In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Wat is een slimme meter, hoe werkt het?

Een slimme meter heeft gescheiden telwerken: een telwerk voor het verbruik van stroom van het elektriciteitsnet en een telwerk voor de teruglevering van stroom naar het elektriciteitsnet. Hiermee toont de meter de standen apart van elkaar: wat je afneemt en wat je teruglevert. Wanneer er zonnepanelen op je dak liggen, verrekent de energieleverancier de teruggeleverde stroom met de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit noemen we salderen, hierover lees je alles op de pagina salderen. Voor een eventueel overschot aan stroom dat je teruglevert, krijg je een vergoeding van de energieleverancier.

Zonnepanelen zonder slimme meter

Vanaf 2025 wordt het misschien voor zonnepaneeleigenaren verplicht om een meter in huis te hebben die de levering en de teruglevering van stroom afzonderlijk meet. Je hoeft niet per se een slimme meter voor zonnepanelen te hebben, maar de meter moet wel geschikt zijn voor de registratie van teruglevering van stroom aan het elektriciteitsnet, zoals een digitale meter. Dit is vanwege de mogelijke wijziging van de salderingsregeling in 2025. Dan kun je alleen gebruikmaken van een slimme meter of een geschikte digitale meter. Lees hier meer over de salderingsregeling en de wijziging.

“Weet je niet zeker of je een geschikte meter hebt?" Onze installateurs bekijken dit vooraf, zodat de installateur pas zonnepanelen plaatst als je een geschikte meter hebt. Dit geldt ook voor de meterkast, waarbij het belangrijk is dat de hoofdzekering de zonnepanelen aankan.”

Verschillende oude meters

Analoge meter zonder draaischijf

De analoge meter zonder draaischijf lijkt op de ferrarismeter, alleen draait deze meter niet terug als je stroom opwekt. Een analoge meter hangt vaak nog in oude huizen en is niet geschikt voor teruglevering. Bij de aankoop van zonnepanelen moet je deze meter laten vervangen door een slimme meter of een digitale meter met registratie van teruglevering.

Ferrarismeter

De ferrarismeter is nog een oude meter. Als je er een hebt die automatisch terugdraait, dan kun je deze voorlopig nog laten hangen, tot waarschijnlijk 2025 (wanneer de salderingsregeling mogelijk verandert). De meter draait door wanneer je stroom verbruikt en loopt terug wanneer je stroom opwekt. Heb je een ferrarismeter waarvan de draaischijf geblokkeerd is bij het terugdraaien? Dan is deze meter niet geschikt als je zonnepanelen laat plaatsen.

Digitale meter met of zonder registratie

Digitale meter met registratie van teruglevering

In sommige nieuwbouwhuizen of huizen met een vernieuwde meterkast hangt er vaak een digitale meter met een apart telwerk voor de stroom die je teruglevert. Deze digitale meter is geschikt voor de registratie van de teruggeleverde stroom en je verbruik. De meter wisselt de gegevens van je verbruik en teruglevering niet automatisch uit met je energieleverancier en netbeheerder, iets wat de slimme meter wel doet.

Digitale meter zonder registratie van teruglevering

Als je een digitale meter zonder registratie van de teruglevering hebt, is deze niet geschikt voor zonnepanelen. De meter registreert niet hoeveel stroom je aan het elektriciteitsnet teruglevert. Laat deze meter vervangen door een slimme meter of digitale meter met registratie van teruglevering als je zonnepanelen laat installeren.

Bij een hoog- laagtarief, ook wel dubbeltarief of normaal- daltarief genoemd, rekent de energieleverancier twee verschillende tarieven. Het hoogtarief geldt overdag. In de avond, nacht, weekenden en op feestdagen geldt een lager tarief. Hiermee stimuleert de energieleverancier om in tijden wanneer er weinig stroom wordt gebruikt, stroom te gebruiken. En tijdens momenten dat veel huishoudens stroom gebruiken stimuleert de energieleverancier om minder stroom te gebruiken. 

Als je een dubbeltarief bij je energieleverancier hebt, registreert de slimme meter wanneer je stroom verbruikt en opwekt. Je hebt dus vier telwerken op de slimme meter voor de registratie van verbruik en teruglevering: T1, T2, T3 en T4.

Veelgestelde vragen

Is jouw vraag nog niet beantwoord op deze pagina? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Nee, voor zonnepanelen kun je nu nog gebruikmaken van de ferrarismeter waarvan het telwerk terugloopt bij de opwekking van stroom via zonnepanelen. Als het wetsvoorstel voor de salderingsregeling (lees er alles over op onze pagina over salderen) in 2025 wordt aangenomen, moet je per 2025 wel een meter hebben die de levering en teruglevering van stroom afzonderlijk meet. Dit kan een slimme meter zijn of een digitale meter met terugleverregistratie.

Ja, een slimme meter is geschikt als je zonnepanelen laat plaatsen. De meter registreert zowel de teruglevering als het verbruik van stroom op verschillende telwerken. De slimme meter kan deze standen automatisch doorgeven aan je energieleverancier en netbeheerder als je hier toestemming voor geeft. Wil je dit liever niet? Dan geeft de slimme meter de standen niet automatisch door.

Het verschil tussen de registratie van de slimme meter en de omvormer heeft te maken met de stroom die je opwekt en meteen gebruikt in huis. De stroom die je opwekt, hoeft niet de slimme meter in de meterkast te bereiken; het wordt eerst via de omvormer naar de groepenkast geleid. Heb je de vaatwasser aangezet, draait de wasmachine of staat de televisie aan? Dan gaat de stroom daarnaartoe. Stroom die je niet direct gebruikt, gaat via de slimme meter terug naar het elektriciteitsnet. Dit zie je terug op de slimme meter als teruggeleverde stroom.