Omvormers schakelen massaal uit op zonnige dagen

Op zonnige dagen schakelen bij 100.000 huishoudens in Nederland dagelijks de omvormers van hun zonnepanelen uit. Dit gebeurt het vaakst in zonnige maanden door overspanning op het energienet, vooral in landelijke gebieden zoals West-Friesland. Waar ligt dit aan en wat zou je kunnen doen om dit te voorkomen?

Elektriciteitsmasten op een zonnige dag

Gepubliceerd op: 24 juli 2024

Is er een causaal verband te vinden?

De gewenste netspanning is 230 volt, met een maximum van 253 volt. Bij overspanning schakelen omvormers uit om schade aan huishoudelijke apparaten te voorkomen. Dit is vooral een probleem wanneer zonnepanelen massaal terugleveren aan een net dat daar niet op is gebouwd. Uit een analyse van Jeroen bakker van Jeroen.nl blijkt dat landelijke gebieden vaker getroffen worden door dunner aangelegde netten en grote daken vol met zonnepanelen. Gemeentes in West-Friesland worden het vaakst getroffen. In steden zijn de netten sterker en dichter, waardoor er in mindere mate spanningsproblemen zijn. Woon je in een landelijk gebied, zoals de Betuwe of Veluwe en heb je veel zonnepanelen op je dak liggen, dan kan het zijn dat je omvormer uitschakelt.

Zo weet je of de omvormer van jouw zonnepanelen uitschakelt

Bij de grotere netbeheerders zoals Liander, Stedin en Enexis is het mogelijk om te controleren of er spanningsproblemen zijn in jouw wijk. Als je overweegt om meer zonnepanelen te nemen, is het de moeite waard om mogelijke problemen met teruglevering in de toekomst te voorkomen.

Met de zonnepanelen app kan je op een eenvoudige manier zien of de omvormer wel correct werkt. In de app kan je de stroomproductie live volgen aan de hand van een grafiek. Afhankelijk van het aantal uren zonlicht per dag kun je zien of de stroomproductie op gang is gekomen. Zie je dat er op een zonnige dag de grafiek op nul blijft staan, dan is de kans groot dat de omvormer is uitgeschakeld. Neem dan contact op met je netbeheerder.

Meer weten over welke omvormers er zijn?

We leggen kort uit welk type omvormer(s) het beste passen voor jouw situatie.

Netbeheerders werken aan het verzwaren van het energienet

Netbeheerders werken aan het verzwaren van het energienet. Wijken in Nederland met de meeste urgentie krijgen voorrang. Netbeheerders verlagen tijdelijk de netspanning in wijken met veel zonnepanelen om overspanning te voorkomen. Theo Scholte van Netbeheer Nederland wijst op de vijfvoudige toename van zonnepanelen in acht jaar en de noodzaak om het net aan te passen aan decentrale opwekking.

Zonnepaneelbezitters gebruiken opgewekte stroom niet direct

Netbeheerders adviseren eigenaren van zonnepanelen om zoveel mogelijk zelf energie te verbruiken. Dit helpt overspanning te verminderen en optimaliseert het gebruik van opgewekte zonne-energie.

Consumenten kunnen overspanning helpen verminderen door apparaten overdag te gebruiken wanneer zonnepanelen energie opwekken. Denk aan het laten draaien van de wasmachine, vaatwasser en andere energie-intensieve apparaten tijdens piekuren van zonne-energie. Het opladen van elektrische voertuigen en het instellen van timers voor huishoudelijke apparaten kunnen ook bijdragen aan een efficiƫnter energiegebruik en minder druk op het net. Lees hier meer over tips hoe je jouw opgewekte stroom kan gebruiken.

De uitdagingen rond spanningsproblemen zijn groot, maar netbeheerders werken hard aan oplossingen. Zonnepanelenbezitters kunnen hun impact op het energienet beperken door zelf meer energie te gebruiken en hun systemen te optimaliseren.

Geschreven door: Frederique Binneveld, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo