Wil je vloerverwarming aanleggen? Ontdek hier de drie methoden: in de ondervloer, infrezen, of op een bestaande vloer.

Vloerverwarming aanleggen: zo wordt het gedaan

Vloerverwarming aanleggen kan op drie verschillende manieren: in de ondervloer, infrezen, of op de bestaande vloer. De keuze hangt af van de huidige situatie en of je het als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken. Dit bepaalt in welke mate de vloerverwarming moet worden gelegd en hoeveel meter verwarmingsbuis er nodig is.

Vloerverwarming in de ondervloer aanleggen

Bij een nieuwbouwwoning, waar nog geen dekvloer is gelegd, kan vloerverwarming in de ondervloer worden aangelegd. De installateur legt eerst een isolatielaag aan. Deze laag zorgt ervoor dat er aan de onderkant van de verwarmingsbuizen zo min mogelijk warmte verloren gaat. Daarna bevestigt de installateur de verwarmingsbuizen aan het isolatiemateriaal. De vloeropbouw blijft minimaal en de warmteafgifte is goed wanneer de vloerverwarming in de ondervloer ligt.

Infrezen van de vloerverwarming

Als de bestaande cement- of betonvloer in goede staat is, kan er worden gefreesd om vloerverwarming aan te leggen. De installateur maakt sleuven in de vloer waar de verwarmingsbuizen in komen te liggen. Vervolgens sluit de installateur de verwarmingsbuizen aan op de verdeler, test het systeem en vervolgens kan de vloer worden geëgaliseerd. Deze methode wordt vaak toegepast bij woningen met een afwerkvloer. De bestaande vloeropbouw verandert niet.  Daarnaast wordt de vloer snel warm omdat de verwarmingsbuizen hoog in de vloer liggen.

Droogbouw vloerverwarming

Bij droogbouw vloerverwarming hoeft er bij de aanleg van de installatie van vloerverwarming geen natte producten zoals beton of anhydriet te worden gebruikt. Dit systeem is mogelijk bij:

  • Appartementen
  • Renovatieprojecten
  • Nieuwbouwwoningen met een houten skelet
  • Geïsoleerde betonvloeren
  • Monumentale panden

Bij dit systeem legt de installateur de vloerverwarming op de dekvloer. Dit betekent dat de vloeropbouw hoger wordt, er moet dus voldoende ruimte beschikbaar zijn.

Laminaat en vloerverwarming, gaat dat samen?

Laminaat is een geschikte keuze als je vloerverwarming wilt. Je moet hierbij, net als bij andere afwerkvloeren, goed opletten wat de warmtedoorlaatweerstand van de vloer is. Dit wordt ook wel R-waarde of RW-waarde genoemd. Hoe hoger deze waarde is, hoe minder warmte de vloer doorlaat. De maximaal toegestane R-waarde van een laminaatvloer en ondervloer is 0,15 m² K/W.

Ondervloer laminaat voor vloerverwarming

Wanneer je laminaat op vloerverwarming wilt leggen, is het belangrijk dat je de juiste ondervloer hiervoor gebruikt. Zo moet de ondervloer de warmte van de vloerverwarming goed doorlaten, in plaats van de isolerende werking die ondervloeren juist vaak hebben. Let dus goed op dat je de juiste ondervloer kiest die warmte goed doorlaat.

Overige geschikte en ongeschikte vloeren voor vloerverwarming

De geschikte vloeren voor vloerverwarming:

  • Cementgebonden gietvloeren
  • Betonvloeren
  • Natuursteen
  • Keramische tegels
  • Keramisch parket
  • Pvc-vloeren
  • Vinyl
  • Niet al te dik tapijt 

De vloer moet altijd een thermische weerstand van 0,15 m² K/W hebben. Is de weerstand van de vloer hoger? Dan kunnen er vlekken ontstaan op de vloer.

Minder geschikte en ongeschikte vloeren voor vloerverwarming: 

  • Epoxy gietvloer
  • Parket of een houten vloer, tenzij er een aantal voorwaarden in acht worden genomen, zoals het niet lakken van het hout of er een kleed op leggen
  • Dikke tapijten
  • Laminaat met houten toplaag

Laat je goed adviseren over de dekvloer, zodat je zeker weet dat de vloer een goede combinatie met vloerverwarming is.

Vloerverwarming op een houten vloer

Veel oudere woningen die voor 1980 zijn gebouwd, hebben een houten draagvloer waarover houten planken liggen. Wanneer er een houten vloer in je huis ligt, legt de installateur de vloerverwarming op deze vloer. Bij oudere woningen met een houten draagvloer kan vloerverwarming op twee manieren worden aangelegd: met matten of een noppenplaat.

Vloerverwarming matten

Bij vloerverwarming matten lopen er speciale stroomdraden door de matten. Deze matten werken op elektra en zijn minder energiezuinig dan vloerverwarming op warm water. Daarom is deze vorm van vloerverwarming alleen verstandig voor ruimtes waarin je niet continu hoeft te stoken, zoals een hobbykamer, kleine slaapkamers of de badkamer. Het voordeel van de matten is dat ze een korte opwarmtijd hebben. De matten werken los van de cv-ketel of warmtepomp en hebben een eigen thermostaat. Je zet de verwarming alleen aan als het nodig is.

Noppenplaat vloerverwarming

Bij woonkamers en andere grote kamers met een houten vloer waar vloerverwarming op basis van warm water kan worden gelegd, is noppenplaat vloerverwarming een goede keuze. De installateur plaatst de noppenplaten op de vloer en zet deze aan elkaar vast. Vervolgens legt de installateur de verwarmingsbuizen tussen de noppen neer. Het is een makkelijk systeem om snel vloerverwarming neer te leggen.

Vloerverwarming in een patroon aanleggen

Vloerverwarming wordt in een bepaald patroon aangelegd. Vaak is dit het slakkenhuispatroon. Dankzij dit patroon is de warmte goed verdeeld over de vloer. Bij het slakkenhuispatroon liggen de buizen 10 tot 20 centimeter van elkaar verwijderd. De afstand is afhankelijk van het doel van het systeem: 10 centimeter voor hoofdverwarming, 20 centimeter voor bijverwarming. De buizen worden in een haarspeldpatroon neergelegd in kamers met grote ramen. Door de verwarmingsbuizen dichter bij de ramen te leggen ontstaan er geen koude zones.

Opstookprotocol bij vloerverwarming

Vrijwel alle vloeren met vloerverwarming hebben een opstookprotocol om scheurvorming te voorkomen. De dekvloer kan scheuren krijgen als er een verschil  tussen warm en koud is. Om te zorgen dat de vloer niet krimpt of uitzet, moet de vloerverwarming geleidelijk op temperatuur worden gebracht. 

Dit protocol voer je als volgt uit:

  1. Je begint met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de kamer. De watertemperatuur lees je af van de verwarmingsinstallatie. 
  2. Elke 24 uur verhoog je de temperatuur met 5 °C totdat de maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt. 
  3. Nu houd je de watertemperatuur van 40 °C 24 uur stabiel, of zelfs het aantal dagen als de dikte van de dekvloer in centimeters. 
  4. Daarna verlaag je de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C tot de starttemperatuur weer is bereikt.
  5. Als het mogelijk is, herhaal je deze cyclus meerdere keren.

Bypass vloerverwarming

Bij vloerverwarming kan een bypassventiel extra veiligheid bieden, vooral als het systeem op een cv- of hr-ketel is aangesloten. De druk in de buizen naar de vloerverwarming verdeler kan hoog oplopen. Een bypassventiel voorkomt dat de druk te hoog wordt. Het bypassventiel werkt als er een vermindering van de warmtevraag optreedt, waardoor er een stijgend drukverschil kan ontstaan in de aanvoer- en retourbuizen. De klep van het bypassventiel opent, zodat de druk weg kan. Als er geen bypassventiel is, moet de kraan van een radiator altijd open staan voor doorstroming. Hierdoor loopt de druk niet te hoog op in de buizen.

Vloerverwarming zelf leggen of laten leggen?

Zelf een vloerverwarming aanleggen kan een ingewikkelde klus zijn. Het is verstandig om vloerverwarming aan te laten leggen, zodat je zeker weet dat het vakkundig gebeurt. Wil je eerst gratis vloerverwarming advies op maat? Doe dan de huisscan. Wij maken gratis en vrijblijvend een berekening van de kosten aan de hand van jouw gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid. Je krijgt een scherp aanbod van onze gecertificeerde installateurs die de vloerverwarming in jouw huis kunnen installeren.

Veelgestelde vragen over het aanleggen van vloerverwarming

Heb je nog vragen over het aanleggen van vloerverwarming? Kijk dan of jouw vraag tussen de veelgestelde vragen staat, of neem contact op met een van onze enthousiaste energieadviseurs. 

De kosten om vloerverwarming aan te laten leggen, hangen af van een aantal factoren:

  • Het aantal vierkante meters van de ruimte waar je vloerverwarming wilt laten leggen.
  • Hoe de vloerverwarming gelegd kan worden.
  • Hoe moeilijk of gemakkelijk het is om vloerverwarming in de ruimte te leggen.

Doe nu de huisscan en ontdek gratis en vrijblijvend de kosten van vloerverwarming in jouw huis.

Welke vloerverwarmingssysteem je het beste kunt kiezen voor jouw huis, hangt onder andere af van de huidige vloer, het aantal vierkante meters van de ruimte en hoe vaak of weinig je de ruimte gebruikt. Doe nu de huisscan voor gratis en vrijblijvend advies op maat over vloerverwarming.