Bij het leggen van vloerverwarming installeert de installateur ook een vloerverwarming verdeler. Ontdek hier wat het is en hoe het werkt.

Vloerverwarming verdeler: zo werkt het

Een essentieel onderdeel van vloerverwarming is de vloerverwarming verdeler. Dit apparaat verdeelt het warme water van de cv-ketel en/of warmtepomp over alle delen van de vloerverwarming, waardoor de warmte zich over de gehele vloer verspreidt.

De werking van een vloerverwarming verdeler

Een vloerverwarming verdeler heeft een verdeelblok. Het warme water stroomt vanaf de cv-ketel en/of de warmtepomp naar de vloerverwarming via de verdeler. Elk circuit heeft een eigen regelklep waarmee de hoeveelheid van het warme water wordt aangepast. Ieder circuit heeft bij de uitlaat thermostatische kranen die de afvoer van het water regelen, zodat het water terugstroomt naar de verdeler. Met de verdeler pas je hierdoor de temperatuur van elke kamer aan. Er zijn twee soorten verdelers: een open en gesloten verdeler.

Open verdeler voor de vloerverwarming

Een open verdeler heeft een ingebouwde pomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het warme water door de warmtebuizen gaat en circuleert. De pomp reguleert het water dat doorstroomt naar de verdeler, waarna het water verdeeld wordt over de vloerverwarmingsbuizen. Zo’n verdeler heeft een meetinstrument dat automatisch de temperatuur van het water opmeet. Zodra het water warmer of kouder is dan de gewenste temperatuur, krijgt de thermostaatkraan een signaal om de watertoevoer te stoppen of juist aan te voeren. Hierdoor blijft de temperatuur van de vloerverwarming optimaal en stabiel. Het water dat door de buizen stroomt, koelt op den duur een keer af. Dit afgekoelde water komt weer in de verdeler terecht. Daar aangekomen wordt een deel van het water gebruikt om toevoer van nieuw warm water af te koelen naar de gewenste temperatuur. Het andere deel komt terug in de cv-ketel en wordt daar opnieuw opgewarmd. Een open verdeler wordt vaak gebruikt bij een cv-ketel, omdat de warmte van het water uit de cv-ketel te hoog is om direct door de buizen van de vloerverwarming te laten gaan.

Gesloten verdeler voor de vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp

Een gesloten verdeler heeft geen pomp en kan dus geen warm en koud water mengen om de juiste temperatuur te bereiken. Dit type verdeler wordt vaak gebruikt in combinatie met een warmtepomp, omdat de warmtepomp het water rechtstreeks opwarmt voordat het door de vloerverwarmingsbuizen stroomt. Via de gesloten verdeler gaat het water direct vanuit de warmtepomp de buizen door. Doordat een warmtepomp een lage aanvoertemperatuur heeft, tussen 30 °C en 40 °C, is het water direct op de juiste temperatuur. Het water hoeft niet afgekoeld te worden, in tegenstelling tot water dat uit een cv-ketel komt.

Vloerverwarmingsverdeler 2-groeps, 5-groeps of meer: wat heb je nodig?

Hoeveel meter verwarmingsbuis er nodig is om je huis te verwarmen, bepaalt welke verdeler je nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming optimaal werkt, sluit je niet te veel vierkante meter buizen aan op een groep. Als je de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, is het advies 1 groep per 10 m². Dus als je 50 m² aan verwarmingsbuizen hebt, heb je een 5-groepsverdeler nodig. Bij vloerverwarming als bijverwarming geldt 1 groep per 15 m². De installateur weet aan de hand van jouw wensen en de gegevens van jouw huis hoeveel groepen je nodig hebt.

Pompschakelaar vloerverwarming

Als je een vloerverwarming verdeler met pomp hebt, draait deze pomp de hele dag en nacht, terwijl het eigenlijk niet nodig is. Hiervoor kun je een pompschakelaar aanschaffen. Hiermee schakel je de pomp aan en uit. Zo’n pompschakelaar heeft een temperatuursensor die op de aanvoerleiding naar de verdeler zit. Omdat het de circulatiepomp van de verdeler alleen laat draaien als dit nodig is, bespaar je hiermee op je energiekosten. Vooral in de zomer zorgt dit voor een hoge besparing, omdat je de vloerverwarming dan niet nodig hebt. In deze maanden zorgt de schakelaar ervoor dat de pomp alleen elke 24 uur even aangaat, zodat de pomp niet vast komt te zitten, wat kan gebeuren als je de vloerverwarming een lange tijd niet gebruikt.

Vloerverwarming verdeler aansluiten

Onze installateur die de vloerverwarming bij je komt leggen, sluit de vloerverwarming en de verdeler aan, zodat het gebruiksklaar is. Dat doet hij door de verdeler op te hangen, de vloerverwarmingsbuizen en de thermostaatknop aan te sluiten. De verdeler wordt zo dicht mogelijk bij de cv-ketel of warmtepomp geïnstalleerd, zodat de transportleidingen kort kunnen zijn.

Vloerverwarming verdeler wegwerken

Wanneer de verdeler in het zicht hangt, kun je deze wegwerken met een kastje. Hoe groter de verdeler, een 16-groepsverdeler is bijvoorbeeld groter dan een 4-groepsverdeler, hoe groter de omkasting. Maar je kunt de verdeler ook ergens laten hangen waar het niet in het zicht is, bijvoorbeeld in de bijkeuken, de keuken, de kelder of de garage.

Vloerverwarming verdeler instellen

Als je een gesloten verdeler zonder circulatiepomp hebt, kun je de temperatuur niet zelf instellen. Dit wordt ingesteld bij de warmteopwekker, zoals de warmtepomp. Bij een verdeler met pomp krijg je een thermostatische regelknop. Met deze knop stel je de temperatuur van het water in. Deze kun je instellen tussen 15 °C en 50 °C. Het beste is het om dit in te stellen tussen 30 °C en 40 °C. Als je de temperatuur instelt op 50 °C zal bij de meeste huizen de woning snel warm worden. Hierdoor worden de vloerverwarmingsbuizen maar voor de helft warm, omdat de ingestelde temperatuur al is behaald. Dit zorgt voor koude gebieden in de vloer. 

Als je de temperatuur instelt tussen 30 °C en 40 °C krijgt de verwarming langer de tijd om te verwarmen voordat de kamer de temperatuur bereikt. De vloer wordt overal warm, waardoor het comfortabeler aanvoelt. En je stookt ook nog eens energiezuiniger, omdat je de ruimte geleidelijk opwarmt.

Veelgestelde vragen vloerverwarming verdeler

Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag? Neem contact op met onze energieadviseurs of kijk eerst even tussen de veelgestelde vragen of jouw vraag erbij staat.

Wanneer je de vloerverwarming laat installeren, hoef je niet zelf de verdeler uit te kiezen. De installateur weet het beste welke verdeler goed is voor het aantal vierkante meters vloerverwarming in jouw huis.

Ja, als je de vloerverwarming laat leggen door de installateurs waar homeQgo mee samenwerkt wordt de verdeler voor je aangesloten. Je hoeft er dus niet naar om te kijken.