De kosten van een warmtepomp variëren enorm tussen de verschillende merken, types en het aantal kW dat een warmtepomp heeft. Maar wat kost een warmtepomp nu in 2024? En gaan er veel dingen wijzigen met betrekking tot de kosten in 2025? Op deze pagina lees je meer over de kosten van warmtepompen op basis van type en het aantal kW.
Warmtepomp kopen: de prijzen
Een warmtepomp aanschaffen is een grote investering. Daar staat tegenover dat je energiekosten lager worden, omdat je minder of geen gas meer nodig hebt afhankelijk van de warmtepomp die je kiest. En ondanks dat een warmtepomp wel stroom verbruikt, ben je voordeliger uit. Daarnaast verbetert het ook het energielabel van je huis.
De kosten van een warmtepomp variëren enorm. Er zijn veel verschillende merken en typen op de markt. De prijs is dus sterk afhankelijk van deze factoren. Doe de warmtepompscan en kom erachter welk merk en type warmtepomp wij jou aanraden.
Deze hybride variant wordt aangesloten op je cv-ketel, waardoor deze goedkoper is dan een elektrische warmtepomp.
De all-electric-ready variant is een perfecte tussenoplossing als je huis of je financiële situatie het nog niet toelaat om gasloos te wonen. Het is een pomp met een hoger rendement die net zoals de hybride nog samenwerkt met je cv-ketel, maar die je later makkelijk kan afkoppelen.
Met een elektrische variant wordt je huis door middel van elektriciteit verwarmd. Ze zijn wel duurder in aanschaf en daarnaast moet je huis goed geïsoleerd zijn.
Deze prijzen zijn inclusief btw en installatie, exclusief subsidie. Bij een elektrische warmtepomp zijn er soms ook nog extra kosten, zoals het aanpassen van de radiatoren en het verzwaren van de stroomaansluiting.
De zonnepanelen wekken stroom voor je op, waardoor je stroomrekening omlaag gaat. En je gasrekening gaat omlaag door het gebruik van een warmtepomp; je hebt minder gas nodig om je huis in de winter te verwarmen. Je verbruikt met een warmtepomp wel meer stroom, dus is het handig als je daar een deel van zelf compenseert met zonnepanelen.
Vloerverwarming en een warmtepomp zijn de perfecte combinatie. De meeste warmtepompen kunnen warmte sturen naar de vloerverwarming, behalve een lucht-lucht warmtepomp. De vloerverwarming en warmtepomp werken beide op een lage temperatuur en zijn beide dus energiezuinig.
De warmtepomp werkt het beste met een afgiftesysteem dat je huis warm krijgt met een lage aanvoertemperatuur. Vaak raadt de installateur vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren aan in combinatie met een warmtepomp. Maar een hybride warmtepomp werkt vaak ook prima met de bestaande radiatoren in je geïsoleerde woning.
Klaar om te besparen?
Wil je weten wat een warmtepomp kost en wat je bespaart? Doe dan onze speciale warmtepompscan. Aan de hand van jouw gegevens uit het Kadaster, het Actueel Hoogtebestand en van de Rijksoverheid maken wij gratis en vrijblijvend een uniek 3D-model van je huis. We berekenen wat de warmtepomp je kost, maar ook wat het je bespaart aan gaskosten en hoe snel je de warmtepomp terugverdient.
Nee, de kosten zijn hetzelfde via ons. Soms, bijvoorbeeld bij een collectief, zijn de kosten zelfs lager dan wanneer je rechtstreeks bij de installateur een warmtepomp afneemt.
Een warmtepomp vervangt je gasverbruik (deels) door stroom. Hierdoor ben je goedkoper uit met een warmtepomp dan wanneer je jouw huis en het water verwarmt met gas. Gas is namelijk duurder en de energiebelasting op stroom is gedaald in 2024. De warmtepomp zorgt dus voor lagere energiekosten.
Een warmtepomp is rendabel. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit een bron te halen, maar dit kost minder dan als je de cv-ketel op gas je huis laat verwarmen. Gemiddeld gebruikt een warmtepomp 1 kWh om 4 kWh aan warmte te maken voor de verwarming en water. Het is wel een langetermijninvestering. Dit betekent dat het wel wat jaren duurt voordat je de warmtepomp hebt terugverdiend.