In 5 min. vrijblijvend een offerte Besparen vanuit je luie stoel Geen extra kosten, wel extra hulp

Emiel vertelt meer over spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het opvullen van je spouwmuur met isolatiemateriaal. Door deze ruimte op te vullen heb je een warmer huis, bespaar je op je energierekening en krijg je een hoger energielabel waardoor je woning meer waard wordt. Vrijwel alle woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouw.  Een uitzondering hierop zijn sommige huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd en waarvan de bouwvergunning nog voor 1975 is afgegeven. 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij het isoleren van de spouw, wordt de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen de buitenmuur en de binnenmuur van je huis opgevuld met isolatiemateriaal. Dit doen ze door in de voegen van de buitenmuur gaten te boren, hierdoor kunnen ze de ruimte tussen de twee muren opvullen met isolatiemateriaal en daarna maken ze de gaten weer dicht. Deze manier van isoleren zorgt ervoor dat in de zomer de warmte buiten blijft en in de winter de koudere lucht niet naar binnen kan komen.

Er komt iets tussen

Zo wordt de spouwmuur geïsoleerd

Stap 1: Inspectie

undefined

De spouw is een holle ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Om ervoor te zorgen dat er geen metselresten of dieren in zitten als de isolatie wordt aangebracht, inspecteert onze installateur eerst de spouw. Dit doet de installateur door een gaatje in de voeg te boren, waarna hij met een camera de spouw bekijkt. Na de inspectie dicht de installateur het gaatje weer netjes.

Stap 2: Plaatsing

undefined

Onze installateur brengt de isolatie in de spouw aan via de buitenzijde van het huis. Hiervoor boort de installateur kleine gaatjes in de voegen en spuit via deze gaatjes het isolatiemateriaal naar binnen. Na afloop dicht hij de gaatjes weer netjes af.

Stap 3: Ventilatierooster plaatsen

undefined

Als je een vochtige kruipruimte hebt, kan onze installateur ventilatieroosters plaatsen. Dankzij de ventilatieroosters kan het vocht je huis nog steeds verlaten via de spouwmuur.

Voor- en nadelen van spouwmuurisolatie

Voordelen spouwmuurisolatie:

Hoge besparing op de energierekening Je verhoogt je wooncomfort zowel in de winter en in de zomer. De kans op schimmelplekken in de spouwmuur wordt kleiner.

Nadelen spouwmuurisolatie:

Je kunt het niet zelf doen. De kosten zijn redelijk hoog. Het is niet geschikt voor alle muren.

Hoe werkt na-isoleren van spouwmuurisolatie?

Alleen als je spouwmuur eerder een keer is geïsoleerd, kan je deze na-isoleren. Bij na-isoleren zijn er twee opties. 

Optie één: de ooit gevulde spouwmuur wordt aangevuld met hetzelfde of soortgelijk isolatiemateriaal. 

Optie twee; de spouwmuur wordt schoongemaakt en daarna opnieuw gevuld met isolatie.

Wanneer wordt een spouwmuur na-geïsoleerd?

Het kan zo zijn dat de spouwmuur van jouw huis al is geïsoleerd. Als dit  in de jaren 70 of 80 is gebeurd, dan kan het zo zijn dat het isolatiemateriaal niet meer goed werkt. Toentertijd waren de isolatietechnieken nog niet zo goed, waardoor het kan zijn dat isolatiemateriaal in de loop der jaren naar beneden is gezakt. Dit kan je laten controleren door warmtefoto’s te laten maken van je huis,  Of dit zo is, kun je zien op warmtefoto’s van je huis. In sommige gevallen kun je de spouwmuur laten vullen met hetzelfde soort materiaal waarmee het al is geïsoleerd of materiaal dat hier op lijkt. In sommige gevallen moet je de spouw eerst laten schoonmaken. Er zijn ook huizen waarbij er tijdens de bouw dunne isolatieplaten in de spouw zijn aangebracht. Als de resterende spouw nog breed genoeg is, kan er nog extra isolatiemateriaal in de muur worden gespoten. Onze installateurs adviseren je hierover.

Natuurvriendelijk isoleren

In een niet-geïsoleerde spouwmuur van veel woningen wonen vleermuizen, vogels en andere dieren. Tijdens het isoleren kunnen deze dieren doodgaan als er niet natuurvriendelijk (ook wel natuurvrij en natuurinclusief genoemd) geïsoleerd wordt. Dit natuurvriendelijk isoleren is een methode waarbij de installateur rekening houdt met eventueel beschermde diersoorten (zoals de vleermuis) in de spouw. In sommige provincies is dit verplicht, zoals in de provincie Utrecht. Veel van onze installateurs werken al door het hele land met deze natuurvriendelijke methode.

Emiel: "De installateur maakt de spouw minimaal 4 dagen voor het isoleren natuurvrij. Dit doet de installateur alleen in de periode dat dit mag, dus niet in de winterrust en de kraamperiode van vleermuizen. De kraamperiode is ongeveer van 1 april tot en met 1 augustus, de winterrust rond 1 november tot en met 1 maart."

Zo werkt natuurvriendelijk isoleren

De installateur maakt bepaalde openingen in de muur dicht en laat er een aantal bewust open. Deze opengelaten openingen dekt de installateur met een flap af. Hierdoor kunnen de dieren de spouwmuur wel uit, maar daarna niet meer terug naar binnen.

De vleermuis en de vogels krijgen een nieuwe woonruimte door een vleermuiskast en een nestkastje of een spouwverblijf te monteren.

Na 4 à 5 dagen (als de kraamperiode of winterrust nog niet is gestart) kan de installateur de werkzaamheden uitvoeren. De dieren hebben genoeg tijd gehad om uit de spouwmuur te vliegen om voedsel te zoeken. Nu weet je dat er geen dieren sterven tijdens de isolatie van de spouwmuur.

De installateur meldt bij je gemeente of provincie dat de natuurvriendelijke isolatiewerkzaamheden zijn afgerond. Dit is de installateur verplicht om te doen.

Dit zeggen klanten over ons

Veelgestelde vragen over spouwmuur isoleren

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk of jouw vraag tussen de veelgestelde vragen staat of neem contact op met een van onze energieadviseurs.

De meeste huizen die gebouwd zijn na 1920 hebben een spouw. Veel huizen die gebouwd zijn vanaf 1975 hebben al spouwmuurisolatie, omdat de overheid dit toen verplicht werd gesteld door de overheid. Maar woningen die tussen 1975 en 1985 zijn gebouwd, kunnen verouderd en weggezakt isolatiemateriaal hebben. Dit kun je weer laten aanvullen, zodat je huis weer goed geïsoleerd is.

Weet je niet zeker of je huis een spouw heeft? Bekijk dan de bouwtekeningen. Of kijk bij je ramen hoe dik de muur is. Is dit minder dan 25 centimeter? Dan is er waarschijnlijk geen of een te smalle spouwmuur. Als je huis geen spouwmuur heeft, kan buitengevelisolatie een optie zijn.

Voordat er geïsoleerd wordt, is het belangrijk dat je een ‘schone’ spouw hebt. Er mogen geen metselresten of dieren in de spouw zitten. Metselresten kunnen namelijk een koudebrug vormen, waardoor je vochtproblemen kunt krijgen. De installateur checkt door een gaatje in de voeg met een camera of de spouw schoon is en maakt zo nodig de schouw natuurvrij.

Het is mogelijk, maar wij adviseren om het niet te doen. Het is belangrijk dat het vocht uit je huis niet in de spouw blijft hangen. Daarom moet de spouw kunnen ‘ademen’. Geschilderde, gepleisterde of betegelde buitenmuren kunnen dit niet, waardoor we je niet kunnen garanderen dat de gevel goed blijft. Is het huis geschilderd met dampdoorlatende verf? Dan is isoleren geen probleem. Muren met gevelbekleding, zoals houten panelen, zijn meestal ook niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Heeft een deel van je huis gevelbekleding? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de andere delen te laten isoleren.

Ja, afhankelijk van het huidige isolatiemateriaal en de muuropbouw kun je je huidige isolatie vaak verbeteren. Onze installateur beoordeelt dit tijdens de inspectie, zodat je verzekerd bent van het beste advies. Bij woningen van na 1994 is na-isolatie niet nodig, omdat deze woningen al goed geïsoleerd zijn.

Nee, de dikte van de spouw bepaalt hoe dik de isolatielaag kan worden. De spouw wordt volledig opgevuld. Zelf kun je de grootte van de spouw niet meten. Daarom komt onze installateur langs om de spouw met een speciale camera te bekijken. De uiteindelijke kosten en besparing zijn afhankelijk van de dikte van de spouw. In de offerte gaan we uit van 6 cm, omdat dit de meest voorkomende spouwbreedte is.

Om de isolatie in de muur te spuiten, worden er gaatjes geboord in het voegwerk. Deze zijn 18 millimeter en worden na het isoleren weer netjes dichtgemaakt, waardoor ze niet meer opvallen. Wil je kleinere boorgaten, bijvoorbeeld omdat je een bijzondere gevel of dun voegwerk hebt? Dit kun je bij ons aangeven, dan neemt onze installateur dit mee in de definitieve offerte.

Ja. De boorgaatjes zijn normaliter 18 millimeter, maar kunnen ook 16 of 14 millimeter worden gemaakt. Dit kost wel iets meer en kan niet met alle isolatiematerialen. Als je dit wilt, kun je het tijdens de inspectie aangeven. Dan neemt de installateur dit mee in de definitieve offerte.

Bij de meeste huizen duurt het een halve tot hele werkdag om de spouwmuur te isoleren. Dit hangt af van de grootte van je woning, de bereikbaarheid en de hoogte van je woning.

Over het algemeen laat je eenmalig spouwmuurisolatie aanbrengen; je hebt er daarna geen omkijken meer naar. Het gaat levenslang mee, waardoor je elk jaar geniet van een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer.

Kunnen alle spouwmuren geïsoleerd worden?

Nee dat kan niet, er zijn een aantal voorwaarden waaraan de spouwmuur moet voldoen om geïsoleerd te kunnen worden:

  • Een vervuilde spouw of cementresten in de spouw kan leiden tot vochtproblemen en schimmel. Zo’n spouw moet dus eerst schoongemaakt worden. 
  • Sommige materialen en stenen zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie, zoals geglazuurd baksteen. 
  • Oudere woningen zijn soms nog gebouwd van strengpers stenen die niet bestand zijn tegen vorst. Door spouwmuurisolatie kan de buitenzijde van de muur niet snel genoeg drogen. Dit los je op door de spouwmuur te impregneren. 
  • Spouwmuurisolatie is niet mogelijk bij gevels met dampdichte verf, de verf kan gaan afbladderen als de spouwmuur is geïsoleerd. De oplossing: laat eerst de verf eraf halen voordat je de spouwmuur laat isoleren. 
  • Gevels die sterk blootgesteld worden aan slagregen zijn niet meteen geschikt voor spouwmuurisolatie. Laat de gevel eerst impregneren, zodat het vocht niet naar binnen kan doorslaan.
  • Gevels met scheuren moeten eerst hersteld worden voordat je het laat isoleren.

Het isoleren van de spouwmuur zorgt voor meer comfort in je huis. Dankzij de isolatie blijft de warmte beter in huis, waardoor je de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Hierdoor kun je tot wel 31% besparen op je verwarmingskosten. Ook in de zomer profiteer je van een geïsoleerde spouwmuur; het blijft een stuk koeler in huis. Je woont dus het hele jaar comfortabel.