Tips om je opgewekte stroom zelf te gebruiken

Als eigenaar van zonnepanelen wordt op dit moment de eigen opgewekte stroom nog niet optimaal gebruikt. Dit wordt nog relevanter gezien de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Hier zijn enkele tips en strategieën om je zelf opgewekte stroom optimaal te benutten.

Lachend kindje met gekleurd t-shirt dat was in wasmachine doet

Gepubliceerd op: 17 juli 2024

Waarom je opgewekte stroom zelf gebruiken?

  1. Kostenbesparing: veel energieleveranciers rekenen terugleverkosten voor de stroom die je teruglevert aan het net. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten. Door je eigen stroomverbruik te verhogen, houd je deze kosten zo laag mogelijk.
  2. Afschaffing van de salderingsregeling: na 2027 kun je niet meer de stroom die je teruglevert aftrekken van je energieverbruik. Het wordt financieel aantrekkelijker om je opgewekte stroom direct te gebruiken.
  3. Voorkomen van netcongestie: door minder stroom terug te leveren, help je mee aan het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet (hoewel de impact als individu beperkt is, maar alle kleine beetjes helpen).

Hoe is gemiddelde situatie nu?

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe er momenteel bij veel gezinnen die zonnepanelen hebben, elektriciteit gebruikt wordt. In de ochtend is er een piek (lichten aan, andere gebruikstoestellen aan). In de namiddag, als iedereen thuiskomt, wordt er weer verbruikt en in de avond gaan vaak de wasmachine en vaatwasser aan.

Illustratie grafiek laag gebruik zonnestroom

Hoe kun je je eigen verbruik verhogen?

1. Gebruik huishoudelijke apparaten overdag

Zet je wasmachine, vaatwasser en droger aan tijdens de uren dat de zon schijnt. Veel van deze apparaten hebben een timer of kunnen via een app op afstand bediend worden.

Extra tip: zet apparaten na elkaar aan zodat je niet meer verbruikt dan je opwekt op dat moment.

Elektrische auto aan laadpaal met een man op de achtergrond

2. Laad je elektrische auto op

Als je een elektrische auto hebt en een eigen laadpaal thuis, laad de auto dan overdag op (als je thuis bent natuurlijk). De accu van een elektrische auto heeft een grote capaciteit, waardoor je een aanzienlijk deel van je opgewekte stroom kunt gebruiken. Slimme laadpalen kunnen worden ingesteld om alleen de overtollige zonnestroom te gebruiken.

3. Overweeg op termijn een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan elektriciteit opslaan die je produceert, maar niet meteen gebruikt. Op dit moment is het nog niet financieel interessant om hierin te investeren, omdat het vermogen beperkt is en de batterij erg duur. Reken op een € 4000 tot € 7000 per batterij.

Een gemiddelde thuisbatterij kan rond de 10 kWh opslaan, waardoor hij op een zonnige dag waarschijnlijk al voor het middaguur vol zit.

Warmtepomp installateur in tuin. Rode outfit, Makita boor

4. Laat een elektrische warmtepomp installeren

Een volledig elektrische warmtepomp kan je helpen meer zonnestroom te gebruiken. Deze systemen kunnen water verwarmen met elektriciteit, waardoor je verbruik stijgt. Sommige warmtepompen hebben klokprogramma’s of kunnen slim worden aangestuurd.

En als we eigen opgewekte elektriciteit meer zelf gebruiken?

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het eruit zou kunnen zien. Zelf opgewekte elektriciteit wordt voor een groot deel ook weer verbruikt op het moment van opwekken. Door bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine overdag te programmeren, of een eventuele elektrische auto dan thuis op te laden. Mocht hier in de toekomst een thuisbatterij bijkomen, zou het gebruik van netstroom helemaal kunnen wegvallen.

Een illustratie van hoe er efficiënter elektriciteit gebruikt kan worden in piekmomenten

Oriëntatie van zonnepanelen

Als je nog zonnepanelen wil of gaat installeren, denk dan goed na over de oriëntatie. Zonnepanelen die op het oosten of westen gericht zijn, produceren meer stroom in de ochtend of avond. Dit kan beter aansluiten op je stroomverbruik dan panelen die op het zuiden gericht zijn.

Wat je beter niet kunt doen

Het lijkt misschien aantrekkelijk om extra apparaten aan te zetten om maar zoveel mogelijk zonnestroom te gebruiken, maar dit is vanuit milieuoogpunt niet verstandig. Het doel is om je stroomverbruik efficiënter te maken, niet onnodig te verhogen.

Conclusie

Door slimme keuzes te maken en technologieën te gebruiken die je stroomverbruik afstemmen op de productie van je zonnepanelen, kun je aanzienlijk besparen en bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet. Met de juiste aanpassingen kun je de impact van de afschaffing van de salderingsregeling minimaliseren en optimaal profiteren van je zelf opgewekte zonnestroom.

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo