In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Warmtepomp kosten en verbruik

Een warmtepomp aanschaffen is een grote investering. Daar staat tegenover dat je energiekosten lager worden, omdat je minder of geen gas meer nodig hebt, afhankelijk van de warmtepomp die je kiest. En ondanks dat een warmtepomp wel stroom verbruikt, ben je voordeliger uit. We laten je hier de kosten en het verbruik zien van een warmtepomp, zodat je een goede beslissing maakt of je wel of geen warmtepomp wilt. 

Wil je meteen de kosten van een warmtepomp voor jouw woning laten berekenen? Doe dan de huisscan. Wij berekenen gratis en vrijblijvend de kosten, de besparing en terugverdientijd voor je.

Kosten van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de € 6.000 en € 8.000. Dit is inclusief de btw en installatie. Is er meerwerk nodig, omdat er bijvoorbeeld een nieuwe groep geplaatst moet worden? Dan komen er nog kosten bij. De landelijke ISDE subsidie die je voor een warmtepomp krijgt, gaat nog van dit bedrag af.

Wat verbruikt een hybride warmtepomp?

Het gemiddelde verbruik van een hybride warmtepomp is 1900 kWh stroom en 700 m³ gas. Het exacte verbruik hangt af van het type warmtepomp, je type woning en of je huis goed geïsoleerd is. Omdat de hybride warmtepomp nog wel samenwerkt met je cv-ketel, gebruik je nog wel gas, maar wel een stuk minder dan wanneer je alleen een cv-ketel hebt.

De kosten van een warmtepomp met zonnepanelen

Wanneer je je huis gaat verduurzamen, zijn zonnepanelen naast een warmtepomp ook een goed idee. De zonnepanelen wekken stroom voor je op, waardoor je stroomrekening omlaag gaat. En je gasrekening gaat omlaag door het gebruik van een warmtepomp; je hebt minder gas nodig om je huis in de winter te verwarmen. Je verbruikt met een warmtepomp wel meer stroom, dus is het handig als je daar een deel van zelf opwekt met zonnepanelen.

Doe de huisscan en ontdek gratis en vrijblijvend wat de kosten zijn om jouw huis te voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en de Rijksoverheid halen wij gegevens over jouw huis, zodat we een uniek 3D-model van je huis maken. Vervolgens berekenen wij de kosten van de zonnepanelen en de warmtepomp, hoeveel je bespaart op je energiekosten en wat de terugverdientijd is van beide producten.

De kosten van warmtepomp en vloerverwarming

Vloerverwarming en een warmtepomp zijn de perfecte combinatie. De meeste warmtepompen kunnen warmte sturen naar de vloerverwarming, behalve een lucht-lucht warmtepomp. De vloerverwarming en warmtepomp werken beide op een lage temperatuur en zijn beide dus energiezuinig. Vloerverwarming kost gemiddeld € 45 tot € 100 per m², exclusief btw en inclusief plaatsing.

Wil je precies weten wat de kosten voor een warmtepomp en vloerverwarming zijn? Doe dan de huisscan. Dan rekenen wij het gratis en vrijblijvend voor je uit. Je ziet in een oogopslag wat de kosten zijn, hoeveel je aan energiekosten bespaart en wat de terugverdientijd is.

De kosten van een warmtepomp met bestaande radiatoren

De warmtepomp werkt het beste met een afgiftesysteem dat je huis warm krijgt met een lage aanvoertemperatuur. Vaak raadt de installateur vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren aan in combinatie met een warmtepomp. Maar een (hybride) warmtepomp werkt ook prima met de bestaande radiatoren in je geïsoleerde woning. Je betaalt dan alleen de kosten voor de warmtepomp.

Doe de huisscan en zie hoeveel jij betaalt voor een warmtepomp met je bestaande radiatoren.

Warmtepomp kosten en de subsidie voor de aanschafkosten

Voor de aanschaf van onder andere een warmtepomp, kun je een landelijke subsidie krijgen. Deze subsidie krijg je als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Als je naast de warmtepomp ook nog je huis laat isoleren waarbij je recht hebt op subsidie, verdubbelt het subsidiebedrag voor het isoleren. Daardoor wordt het financieel nog aantrekkelijker om je huis te verduurzamen. Lees meer over de subsidie voor warmtepompen.

Wil je weten wat een warmtepomp kost en wat je bespaart? Doe dan de huisscan. Aan de hand van jouw gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid maken wij gratis en vrijblijvend een uniek 3D-model van je huis. We berekenen wat de warmtepomp je kost, maar ook wat het je bespaart aan gaskosten en hoe snel je de warmtepomp terugverdient.

Veelgestelde vragen over warmtepomp kosten

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over de kosten van een warmtepomp? Hieronder hebben we de meestgestelde vragen genoteerd. Wil je jouw vraag persoonlijk stellen? Neem dan contact op met onze energieadviseurs.

Nee, de kosten zijn hetzelfde via ons. Soms, bijvoorbeeld bij een collectief, zijn de kosten zelfs lager dan wanneer je rechtstreeks bij de installateur een warmtepomp afneemt.

Een warmtepomp vervangt je gasverbruik (deels) door stroom. Hierdoor ben je goedkoper uit met een warmtepomp dan wanneer je jouw huis en het water verwarmt met gas. Gas is namelijk duurder en de energiebelasting op stroom is gedaald in 2024. De warmtepomp zorgt dus voor lagere energiekosten.

Een warmtepomp is rendabel. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit een bron te halen, maar dit kost minder dan als je de cv-ketel op gas je huis laat verwarmen. Gemiddeld gebruikt een warmtepomp 1 kWh om 4 kWh aan warmte te maken voor de verwarming en water. Het is wel een langetermijninvestering. Dit betekent dat het wel wat jaren duurt voordat je de warmtepomp hebt terugverdiend.