Zonne-energie gebruiken voor het verwarmen van je water: het kan makkelijk met een zonneboiler! Maar hoe werkt een zonneboiler precies? En wat als het winter is: heb je dan wel warm water? Hieronder leggen we je alles uit over een zonneboiler.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat water voor je douche en de keuken verwarmt met zonne-energie. Een zonneboiler bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Een aantal zonnecollectoren op het dak
  • Een voorraadvat voor warm water

De zonnecollector op het dak gebruikt de straling van de zon om water te verwarmen dat je kunt gebruiken in de douche en de keuken. Hierdoor hoeft je cv-ketel minder water op te warmen en bespaar je gemiddeld 40 tot 60% op je kosten voor het verwarmen van je water. Een zonneboiler werkt in combinatie met een cv-ketel of een warmtepomp.

Werkt een zonneboiler ook in de winter?

Een zonneboiler presteert ook goed in de winter. Dit komt doordat een zonneboiler geen direct zonlicht of een warme buitentemperatuur nodig heeft om het water te verwarmen. Hierdoor is het rendement van een zonneboiler nog steeds zo’n 50 tot 60% vergeleken met de meest zomerse maanden.

Zo wordt een zonneboiler geinstalleerd

Stap 1: Inspectie

Een zonneboiler kun je op bijna alle ketels aansluiten. Tijdens een digitale afspraak met de installateur wordt dit gecheckt. Mocht het nodig zijn, kan de installateur besluiten om een afspraak bij je thuis in te plannen.

Stap 2: Plaatsing zonnecollectoren

Afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt, plaatst onze installateur één tot drie zonnecollectoren op het dak. We bieden zonnecollectoren aan van verschillende groottes, waardoor je ze eventueel gemakkelijk kunt combineren met zonnepanelen.

Stap 3: Plaatsing van het voorraadvat

Naast de collectoren op het dak, plaatst onze installateur een voorraadvat waarin het warme water wordt bewaard. Dit vat wordt bij de cv-ketel geplaatst en heeft, afhankelijk van je waterverbruik, de grootte van een lage of hoge koelkast. Als je ruimtegebrek hebt, kun je ook kiezen voor een liggend voorraadvat.

Kom ik in aanmerking voor zonneboiler subsidie?

Voor de aanschaf en installatie van een zonneboiler kun je in aanmerking komen voor subsidie. Alle zonneboilers die we via homeQgo aanraden, zijn geschikt voor ISDE subsidie. Dit bedrag kan in sommige gevallen oplopen tot wel €2.000. Als je daarnaast nog isolatie laat plaatsen, kan het subsidiepercentage voor de isolatie daarvoor oplopen tot ongeveer 30%. Wil je meer weten over de zonneboiler subsidie? Bekijk dan het artikel via de onderstaande knop.