Hoe bepaal je hoeveel kW jouw warmtepomp nodig heeft? Wij helpen je op weg met een simpele uitleg, duidelijke voorbeelden en handige vuistregels waarmee jij een grove schatting kan maken voor het aantal kW van jouw warmtepomp.
Wordt het pompen of verzuipen?
Het vermogen van een warmtepomp, uitgedrukt in kilowatt (kW), bepaalt hoeveel warmte de pomp kan leveren om jouw huis heerlijk te verwarmen. Maar hoe weet je precies hoeveel kW jouw hybride of all-electric warmtepomp nodig heeft? Hier spelen een aantal factoren een belangrijke rol:
Dit is een handige indicator om te bepalen hoeveel warmte jouw huis nodig heeft. Hoe hoger je gasverbruik, hoe meer vermogen je nodig hebt. Houd er rekening mee dat je totale gasverbruik niet alleen bestaat uit verwarming, maar ook uit warm water en koken.
Het lijkt logisch dat een groter huis meer vermogen vraagt, maar dat is niet het hele verhaal. De indeling van je woning, het aantal verdiepingen en de isolatie hebben een grote invloed bij het bepalen van het aantal kW. Een goed geïsoleerde tussenwoning van 150 m² heeft minder vermogen nodig dan een ouder appartement van 90 m² wat slecht geïsoleerd is. De grootte van je woning in combinatie met de isolatiewaarde is dus een indicator voor het vermogen van je warmtepomp. En dat brengt ons bij het volgende punt.
Voel je tocht langs ramen? Dan verlies je waarschijnlijk veel warmte. Zit je juist comfortabel zonder tocht te voelen? Dan is je woning waarschijnlijk goed geïsoleerd. Maar hoe weet je nou hoe goed jouw huis écht geïsoleerd is? Heb jij je huis laten (na)isoleren dan heb je waarschijnlijk de nieuwe isolatiewaarde van je woning van de installateur of aannemer gekregen. Heb je geen idee of er isolatie in je woning zit en wat de isolatiewaarde is? Geen zorgen, je kunt dit eenvoudig inschatten met een vuistregel op basis van het bouwjaar van je woning.
W/m² staat voor watt per vierkante meter. Hiermee wordt aangegeven hoeveel warmte-energie (in watt) een woning per vierkante meter nodig heeft om lekker warm te blijven. Dit getal hangt direct samen met de isolatiewaarde van je woning en het warmteverlies door muren, ramen, dak en vloer.
Hogere W/m²-waarde: slecht geïsoleerde woningen hebben meer energie nodig per vierkante meter, dus een hogere W/m².
Lagere W/m²-waarde: goed geïsoleerde woningen hebben minder energieverlies en vragen minder watt per vierkante meter.
In Nederland zijn er niet vaak strenge winters, maar het vermogen van je warmtepomp moet voldoende zijn om ook op de koudste dagen, bijvoorbeeld bij -10°C, je woning warm te houden. Kies daarom een pomp die piekmomenten aankan, zonder dat deze overcapaciteit heeft.
Size matters
Om een eerste indruk te krijgen hoeveel kW jouw warmtepomp nodig heeft, kan je kijken naar het totale gasverbruik van jouw huishouden. Wil je het vermogen van de warmtepomp berekenen met behulp van de isolatiewaarde en de grootte van je huis? Skip dit stuk dan en ga direct naar de volgende alinea.
Hier is een voorbeeldberekening om een simpele schatting te maken op basis van je totale gasverbruik. Deze berekening is gemaakt voor een gemiddeld huishouden van 4 personen.
Voorbeeld:
De formule die je voor deze berekening gebruikt:
De formule: (Gasverbruik voor verwarming x 10) ÷ Stookuren = Benodigd vermogen in kW.
Berekening:
1. Gasverbruik voor verwarming bepalen
Trek het gasverbruik voor warm water af van het totale gasverbruik. In een huishouden van 4 personen is dat:
1.500 m³ totaal - 400 m³ voor warm water = 1.100 m³ voor verwarming.
2. Vermogen berekenen
De formule: (Gasverbruik voor verwarming x 10) ÷ 1781= Benodigd vermogen in kW.
Toegepast op dit voorbeeld:
(1.100 x 10)÷ 1.781 = 6,2 kW.
Met deze berekening zou het advies zijn om te kiezen voor een warmtepomp van ongeveer 6-7 kW. Alleen is deze berekening een grove schatting. Doe onze warmtepomp scan voor een eerlijk en persoonlijk advies.
Het gasverbruik voor warm water wordt apart gehouden omdat het vermogen van de warmtepomp specifiek berekend is voor het verwarmen van je woning. Warm water (voor douchen, baden en koken) heeft een eigen warmtevraag die losstaat van de ruimteverwarming. Dit onderscheid maak je om twee redenen:
Altijd een toereikend vermogen
Naast het gebruik van je gasverbruik is er ook een andere -specifieke- manier van berekenen mogelijk: een transmissieberekening. Maar wat houdt dat precies in, en hoe helpt het bij het kiezen van de juiste warmtepomp?
Een transmissieberekening – ook wel warmteverliesberekening genoemd – laat zien hoeveel warmte jouw huis per vierkante meter verliest. Hoe meer warmte je huis verliest, hoe harder de warmtepomp moet werken om het lekker warm te houden. Bij deze berekening wordt gekeken naar verschillende dingen:
Een transmissieberekening is gedetailleerd en houdt rekening met je hele woning. Dit voorkomt dat je een warmtepomp kiest die te klein of juist te groot is. Een te klein systeem kan je woning niet goed verwarmen, terwijl een te groot systeem kan pendelen (te vaak aan- en uitschakelen), wat inefficiënt is en de levensduur van je warmtepomp verkort.
Wil je een nauwkeurige transmissieberekening, vul dan nu onze warmtepomp scan in en krijg direct te zien welk vermogen warmtepomp bij jouw situatie past.
Wil je toch zelf een eerste berekening maken? Volg deze stappen:
Voorbeeld:
Een woning uit 1995 met 120 m² verwarmd oppervlak heeft een isolatiewaarde van 65 W/m²:
120m² x 65 W/m² = 7800 W of 7,8 kW
Maar je hebt niet altijd de volle 100% van kW nodig om de ruimte te verwarmen. Je verwarmt immers niet het hele jaar door jouw ruimte. Daarom mag je voor een elektrische warmtepomp de uitkomst van deze som x 0,8 doen.
Als je een elektrische warmtepomp wil, zal die in dit voorbeeld een vermogen van 7,8 x 0,8= 6,24 kW nodig hebben. Dus tussen de 6-7 kW.
Voor een hybride warmtepomp doe je de uitkomst x 0,5. Want deze werkt samen met je CV ketel voor het verwarmen van je woning.
Een hybride warmtepomp heeft in dit voorbeeld een vermogen van 7,8 x 0,5=3,9 kW nodig. Dus een warmtepomp van 4 kW.
Reken jezelf warm
Hieronder hebben we voor jou verschillende voorbeeldberekeningen voor de verschillende soorten huishoudens en woningen gemaakt.
Gegevens
Woonoppervlakte: 150 m²
Bouwjaar: 1990
Isolatiewaarde: Gemiddeld (65 W/m²)
Gasverbruik: 5 personen 1900 m³ per jaar (incl. warm water)
Rekenvoorbeeld gasverbruik
Correctie voor warm water: 1900 m³ (5 personen × 100 m³) = 1400 m³.
Berekening vermogen: 1400 x 10 ÷ 1.781 = 7,8kW
Warmtepomp vermogen: 7-8 kW
Rekenvoorbeeld transmissieberekening
Isolatiewaarde: 150 x 65 = 9.750 W of 9,75 kW
Elektrische warmtepomp: 9,75 x 0,8=7,8 kW
Vermogen elektrische warmtepomp: 7-8 kW
Hybride warmtepomp: 9,75 x 0,5=4,875 kW
Vermogen hybride warmtepomp: 4-5 kW
Gegevens
Woonoppervlakte: 90 m²
Bouwjaar: 2005
Isolatiewaarde: Redelijk goed (55 W/m²)
Gasverbruik: 1.300 m³ per jaar
Rekenvoorbeeld gasverbruik
Correctie voor warm water: 1.300 m³ (3 personen × 100 m³) = 1.000 m³.
Berekening vermogen: 1.000 x 10 ÷ 1.781 = 5,6 kW
Vermogen warmtepomp: 5-6 kW
Rekenvoorbeeld transmissieberekening
Isolatiewaarde: 90 x 55 = 4.950 W of 4,95 kW .
Elektrische warmtepomp: 4,95 x 0,8 =3,96 kW
Vermogen elektrische warmtepomp: 3-4 kW
Hybride warmtepomp: 4,95 x 0,5= 2,475 kW
Vermogen hybride warmtepomp: 2-3 kW
Gegevens
Woonoppervlakte: 110 m²
Bouwjaar: 1980
Isolatiewaarde: Matig (75 W/m²)
Gasverbruik: 1.600 m³ per jaar
Rekenvoorbeeld gasverbruik
Correctie voor warm water: 1.800 m³ (4 personen × 100 m³) = 1.400 m³.
Berekening vermogen: 1.400 x 10 ÷ 1.781 =7,8 kW
Vermogen warmtepomp: 7-8 kW
Rekenvoorbeeld tranmissieberekening:
Isolatiewaarde: 110 x 75 = 8.250 W of 8,25 kW .
Elektrische warmtepomp: 8,25 x 0,8=6,6 kW
Vermogen elektrische warmtepomp: 6-7 kW
Hybride warmtepomp: 8,25 x 0,5=4,125 kW
Vermogen hybride warmtepomp: 4-5 kW
Gegevens
Woonoppervlakte: 65 m²
Bouwjaar: 2015
Isolatiewaarde: Zeer goed (45 W/m²)
Gasverbruik: 800 m³ per jaar
Rekenvoorbeeld gasverbruik
Correctie voor warm water: 800 m³ (2 personen × 100 m³) = 600 m³
Berekening vermogen: 600 x 10 ÷ 1.781 = 3,4 kW
Vermogen warmtepomp: 3-4 kW
Berekening transmissieberekening
Isolatiewaarde: 65 x 45 = 2.925 W of 2,93 kW
Elektrische warmtepomp: 2,93 x 0,8 =2,344 kW
vermogen elektrische warmtepomp: 2-3 kW
Hybride warmtepomp: 2,93 x 0,5=1,465 kW
Vermogen hybride warmtepomp: 1-2 kW
Brandende vragen, koel beantwoord
In sommige gevallen heb je een aparte groep in de meterkast nodig voor je warmtepomp. Of er een aparte groep nodig is, hangt af van het vermogen van je warmtepomp. Bij een 4 kW warmtepomp is het in de meeste gevallen niet nodig om aanpassingen te doen in de meterkast en kan de warmtepomp worden aangesloten op een bestaande groep.
Wil je een 6 kW of een hoger vermogen warmtepomp? Dan heb je een aparte groep nodig en zijn aanpassingen in de meterkast vaak nodig.
Daarbij komt dat bij een volledig elektrische warmtepomp een 3fase aansluiting nodig is. Dit is de aansluiting van het elektriciteitsnet naar je woning. Als je niet zeker weet of je een 3fase aansluiting hebt, kan je dit navragen bij je netbeheerder.
Ja, het is goedkoper om een warmtepomp de hele dag aan te laten staan. Dit komt doordat een warmtepomp efficiënter werkt wanneer deze constant op een lager vermogen draait, in plaats van steeds aan en uit te schakelen, wat extra energie kost.
Het onderhoud van een warmtepomp kost gemiddeld tussen de €150 en €300 per twee jaar, afhankelijk van het type warmtepomp en de onderhoudscontracten. Bij grotere of complexe systemen, zoals bodemgebonden warmtepompen, kunnen de kosten hoger liggen. Het regelmatig laten onderhouden van je warmtepomp is verstandig. Zo blijf je warmtepomp het meest efficiënt werken.
4 juli 2024
Ineens (gedeeltelijk) overschakelen van een cv-ketel naar een warmtepomp, is een grote stap richting het verduurzamen van je woning. Er zijn wel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om optimaal te profiteren van de voordelen van een warmtepomp. Lees hier verder
24 mei 2024
In het nieuwe regeerakkoord staat dat het vanaf 2026 niet langer verplicht is om een hybride warmtepomp te installeren als je cv-ketel het begeeft. Waarom is het dan toch nog de moeite waard? Lees hier verder
16 mei 2024
We leggen uit welke beslissingen zijn genomen in het regeerakkoord over het verduurzamen van je huis en wat dit voor jou betekent. Lees hier verder