Zonnepanelen na 2027 – moet ik aan de thuisbatterij ?

"Zonnestroom is in 2027 niks meer waard". De recente berichten over de lage terugleververgoeding na 2027 kunnen voor onzekerheid zorgen bij eigenaren van zonnepanelen. Wanneer en waarom zijn zonnepanelen nog wel rendabel? En is een thuisbatterij interessant voor mij?

Gepubliceerd op: 11 maart 2025

Zonnepanelen terugleververgoeding thuisbatterij

Zijn zonnepanelen dan nog de moeite?

Zonnepanelen blijven nog steeds een goede investering – als je ze slim gebruikt. En een thuisbatterij? Die is handig in sommige situaties, maar niet altijd. Daarom is eerlijk advies belangrijk.

Wanneer zijn zonnepanelen dan nog voordelig?

Vanaf 2027 krijg je minder geld voor stroom die je teruglevert. Toch blijven zonnepanelen de moeite waard, vooral als je zoveel mogelijk eigen stroom gebruikt. Dit lukt het best als:

  • Je niet veel meer stroom opwekt dan je verbruikt.
  • Je zonnepanelen slim liggen (oost-west), zodat je niet te veel stroom tegelijk opwekt.
  • Je apparaten werken op het moment dat de zon schijnt.
  • Je een elektrische auto of thuisbatterij hebt om zonne-energie op te slaan.

Hoe meer stroom je zelf gebruikt, hoe minder last je hebt van het afschaffen van de salderingregeling vanaf 2027. Daarnaast verbeteren zonnepanelen je energielabel, waardoor je woningwaarde kan stijgen.

Is een thuisbatterij de oplossing voor mijn zonnepanelen?

Nu stroom terugleveren aan het net minder interessant wordt vanaf 2027, kijken veel mensen naar thuisbatterijen. Helaas zijn er ook onbetrouwbare bedrijven die deze batterijen proberen te verkopen met dwingende verkooptrucs. Ze geven misleidende informatie en vragen vaak te veel geld. 

Wanneer kan een thuisbatterij interessant zijn?

De voornaamste redenen om voor een thuisbatterij te kiezen, zijn momenteel:

  • zelfvoorzienend zijn (zelf je zonnestroom gebruiken)
  • geld besparen (inspelen op dynamische energietarieven)

Met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract kan je op de momenten dat de stroom goedkoop is, deze opslaan om dat op een later moment te gebruiken. De thuisbatterij doet dit gewoon zelf, jij hebt hier geen omkijken naar. Het kan dus ook interessant zijn om een thuisbatterij te nemen als je geen zonnepanelen hebt.

Wanneer is een thuisbatterij niet interessant?

Wist je dat het mogelijk is om de BTW op de aanschaf van een thuisbatterij terug te vragen? Hiervoor heb je wel onder andere een dynamisch energiecontract nodig. Heb je nog een langdurig vast energiecontract? Dan is een thuisbatterij nu waarschijnlijk niet interessant, maar raden we aan om je alvast nu goed te informeren over de mogelijkheden.

Als je zonnepanelen of een dynamisch energiecontract hebt, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Vragen of interesse? Wij kijken graag met je mee of het in jouw situatie echt zinvol is.

Expert Emiel

Emiel

Expert verduurzamen

Wij vinden dat verduurzamen eerlijk en betrouwbaar moet zijn. Daarom werken wij alleen met goedgekeurde installateurs en geven we open en duidelijk advies.

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo
Gecontroleerd door:
Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo