Stappenplan duurzaam wonen: waar begin je?

Het Klimaatakkoord raakt ons allemaal, en de komende jaren zal duurzaamheid dus alleen maar belangrijker worden. De regering neemt de tijd om ervoor te zorgen dat de veranderingen voor iedereen haalbaar zijn. Daarom zullen ze de komende jaren mensen aanmoedigen om te investeren in duurzamer vervoer en woningisolatie op een moment dat het hen uitkomt. Maar waar begin je en wat levert het je op? We stelden een handig stappenplan op.

2050 co2 neutraal klimaatakkoord

Gepubliceerd op: 26 juni 2024

In het kort

  • Je woning verduurzamen gaat in stappen. In dit artikel nemen we je mee welke de meest logische volgorde is
  • Ook goed om weten waar je subsidie voor krijgt en voor welke investering je 0% BTW betaalt
  • Bij homeQgo kan je meteen een scan van je huis doen en persoonlijk advies krijgen om je woning te verduurzamen - zonder verplichting.

Stap 1: Isoleren

Het allerbelangrijkste als je je huis wil gaan verduurzamen is zorgen dat je isolatie optimaal is. Een slecht geïsoleerd huis is als een katoenen zomerjas dragen in de winter: de warmte stroomt weg en de koude stroomt binnen. Door je huis dus goed “in te pakken” met isolatiemateriaal, hou je de warmte vast en heb je minder energie nodig om de temperatuur stabiel te houden. Hoe pak je je huis goed in? Onze duurzaamheidsexpert Emiel legt het in deze video uit:

Types isolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie werkt als een blokkade tegen koude lucht en vocht in de kruipruimte, zodat het niet door de vloer je huis in trekt. Met vloerisolatie kan je tot 15% van je gasverbruik besparen.

Dakisolatie

Dakisolatie helpt niet alleen tegen warmteverlies in de winter; in de zomer blijft het koeler in de kamers onder het dak, waardoor je tijdens zomerse nachten beter slaapt.

Spouwmuurisolatie

Bij het isoleren van de spouw, wordt de ruimte van zo’n 4 tot 10 centimeter tussen de buitenmuur en de binnenmuur van je huis opgevuld met isolatiemateriaal.

HR++ glas

HR++ is dubbel glas voorzien van een coating en gevuld met een (onzichtbaar) isolerend gas tussen de platen. Het resultaat? Je houdt de warmte binnen én het wordt ook stiller in huis.

Tip: Vraag subsidie aan

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. En als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, krijg je meer subsidie. Klik hier om er meer over te lezen.

Optionele stap: Vloerverwarming

Als je toch al van plan bent een nieuwe vloer te leggen of je huis te isoleren is dit een goed moment om vloerverwarming te nemen. Dit is namelijk perfect in combinatie met een warmtepomp als verwarmingsmiddel. Omdat een warmtepomp op lage temperatuur verwarmt (50-65 graden), is er meer oppervlakte nodig om die warmte te verspreiden en je huis comfortabel warm te krijgen. Aangezien vloerverwarming de hele vloer beslaat, is dit ideaal! 

Als je wel een warmtepomp wil, maar geen vloerverwarming kan of wil laten leggen, kan je ook ongeschikte radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren, of door convectoren.

Stap 2: Warmtepomp

Je huis is nu goed geïsoleerd, dan is het tijd voor de volgende stap: een warmtepomp! Bij goede isolatie kun je kiezen voor een all-electric of een all-electric ready warmtepomp. Dit apparaat doet wat een cv-ketel doet: het huis, het water voor de douche en het kraanwater verwarmen, maar (zo goed als) zonder gas. In nieuwbouwwoningen vind je al geen gasgestookte cv-ketel meer.

Je denkt misschien: allemaal goed en wel, maar als ik mijn gasverbruik inruil voor stroom, kost het me nog steeds veel geld? Nou, stroom is veel goedkoper dan gas, en al helemaal als je naar de volgende stap gaat.

Types warmtepompen bij goede isolatie

All-electric warmtepomp

  • 100% gasbesparing
  • Geen cv-ketel meer nodig
  • Voor goed geïsoleerde woningen

All-electric ready

  • 80-100% gasbesparing
  • Cv-ketel tot je overstapt
  • Voor matig geïsoleerde woningen

Stap 3: Zonnepanelen

Je huis is nu geïsoleerd, je bent (bijna) van het gas af - tijd om zelf stroom op te wekken. Het regeerakkoord deed veel stof opwaaien door aan te kondigen vanaf 2027 de salderingsregeling te willen schrappen, maar in een eerder artikel legden we al uit waarom zonnepanelen in 2024 nog steeds een goede investering zijn.

Zonnepanelen

Goed om te weten

De BTW op zonnepanelen is in 2024 nog steeds 0%. Meer info hierover lees je hier.

Bonus: Elektrisch rijden + thuis laden

Met oog op de toekomst: heb je zonnepanelen én de mogelijkheid een laadpaal op je eigen terrein te installeren? Dan wordt elektrisch rijden wel heel duurzaam (en goedkoop om bij te laden). Zodra je zonnepanelen stroom opwekken kun je je eigen opgewekte stroom direct gebruiken om je auto op te laden. Op die manier hoef je geen elektriciteit af te nemen van het net.

Wat levert het op?

Verduurzamen is wel een investering, dus het is normaal dat je denkt: wat levert het mij op om dit te doen? 

  • Minder tot geen gasverbruik meer
  • Je huis verliest geen warmte/koelte en je stroomverbruik daalt
  • Met zonnepanelen voorzie je in je eigen energie
  • Je woningwaarde stijgt
  • Je energielabel stijgt

Die laatste twee zijn heel interessant, want stel je voor dat je woning van energielabel E naar C gaat - dan stijgt je woningwaarde met ongeveer 4.7% (zie tabel hieronder). Als je huis € 400.000 waard was, is het nu dus 418.800 waard. Al bij al is investeren in duurzaamheid het dus dubbel en dwars waard.

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo