Alles wat je moet weten over vloerisolatie: de kosten, de subsidie en de vereisten voor je kruipruimte.
Met een goed geïsoleerde vloer voelt je huis meteen fijner aan. Je houdt de kou en het vocht uit de kruipruimte tegen, en de warmte blijft beter hangen. Dat merk je niet alleen in je wooncomfort, maar ook op je energierekening. Of je nu een houten vloer, een betonvloer of een huis zonder kruipruimte hebt — vloerisolatie is altijd mogelijk en een goed idee.
Video: vloerisolatie uitgelegd in 1 minuut
Dubbele werking
Als een thermisch deken voor je huis houdt vloerisolatie niet alleen de kou en vochtigheid buiten, maar ook de warmte binnen. Hierdoor is er minder kans op vochtproblemen in huis die kunnen leiden tot schimmel.
Als je de vloer van jouw woning laat isoleren, dan biedt dat veel voordelen:
De eerste vraag bij vloerisolatie is:
Top - jij kunt isoleren via de kruipruimte!
Zo nee: niet getreurd, als je kruipruimte niet hoog genoeg is, of het gat te klein is, zijn er nog mogelijkheden om je vloer te isoleren. Lees hieronder verder.
Heb je een kruipruimte onder je huis van minstens 50 cm hoog? Dan is vloerisolatie via de kruipruimte vaak de makkelijkste en meest effectieve manier. De installateur bevestigt isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Hierdoor blijft de warmte in huis en hou je de kou buiten.
Beste vloerisolatie voor je kruipruimte
Geen (toegankelijke) kruipruimte of eentje lager dan 50 cm? Ook dan kun je vloerisolatie laten aanbrengen.
Wat zijn je opties:
Er zijn veel soorten isolatiemateriaal, elk met hun eigen voordelen. Het is vooral belangrijk om te letten op de Rd-waarde - de isolatiewaarde van het materiaal. Daarbij ook hoe dik je de isolatie moet aanbrengen om die waarde te halen. De installateurs via homeQgo bieden de volgende opties aan:
Meerlaagse isolatiefolie die bestaat uit aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. Beschikbaar in verschillende diktes, elk met eigen isolatiewaarde.
Gemaakt van polystyreen, beter bekend als piepschuim. Je hebt dit in de vorm van kleine parels, of grotere stukken. Dit is bijvoorbeeld HR++, EPS, Airofill, Plixxent HR++.
Wordt vloeibaar aangebracht, maar binnen enkele seconden stolt het vloeistof en hardt de vloerisolatie uit. Dit is bijvoorbeeld elastospray, isolatieschuim, PUR,...
Isolatiematerialen die volledig worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Dit is bijvoorbeeld vlas, hennep, gras, wol, cellulose, houtvezel,...).
Tonzon vloerisolatie versus PIF
Tonzon vloerisolatie is populair, maar die bieden we niet aan. Het is reflecterende folie die zich vult met lucht en zo warme lucht vasthoudt (thermokussens). Rd-waardes van folie zijn niet te meten zoals normale isolatiematerialen omdat de folies werken door middel van reflectie. Bij PIF heb je daartussen nog luchtkussen die extra isoleren en ook stevigheid bieden.
De Rd-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte vasthoudt. Een hogere Rd-waarde betekent: betere isolatie, meer comfort en meer besparing. Wil je gebruikmaken van subsidie? Dan moet de Rd-waarde van je vloerisolatie minimaal 3,5 m²K/W zijn.
Dat hangt af van het materiaal. Elk type isolatiemateriaal heeft namelijk een andere isolerende werking.
Isolatiemateriaal | Dikte nodig voor Rd-waarde 3,5 |
---|---|
PIF | 14 cm |
Houtvezel- en vlasplaten | 15 cm |
Parels (HR++, EPS, Airofill, Plixxent HR++) | afhankelijk van de grootte, maar ongeveer 22 cm |
Glas- en steenwol | 13 cm |
Gespoten PUR-schuim zonder HFK's | 9 cm |
Stap 1: Inspectie van je kruipruimte
Tijdens een inspectie kijkt de installateur of de kruipruimte een toegang heeft die groot genoeg is om doorheen te kunnen. Ook checkt de installateur de diepte van je kruipruimte.
Stap 2: De plaatsing van vloerisolatie
De installateur komt op de afgesproken datum langs om je kruipruimte te isoleren. Ze checken eerst of de kruipruimte niet te nat is. Zowel bij vloerisolatie als bodemisolatie is het belangrijk dat de kruipruimte leeg en droog is.
Stap 3: Plaatsing van ventilatieroosters
De installateur plaatst ventilatieroosters om ervoor te zorgen dat het vocht goed gereguleerd is, zodat je geen schimmelvorming in je kruipruimte krijgt.
De beste vloerisolatie hangt af van het type vloer dat je hebt, en hoe je huis is gebouwd. Kruipruimte of niet, betonvloer of houten vloer, enzoverder. Ook de hoogte, vochtigheid en toegankelijkheid van de ruimte onder je vloer spelen mee. Laat je daarom goed adviseren, zodat je zeker weet dat het materiaal én de methode passen bij jouw woning.
Bij het isoleren van een houten vloer is goede ventilatie essentieel. Een houten vloer mag niet luchtdicht worden afgesloten, omdat anders vochtproblemen en houtrot kunnen ontstaan. Kies daarom voor ademende isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, katoenisolatie, vlas of houtvezel.
Je kunt een betonvloer op twee manieren isoleren. Via de kruipruimte (onderaf) bevestig je isolatieplaten direct tegen de onderkant van de vloer. Is er geen kruipruimte of is deze te laag? Dan wordt de isolatie bovenop de betonvloer aangebracht, onder de zichtvloer. Die laatste optie is niet via homeQgo beschikbaar.
Vloerisolatie zorgt gemiddeld voor een besparing van 15% op je energiekosten. Als je meer wilt besparen op je energiekosten, raden we je aan om te kijken of je nog meer kunt laten isoleren in je woning. Zo bespaar je met spouwmuurisolatie gemiddeld 31% op je energiekosten en met dakisolatie gemiddeld 29%.
Doe gratis en vrijblijvend de isolatiescan en ontdek hoeveel je bespaart door je huis beter te isoleren. We laten ook direct de kosten van vloerisolatie zien.
Heb je al isolatie tegen de onderkant van de vloer aan, maar is deze al een poos geleden aangebracht? Dan kan een nieuwe isolatielaag de isolatie verbeteren. Bij een bestaande laag van 5 tot 7 centimeter helpt een nieuwe laag. Dit kan als er EPS, geëxpandeerde kurk of een dunne laag thermoskussens tegenaan zijn gebracht. Deze materialen zijn dampremmend en hier kan een laag van hetzelfde materiaal tegenaan worden gebracht.
Is er al een dunne laag steenwol, glaswol, vlasvezel of hennep aan de onderkant van de vloer aangebracht? Deze materialen zijn damp-open materialen. Als het materiaal nog in goede staat is, kan hiertegen een laag van hetzelfde isolatiemateriaal worden gebracht. Als het niet in goede staat is, omdat het bijvoorbeeld nat, beschimmeld of door muizen is aangevreten, moet het materiaal weggehaald worden. Hierna kan er nieuw isolatiemateriaal tegen de vloer worden aangebracht.
Enthousiast geworden?
Krijg direct inzicht in de kosten, subsidie en besparing op jouw energierekening.
Omdat onze installateurs de vloer of bodem isoleren vanuit de kruipruimte, is het belangrijk dat jouw huis deze heeft én dat deze (of een deel ervan) goed bereikbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat je kruipruimte een toegang heeft die groot genoeg is voor onze installateurs om doorheen te gaan.
Heb je een goed bereikbare kruipruimte die dieper is dan 50 centimeter? Dan adviseren we om de onderkant van de vloer te isoleren. Als je kruipruimte minder dan 50 centimeter diep is, adviseren we bodemisolatie. Daarbij wordt er isolatiemateriaal geplaatst op de bodem van de kruipruimte.
Heb je een kruipruimte die goed toegankelijk is en minstens 50 centimeter diep is? Dan is vloerisolatie de beste keuze. Hierbij werkt onze installateur vanuit de kruipruimte en brengt hij isolatie aan tegen de onderkant van de vloer.
Is de kruipruimte minder dan 50 centimeter diep? Dan brengt de installateur bodemisolatie aan. Onze installateur plaatst isolatieparels op de grond van de kruipruimte en verspreidt deze door de hele kruipruimte. Bodemisolatie is iets minder efficiënt dan vloerisolatie, maar werkt nog steeds goed isolerend en is de investering zeker waard.
Jazeker, de tweede isolatievorm levert wel minder op. De terugverdientijd is langer.
Ja, dat kan. We houden in onze voorlopige offertes rekening met de eisen voor de landelijke subsidie. Maar je kunt ook zelf een specifiek aantal centimeters of een Rc-waarde (ook wel isolatiewaarde) doorgeven, waardoor je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor regionale subsidies.
Bodemisolatie voorkomt niet dat er vocht in je kruipruimte komt, maar vermindert de impact van vochtproblemen wel. Een vochtige kruipruimte kan veroorzaakt worden door opkomend vocht uit de grond of door condensatie.
Je kunt je vloer vergelijken met een autoruit in de winter. Binnen is het warm, maar buiten is het koud. Door dit temperatuurverschil ontstaat er condensatie. Door isolatie op de bodem van je kruipruimte te plaatsen, verplaats je dit overdrachtspunt naar de bodem. Het vocht verdwijnt dus niet, maar blijft netjes onder de isolatielaag. Hierdoor blijft de vloer droog en warm.
Het is wel belangrijk dat de kruipruimte droog is tijdens de installatie.
Dat is afhankelijk van de hoogte van je kruipruimte. Er wordt meestal een laag van 15 centimeter isolatie geplaatst. Als de ruimte nu 50 centimeter diep is, wordt het krap om deze na de installatie nog te betreden.
Bodemisolatie wordt op de vloer van de kruipruimte geplaatst. Als je over het materiaal (parels of chips) heen loopt, kan de kwaliteit iets verminderen.