Kies het beste energiecontract voor jouw zonnepanelen

Welk energiecontract pas het beste bij zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak hebt of van plan bent deze aan te schaffen is het slim om te kijken naar het energiecontract wat je nu hebt. Het is handig om het juiste energiecontract te kiezen dat past bij jouw situatie en energieproductie.

Gepubliceerd op: 28 juni 2024

Laatste update: 28 juni 2024

Welke verschillende energiecontracten zijn er?

In Nederland zijn er drie soorten energiecontracten waar je uit kan kiezen. Hieronder leggen we de verschillen tussen de energiecontracten uit.

1. Vaste contracten

Bij deze contracten betaal je een vast tarief voor stroom en gas gedurende de looptijd van het contract. Deze contracten zijn meestal afsluitbaar voor één tot drie jaar. Een vast energiecontract is niet voortijdig opzegbaar, zeg je eerder op dan dat je contract is afgelopen riskeer je een opzegboete.

2. Variabele contracten

Deze contracten hebben een flexibel tarief dat minimaal twee keer per jaar aangepast kan worden, afhankelijk van wat er in het contract met de energieleverancier staat. Gedurende dit contract kunnen de kosten van jouw energieverbruik omhoog of omlaag gaan. Dit contract is opzegbaar wanneer jij wilt, je zit dus niet vast aan een vaste contractperiode.

3. Dynamische contracten

Deze contracten bieden tarieven die per uur voor elektriciteit en per dag voor gas kunnen veranderen, wat betekent dat de prijzen zeer flexibel zijn en aangepast worden aan de hand van de actuele marktprijs. Met dit type contract kan je overstappen wanneer je wilt, zonder dat je een opzegboete riskeert.

Voor- en nadelen van elk contracttype

Vaste contracten bieden stabiliteit: je weet precies wat je voor energie betaalt gedurende het hele contract, wat bescherming biedt tegen prijsstijgingen. Het nadeel is dat je niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen op de energiemarkt tijdens de contractduur.

Variabele contracten bieden flexibiliteit en de mogelijkheid om te profiteren van dalende marktprijzen.Dit type contract vereist dat je de markttrends goed in de gaten houdt, aangezien de energieprijzen ook kunnen stijgen.

Voor mensen met zonnepanelen kan dit interessant zijn als de energieprijzen dalen tijdens periodes van hoge eigen energieproductie.

Dynamische contracten zijn geschikt voor actieve beheerders van hun energieverbruik, die in staat zijn hun energieverbruik af te stemmen op momenten van lage prijzen.Het risico hierbij is de onvoorspelbaarheid van de tarieven, wat kan leiden tot hogere kosten als niet zorgvuldig wordt omgegaan met het tijdstip van energieverbruik.

Aanbevolen energiecontract voor zonnepaneelbezitters

Als je zonnepanelen hebt, is het aan te raden om te kiezen voor een vast of variabel contract. Beide bieden voordelen onder de salderingsregeling, waarbij de energie die je teruglevert aan het net wordt verrekend met jouw verbruik. Een vast contract wordt vaak aanbevolen vanwege de voorspelbaarheid in kosten, maar een variabel contract kan voordelig uitpakken als je verwacht dat energieprijzen zullen dalen en je de flexibiliteit hebt om je energieverbruik hierop aan te passen.

Daarbij kan het bij een dynamisch contract gebeuren dat door weersomstandigheden de stroom een min tarief krijgt. Dan moet je dus geld betalen als je zonnepanelen meer opwekken dat jij op dat moment verbruikt.

Wat na 2027 als het salderen wordt afgeschaft?

Ook als na 2027 het salderen is afgeschaft, blijft een vast- of variabel energiecontract de betere keuze voor zonnepaneelbezitters. Bij een vast- of variabel contract krijg je een vast bedrag per kWh als terugleververgoeding en bij een dynamisch energiecontract is deze vergoeding ook dynamisch en verschilt dus per uur. Daarbovenop komt ook dat er met een dynamisch contract nog steeds momenten zijn dat de energie een minprijs krijgt waardoor je dus geld moet betalen voor het terugleveren van energie. 

Beste moment om over te stappen

Het ideale moment om van energiecontract te wisselen is na een periode waarin je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom hebt kunnen gebruiken voor saldering, meestal na de zomer. Overwegen om over te stappen is ook verstandig als de huidige energietarieven aanzienlijk hoger zijn dan wat nieuwe contracten bieden, ondanks de voordelen van de salderingsregeling.

Bij het kiezen van een energiecontract met zonnepanelen is het cruciaal om een goed overzicht te hebben van je eigen energieproductie en -consumptie, en om de trends in energieprijzen nauwlettend te volgen.

Zonnepanelen btw 2024

Ook in 2024 is de btw op zonnepanelen 0%. Voorheen kon je na het aanschaffen van zonnepanelen de btw terugvragen. Sinds beging vorig jaar is de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0% en dit is in 2024 hetzelfde gebleven. Hierdoor is de aanschafwaarde lager: je hoeft immers de btw niet meer "voor te schieten". De overheid wil hiermee de aanschaf van zonnepanelen stimuleren en dus de opwekking van duurzame energie. Ondanks de schommelingen op de energiemarkt, blijven zonnepanelen een goede investering, dit komt mede door de blijvende lage btw voor zonnepanelen in 2024.

Geschreven door: Frederique Binneveld, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo