Wat is de levensduur van zonnepanelen en omvormers en wanneer moet je ze vervangen? Ontdek hier het antwoord op al je vragen.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Gemiddeld is de levensduur van zonnepanelen 25 jaar. Wel neemt de opbrengst van zonnepanelen jaarlijks een beetje af, dit noemen we degradatie. De meeste fabrikanten van zonnepanelen geven een vermogensgarantie af, waarbij ze aangeven dat hun zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen opwekken. 

Het is slim om de opbrengst van je zonnepanelen in de gaten te houden via de app van je omvormer. Wanneer de stroomopbrengst veel lager is dan verwacht, is het verstandig om de zonnepanelen en de omvormer na te laten kijken. Soms is de oorzaak een omvormer die niet helemaal meer naar behoren werkt, of vuiligheid op de zonnepanelen.

Vervuilde zonnepanelen leveren minder op

Op het zonnepaneel zit een laagje dat vuil afstoot, waardoor het meeste vuil niet blijft plakken. Over het algemeen spoelt vuiligheid ook weg door de regen als de panelen onder een hoek van minstens 20 graden liggen. Schoonmaken is dan niet nodig. Tenzij er algengroei of vogelpoep op is gekomen, dan is een regenbui niet voldoende. Liggen de panelen vrijwel plat? Laat de panelen dan eens in het jaar schoonmaken.

Kwaliteit van het zonnepaneel

Kwaliteit heeft ook invloed op de levensduur van zonnepanelen. Als je via de zonnepanelen scan akkoord gaat met de definitieve offerte van een van de installateurs waarmee we samenwerken, ben je verzekerd van kwalitatieve zonnepanelen. Doe gratis en vrijblijvend de zonnepanelen scan. We maken een uniek 3D-model van je huis waarop je kunt aangeven op welk dakdeel je zonnepanelen wilt laten plaatsen. We geven aan hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw verbruik en wat de terugverdientijd van de panelen is. Je kunt gemakkelijk een definitieve offerte aanvragen bij een van onze installateurs.

Economische levensduur van zonnepanelen

De zonnepanelen kunnen over het algemeen dus na zo’n 25 jaar nog op je dak blijven liggen. Of het economisch interessant is, hangt af van je verbruik. Wanneer je met de lagere opbrengst nog steeds je apparaten in huis kan voorzien van voldoende stroom, hoef je niet meteen nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. De kans is er groot dat je in de tussentijd ook een aantal nieuwe apparaten, zoals een wasmachine of koelkast, hebt aangeschaft die energiezuiniger werken dan de voorgaande apparaten.

Een omvormer gaat gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar mee, korter dus dan de gemiddelde levensduur van zonnepanelen. Reken er dus op dat je de omvormer eerder moet vervangen dan de zonnepanelen. De omvormer is nodig om de stroom die de zonnepanelen opwekken om te zetten van gelijkspanning naar wisselspanning. De apparaten in je huis gebruiken wisselspanning. Daarnaast kun je wisselspanning terugleveren aan het elektriciteitsnet. 

Check regelmatig of het groene lampje van de omvormer nog brandt, dit is een signaal dat de omvormer werkt. Door de omvormer regelmatig stofvrij te maken, gaat de omvormer langer mee.

Veelgestelde vragen over de levensduur

Heb je een andere vraag over de levensduur van zonnepanelen? Kijk dan tussen onze veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op, we helpen je graag.

Hoe vaak je zonnepanelen vervangt, hangt af van of de panelen na 25 jaar nog steeds jouw verbruik opwekken. Vaak moet je de omvormer tussentijds laten vervangen, maar kun je de zonnepanelen langer op het dak laten liggen. Pas wanneer de zonnepanelen niet meer goed werken of onvoldoende opwekken om je verbruik te dekken, is het tijd om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen.

Gemiddeld gezien gaan glas-glas panelen 30 jaar mee. Dit zijn zonnepanelen waarvan de voorkant en achterkant van het paneel van glas zijn gemaakt. Bij glas-folie panelen is de achterkant van folie gemaakt. Deze panelen zijn wat kwetsbaarder voor de blootstelling aan vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Het folie kan op den duur loslaten of er komen vocht- of luchtbellen onder. Dit betekent niet dat je per se voor glas-glas panelen hoeft te kiezen, deze panelen zijn duurder en hebben een langere terugverdientijd. Glas-folie panelen zijn ook uitstekende panelen om op je dak te laten installeren.