceerd op: 29 mei 2024

Woning isoleren? Hou rekening met omgevingswet

Wat is de Omgevingswet?

Deze wet is opgezet om het naast elkaar leven van mens en dier te faciliteren en de biodiversiteit hierbij te beschermen. Het uitgangspunt is dat er geen schade mag worden toegebracht aan beschermde dieren of planten. Vleermuizen houden zich bijvoorbeeld graag op in de spouwmuur of op zolder, en gierzwaluwen, huismussen en andere vogels bouwen ook maar al te graag hun nestjes daar. In de Omgevingswet staat dat je geen nestplekken mag weghalen of beschermde dieren verstoren in en rond je huis. En dat kan dus gebeuren als je bijvoorbeeld spouwmuur- of dakisolatie gaat aanbrengen.

Hoe natuurvriendelijk isoleren?

Als je zelf gaat isoleren, moet je dus rekening houden met een aantal factoren:

  • Je mag niet zomaar isoleren in het broed- en kraamseizoen (tussen 1 april en 1 augustus), als je in deze periode toch wil isoleren moet je een bedrijf inschakelen dat natuurvriendelijk kan isoleren, of een ecoloog raadplegen. Ook in het winterseizoen gelden er voorwaarden. Bekijk de natuurkalender hieronder.
  • Buiten het kraamseizoen ga je na of er sporen van deze dieren te vinden zijn (poep of vlindervleugeltjes). Is dat het geval, dien je ook een bedrijf in te schakelen dat natuurvriendelijk kan isoleren, of moet je een ecoloog raadplegen. Zijn die sporen er niet, dan kun je gaan isoleren.
  • Je moet vervangende verblijfplaatsen voorzien voor beschermde diersoorten door hiervoor ruimte te voorzien; en kapjes plaatsen over openingen zoals gaten in de gevel. Dit zijn “exclusion flaps” waardoor vleermuizen wel kunnen wegvliegen, maar niet terug.

Daarnaast zijn er nog randvoorwaarden gesteld door de overheid om ervoor te zorgen dat er niet te veel beschermde dieren worden verstoord of hun verblijfplaats kwijtraken.

Natuurkalender natuurvrij isoleren

Natuurkalender wanneer je mag isoleren | Bron afbeelding: isolatiespecialist.nl

Meldplicht Omgevingsloket

Als je zelf gaat isoleren, ben je ook verplicht de werkzaamheden te melden via het Omgevingsloket. Wanneer een handhavende partij komt controleren en er dan blijkt dat je geen rekening hebt gehouden met de Omgevingswet, kan je hier een hoge boete voor krijgen en worden de werken meteen stilgelegd. Bekijk dus zeker de website of je een vergunning nodig hebt.

Wat kost natuurvriendelijk isoleren?

Dit verschilt natuurlijk per type woning. Bij een vrijstaand huis zijn er vaak meer handelingen nodig dan bij een tussenwoning. Afhankelijk van de hoogte en bereikbaarheid van je dak of spouwmuur kan er een hoogwerker nodig zijn, dan komen die kosten er ook bij. Je moet dan denken aan een extra kostenpost tussen de € 300 en € 1000. Vraag deze kosten zeker na als je kiest om een bedrijf in te huren hiervoor.

Bedrijf inhuren natuurvriendelijk isoleren

Als je het een beetje overweldigend vindt of bang bent wat verkeerd te doen, kan je altijd een bedrijf inhuren dat de isolatie voor jou op een natuurvriendelijke manier aanbrengt. Zij weten precies wat mag en niet mag, en doen ook de melding van de werkzaamheden bij de provincie in jouw plaats. Dit kan dus wel betekenen dat het isolatiebedrijf de werken nog even moet uitstellen omwille van broedseizoenen, of kraam- en overwinteringsperiodes.

homeQgo werkt alleen samen met zorgvuldig geselecteerde partners die jou ook hierin bijstaan. Zo gebeurt jouw isolatie niet alleen goed maar ook natuurvriendelijk en zorgenvrij.

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo
Gecontroleerd door:
Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo