Prinsjesdag 2024: dit staat er in de Miljoenennota over verduurzamen

Tijdens Prinsjesdag 2024 heeft de Nederlandse regering belangrijke updates bekendgemaakt over duurzaamheid en energiebesparing. Een van de punten is dat huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, ook in 2025 subsidie kunnen blijven aanvragen voor diverse duurzame maatregelen.  

Gepubliceerd op: 19 september 2024

Prinsjesdag 2024: dit staat er in de MIljoenennota

In het kort

  • De ISDE-subsidiepot in 2025 bedraagt 578 miljoen euro.
  • De subsidie kan je gebruiken om je huis te verduurzamen door middel van bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en zonneboilers.
  • Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt de salderingsregeling op 1 januari 2027 in een keer afgeschaft.
  • De al eerder aangekondigde soepelere regels voor het verduurzamen van monumenten tonen aan dat Nederland nog steeds sterk inzet om de klimaatdoelen te halen.

Wat betekent de Miljoenennota voor woningeigenaren?

Dit biedt kansen voor woningbezitters om stappen te zetten richting een energiezuinige woning en tegelijkertijd te profiteren van financiële ondersteuning vanuit de overheid. Concreet betekent dit dat er in 2025 een subsidiepot komt van 578 miljoen euro. Deze is gericht op het stimuleren van verduurzaming door middel van bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en zonneboilers.  

De ISDE-subsidie in 2025

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is al jaren een belangrijke stimulans voor huiseigenaren om te investeren in verduurzaming. De overheid heeft voor 2025, 578 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld. Deze subsidie is bedoeld voor huiseigenaren die kiezen voor duurzame investeringen zoals:

  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • Isolatiemaatregelen (dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas of triple glas)
  • Elektrische kookplaten
  • Aansluitingen op het warmtenet

Het grote voordeel van de ISDE-subsidie is dat deze regeling doorloopt tot 2030. Dit betekent dat huiseigenaren de komende jaren voldoende tijd hebben om plannen te maken voor verduurzaming en daarbij gebruik te maken van de financiële ondersteuning van de overheid. Alles hoeft dus niet in een keer te gebeuren, je kan stapje per stapje verduurzamen en elk jaar de subsidie aanvragen.

En wat met de veelbesproken salderingsregeling?

Wie zonnepanelen heeft, mag nu nog de stroom die hij teruglevert eerst afstrepen tegen de stroom die hij afneemt van de energieleverancier. 

Als het wetsvoorstel in november wordt aangenomen, wordt de salderingsregeling op 1 januari 2027 in een keer afgeschaft. Zodra deze vervalt, krijg je alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.


Het is wel de bedoeling dat deze vergoeding “redelijk” blijft. Daar moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op toezien. Het mag geen negatief bedrag zijn. Het is niet mogelijk om extra kosten voor zonnepanelenbezitters alsnog via een omweg in rekening te brengen, zonder dat de ACM deze mee kan wegen bij het beoordelen van de redelijkheid.

Het terugleveren van stroom zal minder opleveren dan het salderen van stroom. Het direct verbruiken van zelf opgewekte stroom wordt dus nog belangrijker. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp, of een laadpaal indien je een elektrische auto hebt.


Prinsjesdag 2024: salderingsregeling

Conclusie

Prinsjesdag 2024 bevestigt dat de Nederlandse regering blijft inzetten op duurzaamheid en energiebesparing. Met de ISDE-subsidie die ook in 2025 beschikbaar blijft, hebben huiseigenaren volop mogelijkheden om hun woning energiezuiniger te maken. Hoewel de verplichting voor hybride warmtepompen vanaf 2026 is afgeschaft, blijft verduurzaming een slimme investering die zowel de energierekening kan verlagen als de woningwaarde kan verhogen.

Huiseigenaren die nu investeren in energiebesparende maatregelen, profiteren niet alleen van lagere kosten op de korte termijn, maar dragen ook bij aan een groenere toekomst voor Nederland.


Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo
Gecontroleerd door:
Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo