Als eigenaar van zonnepanelen wordt op dit moment de eigen opgewekte stroom nog niet optimaal gebruikt. Dit wordt nog relevanter gezien de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Hier zijn enkele tips en strategieën om je zelf opgewekte stroom optimaal te benutten.
Gepubliceerd op: 17 juli 2024
Bijgewerkt op: 12 maart 2025
Het zelf gebruiken van je opgewekte zonnestroom wordt steeds belangrijker, vooral nu de salderingsregeling vanaf 2027 verdwijnt en de terugleververgoeding lager wordt. Hier zijn de belangrijkste redenen om zoveel mogelijk van je eigen stroom te verbruiken:
1. Je bespaart meer op je energierekening
Elke kWh die je direct gebruikt, hoef je niet duur in te kopen bij je energieleverancier. De stroom die je zelf opwekt is gratis, terwijl de stroom die je van het net haalt gemiddeld 30 cent per kWh of meer kost.
2. Minder afhankelijk van lage terugleververgoeding
Na 2027 ontvang je nog maar een paar cent per kWh voor stroom die je teruglevert aan het net. Door je eigen stroom slim te gebruiken, profiteer je meer van je zonnepanelen en verdien je je investering sneller terug.
3. Je vermindert netbelasting en stroompieken
Als te veel mensen tegelijk stroom terugleveren, kan dit het elektriciteitsnet overbelasten. Door je opgewekte stroom direct te gebruiken, help je mee aan een stabieler elektriciteitsnet.
4. Slimme apparaten helpen je optimaal profiteren
Door apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser of warmtepomp overdag te laten draaien, benut je je zonnestroom optimaal. Ook een elektrische auto of thuisbatterij kan helpen om meer van je eigen stroom te gebruiken - of net strategisch op te slaan.
5. Je maakt je woning toekomstbestendig
Met de energiemarkt die steeds verandert, is het slim om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Hoe meer je je eigen stroom verbruikt, hoe minder je afhankelijk bent van energieleveranciers en wisselende tarieven.
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe er momenteel bij veel gezinnen die zonnepanelen hebben, elektriciteit gebruikt wordt. In de ochtend is er een piek (lichten aan, andere gebruikstoestellen aan). In de namiddag, als iedereen thuiskomt, wordt er weer verbruikt en in de avond gaan vaak de wasmachine en vaatwasser aan.
Als je zonnepanelen op het zuiden gericht zijn, wek je het meeste op in de middag en heb je dan die piek.
Omdat de salderingsregeling verdwijnt en de terugleververgoeding lager wordt, is het slim om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte zonnestroom direct te gebruiken.
Zorg ervoor dat energie-intensieve apparaten werken wanneer de zon schijnt. Denk aan:
Extra tip: zet apparaten na elkaar aan zodat je niet meer verbruikt dan je opwekt op dat moment.
Als je een elektrische auto hebt en een eigen laadpaal thuis, laad de auto dan overdag op (als je thuis bent natuurlijk). De accu van een elektrische auto heeft een grote capaciteit, waardoor je een aanzienlijk deel van je opgewekte stroom kunt gebruiken. Met een slimme laadpaal zorg je ervoor dat je auto vooral stroom gebruikt als je panelen veel opwekken.
Een thuisbatterij slaat overtollige zonnestroom op, zodat je deze later kunt gebruiken. Dit is vooral handig in de avond, wanneer je panelen geen stroom meer opwekken. Nu stroom terugleveren aan het net minder interessant wordt vanaf 2027, wordt een thuisbatterij steeds interessanter.
Een volledig elektrische warmtepomp kan je helpen meer zonnestroom te gebruiken. Deze systemen kunnen water verwarmen met elektriciteit, waardoor je verbruik stijgt. Sommige warmtepompen hebben klokprogramma’s of kunnen slim worden aangestuurd.
Slimme technologie helpt je om je eigen verbruik te maximaliseren. Denk aan:
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het eruit zou kunnen zien. Zelf opgewekte elektriciteit wordt voor een groot deel ook weer verbruikt op het moment van opwekken. Door bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine overdag te programmeren, of een eventuele elektrische auto dan thuis op te laden. Mocht hier in de toekomst een thuisbatterij bijkomen, zou het gebruik van netstroom helemaal kunnen wegvallen.
Als je nog zonnepanelen wil of gaat installeren, denk dan goed na over de oriëntatie. Zonnepanelen die op het oosten of westen gericht zijn, produceren meer stroom in de ochtend of avond. Dit kan beter aansluiten op je stroomverbruik dan panelen die op het zuiden gericht zijn en in de middag het meeste opwekken.
Zeker vanaf 2027, als het salderen stopt, wordt het interessant om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Op momenten dat de stroom goedkoop is, kun je dan je elektrische apparaten gebruiken. Met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract kan je op de momenten dat de stroom goedkoop is, deze opslaan om dat op een later moment te gebruiken.
Het lijkt misschien aantrekkelijk om extra apparaten aan te zetten om zoveel mogelijk zonnestroom te gebruiken, maar dit is vanuit milieuoogpunt niet verstandig. Het doel is om je stroomverbruik efficiënter te maken, niet onnodig te verhogen.
Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo
Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo