Denk je na over een warmtepomp in jouw huis? Dan vraag je je misschien af hoeveel geluid een warmtepomp nu eigenlijk maakt. Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Het geluid van warmtepompen is een veelbesproken onderwerp onder huiseigenaren die op zoek zijn naar een warmtepomp. Hier vind je alle informatie over hoe je het geluid van je warmtepomp kunt beperken en wat de regels zijn rondom geluidsoverlast.
Een warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Het is de buitenunit die meestal de meeste geluidsoverlast veroorzaakt. Dit komt voornamelijk door de compressor en de ventilator die nodig zijn om lucht te verplaatsen. Afhankelijk van het type en de efficiëntie van het systeem kunnen deze geluiden variëren in volume. Verschillende factoren kunnen het geluidsniveau van een warmtepomp beïnvloeden, waaronder het ontwerp en de kwaliteit van de unit, de installatieprocedure, en de locatie van de buitenunit. Warmtepompen die gebruikmaken van technologieën met variabele snelheid compressors kunnen bijvoorbeeld stiller zijn dan oudere modellen.
Moderne warmtepompen produceren ongeveer 55 decibel aan geluid wanneer ze op hun maximale capaciteit draaien, vergelijkbaar met het geluid van een koffiemachine die koffiebonen maalt.
Volgens Europese normen is er ruimte voor warmtepompen om iets meer geluid te maken. Warmtepompen met een vermogen tot 6 kilowatt (kW) mogen tot 65 decibel geluid produceren. Voor warmtepompen met een vermogen tussen 6 kW en 12 kW is de grens vastgesteld op 70 decibel. Echter, dankzij technologische vooruitgang en de vraag van consumenten naar stillere apparaten, zijn de meeste nieuwe warmtepompen tegenwoordig stiller dan deze limieten.
Het is mogelijk om het geluid van je warmtepomp te verminderen. Hier zijn enkele effectieve manieren om het geluid te verminderen:
Het gebruik van een geluiddempende omkasting kan de geluidsemissie van een buitenunit aanzienlijk verminderen. Deze kasten zijn ontworpen om het geluid met tot wel 15 dB te verlagen door gebruik te maken van geluidsabsorberende materialen die het geluid effectief insluiten en absorberen.
De locatie van de buitenunit speelt een cruciale rol in hoe het geluid wordt waargenomen. Door de unit op een tactische plaats te zetten—ver weg van slaapkamers en gemeenschappelijke leefruimtes, en indien mogelijk op een zachte ondergrond die natuurlijke geluidsabsorptie biedt—kan het geluidsniveau aanzienlijk worden verminderd.
De installatie van trillingsdempers en anti-vibratiepads onder de buitenunit kan helpen om geluidsoverdracht via huis te minimaliseren. Deze dempers isoleren de fysieke connectie tussen de warmtepomp en de grond of het montageoppervlak, waardoor trillingen die geluid kunnen veroorzaken worden verminderd.
Akoestische barrières zoals hekken of speciaal ontworpen geluidsmuren rondom de unit kunnen ook helpen het geluid naar omliggende gebieden te verminderen. Deze methoden zijn bijzonder effectief in dichtbebouwde gebieden.
Er zijn wettelijke normen vastgesteld met betrekking op het volume geluid dat een warmtepomp mag maken als deze bij de erfgrens in de buurt is geïnstalleerd. Het liefst plaats je de warmtepomp zo ver mogelijk bij de buren vandaan. Om burenruzies te vermijden, moet je je aan deze normen houden:
Het is belangrijk dat je warmtepomp geen ernstige geluidshinder voor je buren veroorzaakt. Daarom zijn er specifieke regels vastgesteld. Vanaf 1 april 2021 zijn de volgende normen van kracht:
Deze regels zijn van toepassing op alle warmtepompen die vanaf 1 april 2021 zijn of worden geïnstalleerd. Interessant is dat sommige modellen een speciale nachtmodus hebben, waardoor ze 's nachts nog minder geluid maken.
Je kan de buitenunit op een dak of aan de gevel plaatsen zo ver mogelijk bij de buren vandaan.
Een open dialoog met je buren over je plannen om een warmtepomp te installeren kan eventuele zorgen wegnemen en biedt de gelegenheid om samen oplossingen voor geluidsbeheersing te vinden. Het betrekken van buren in het proces kan ook helpen bij het oplossen van eventuele problemen voordat ze escaleren.
Tip van Emiel, Expert Verduurzamen homeQgo:
"Als je een warmtepomp aanschaft en van plan bent buiten te plaatsen in de buurt van je buren, kan je op het energielabel kijken wat het geluidsniveau van jouw nieuwe warmtepomp is."
Het geluid van een warmtepomp hoeft niet storend te zijn, vooral als het systeem correct is geïnstalleerd en goed wordt onderhouden. Als je echter geluid hoort van de binnenunit, zijn hier enkele mogelijke oplossingen:
Het isoleren van de ruimte waarin de binnenunit zich bevindt, kan helpen om het geluidsniveau te verlagen. Gebruik geluiddempend materiaal rond de unit om geluidsoverdracht naar andere delen van het huis te verminderen.
Zorg ervoor dat je warmtepomp regelmatig wordt onderhouden door een gekwalificeerde technicus. Een goed onderhouden systeem werkt niet alleen efficiënter maar produceert ook minder geluid.
Soms kan het aanpassen van de instellingen van de warmtepomp helpen om het geluid te verminderen. Moderne warmtepompen bieden vaak verschillende bedrijfsmodi die geoptimaliseerd kunnen worden voor minimale geluidsproductie, vooral tijdens de nachturen.
Het geluidsniveau van een warmtepomp varieert afhankelijk van haar bedrijfstoestand. Het meeste geluid ontstaat wanneer de pomp op maximale capaciteit werkt. Dit gebeurt in de volgende situaties:
Wanneer de buitentemperatuur daalt, bijvoorbeeld tot ongeveer 7°C, werkt een hybride warmtepomp op volle kracht. Bij nog lagere temperaturen neemt de cv-ketel het over, waardoor de warmtepomp minder intensief hoeft te werken of zelfs geheel uitschakelt. Een volledig elektrische warmtepomp blijft daarentegen op volle toeren draaien bij lagere buitentemperaturen.
Het geluidsniveau kan ook toenemen als je de thermostaat hoger zet om de woning sneller op te warmen.
Het geluid van een warmtepomp komt voornamelijk van de compressor en de ventilator die nodig zijn om de lucht te verplaatsen. Deze onderdelen zijn essentieel voor het functioneren van de pomp.
Om het geluid van een warmtepomp te verminderen, kun je:
4 juli 2024
Ineens (gedeeltelijk) overschakelen van een cv-ketel naar een warmtepomp, is een grote stap richting het verduurzamen van je woning. Er zijn wel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om optimaal te profiteren van de voordelen van een warmtepomp. Lees hier verder
24 mei 2024
In het nieuwe regeerakkoord staat dat het vanaf 2026 niet langer verplicht is om een hybride warmtepomp te installeren als je cv-ketel het begeeft. Waarom is het dan toch nog de moeite waard? Lees hier verder
16 mei 2024
We leggen uit welke beslissingen zijn genomen in het regeerakkoord over het verduurzamen van je huis en wat dit voor jou betekent. Lees hier verder