In 5 min. vrijblijvend een offerte Besparen vanuit je luie stoel Geen extra kosten, wel extra hulp

Vier vragen om mee te starten

Woning verduurzamen waar te beginnen?

Als je jouw woning wilt verduurzamen kan je beginnen met de vier onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden. Zo krijg je een beeld van welke verduurzamingsmaatregelen jij wilt en kan toepassen op jouw woning.

1. Waarom wil ik mijn woning verduurzamen?

Er zijn verschillende redenen waarom jij je woning wil verduurzamen de meest voorkomende redenen zijn:

Energie besparenWaardeverhogingMeer wooncomfortBeter voor het milieuBeter energielabel

2. Heeft mijn woning al verduurzaming?

Als je woning al een van de onderstaande verduurzamingsmaatregelen heeft, hoef je deze vaak niet meer toe te passen.

SpouwmuurisolatieVloerisolatieDakisolatieHR ++ glasZonnepanelenWarmtepompVloerverwarmingLaadpaal thuis

3. Wat is mijn budget?

Je woning verduurzamen is meestal niet goedkoop, maar de verschillende maatregelen, producten en werkzaamheden hebben verschillende tarieven. Daarom is het verstandig om van tevoren voor jezelf te bepalen wat je budget is voor het verduurzamen van je woning.

4. Zijn er subsidies beschikbaar?

Er zijn in Nederland verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. De grootste landelijke subsidie is de ISDE regeling. Deze wordt vanuit de overheid gesteund. Vaak worden er ook op gemeentelijk niveau subsidies aangeboden. Ga dus na of jij aanspraak kan maken op een van de subsidies

Verduurzamingsadvies op maat

Hoe werkt het?

Hoe werkt het aanvragen stap 1

Stap 1: vul je gegevens in

Binnen 5 minuten doorloop je de huisscan. Wij maken online een 3D-model van je woning en berekenen een advies op maat om je woning te verduurzamen, inclusief echte prijzen, besparingen en subsidies. Selecteer je product en vraag direct gratis een vrijblijvende offerte aan.

Stap 2: de offerte

Stap 2: de offerte

Ben je akkoord met de offerte? Dan doet onze installateur voor de meeste producten nog een laatste check bij je thuis, waarmee je verzekerd bent van maatwerk.

Naar de huisscan

Installatie bij jou thuis

Stap 3: vakkundige installatie

Je kiest zelf een geschikte dag voor de installatie, waarbij we zorgen dat jouw duurzame product binnen een dag geïnstalleerd wordt.

Advies om mijn woning te verduurzamen

Om je een goed advies te geven over het verduurzamen van je woning maken is het slim om te kijken naar het bouwjaar en energielabel van je woning. Deze gegevens zijn openbaar te vinden in het Kadaster en Actueel Hoogtebestand Nederland. Deze twee samen geven aan wat de duurzame status van je woning is: ook energielabel genoemd. Op basis van deze gegevens en je eigen wensen kan je bepalen wat je wilt verduurzamen aan je woning. Als je dit niet weet of je tijd wilt besparen kan je onze huisscan doen, daarin krijg je direct advies om je woning te verduurzamen op basis van het bouwjaar en het (geschatte) energielabel van je woning.

Hoeveel kost het verduurzamen van mijn woning?

De kosten van het verduurzamen van je woning verschillen per verduurzamingsmaatregel, de wensen die je hebt en jouw financiële situatie. Hieronder in de tabel zie je per verduurzamingsmaatregelen de gemiddelde kosten, de geschatte stijging in energielabel en de energiebesparing per jaar.

De gemiddelde berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddelde Nederlandse rijtjeswoning van 119 m2 en energielabel D.

Gemiddelde kosten verduurzamen woning

Tabel gemiddelde kosten verduurzamen woning
Infogram

Zijn er subsidies om mijn woning te verduurzamen?

Er zijn verschillende subsidies die je kan aanvragen om je woning te verduurzamen. Er zijn meerdere landelijke subsidies en daarnaast zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar.  Controleer daarom ook altijd bij je gemeente of zij de subsidie verstrekken die je nodig hebt voor het verduurzamen van je woning. Hieronder zie je een overzicht van de landelijke subsidies die beschikbaar zijn.

De ISDE subsidie is een landelijke subsidie voor: dak, buitenmuren, vloer en ramen, zonneboilers, warmtepompen, aansluiting om het warmtenet en een elektrische kookplaat. Voor dak, isolatie, buitenmuren, vloer en ramen krijg je een vast bedrag per vierkante meter. Voor zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op het warmtenet en een elektrische kookplaat krijg je een vast bedrag. Maar als je in je woning twee of meer verduurzamingsmaatregelen uitvoert krijg je twee keer zoveel geld per vierkante meter. Ook als je één maatregel uitvoert en daarnaast een zonneboiler of warmtepomp aanschaft, krijg je twee keer zoveel per vierkante meter.

Lager btw-tarief arbeid isolatie

Voor het arbeidsloon van isoleren geldt het verlaagde btw-tarief van 9%.Dit tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor alle materialen en andere werkzaamheden, zoals slopen, geldt wel 21% btw.

Geen btw op zonnepanelen

Op zonnepanelen hoef je geen btw meer te betalen. Deze is sinds 1 januari 2023 0%. Deze regeling geldt alleen voor particulieren.

Als laatste kan je nog een lening aanvragen om de verduurzamingsmaatregelen te financieren. Deze lening is van het warmte-fonds die met de energiebespaarlening verduurzamen voor elke woning-eigenaar bewoner mogelijk wil maken.

Kleine moeite, grote besparing

Drie tips om goedkoop je woning te verduurzamen

Veelgestelde vragen verduurzamen woning

Onder verduurzamen van je woning valt alles wat ervoor zorgt dat je energie bespaard of zelf opwekt. Van isolatie tot zonnepanelen tot een sedumdak en het aansluiten op een warmtenet; alles valt onder het verduurzamen van je woning.

Bij vloerverwarming wordt je huis verwarmd door leidingen in de vloer. Hierdoor is de vloer altijd comfortabel warm en heb je geen zichtbare radiatoren meer. Het verwarmt je huis effectief op een lage watertemperatuur. Hierdoor werkt het perfect samen met een warmtepomp. Je huis moet wel goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte niet verdwijnt. Ontdek met onze huisscan of vloerverwarming de juiste keuze is voor jouw huis.

Ja. Een cv-ketel kost bijna een kwart minder energie. Daarnaast is de uitstoot van CO₂ en stikstofdioxide lager, wat ten goede komt aan het milieu.

Wij werken alleen samen met goede isolatie installateurs die aangesloten zijn bij het Isolatie Gilde of Venin. Het zijn gerectificeerde installateurs die staan voor kwaliteit en vakmanschap. Je mag ervan uitgaan dat de beste isolatie installateur bij jou langskomt voor het isoleren van je woning.

Nee, als je via ons isolatie laat installeren, betaal je dezelfde prijs als je bij de installateur zou doen en soms, in het geval van collectieven, ben je zelfs voordeliger uit.

Als je twee glaslagen hebt, staat er in de aluminium rand van het glas een code. Hier staat het type glas in, met HR, HR+ of HR++. Staat er niets bij? Dan heb je waarschijnlijk dubbelglas. Zie je niet meteen de code van het glas of je HR++ glas hebt? Dan kun je de code het beste op het internet opzoeken.

De landelijke subsidiepot (ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) wordt ieder jaar weer aangevuld. Als het budget op is voor het einde van het jaar, wordt jouw subsidieaanvraag afgewezen. Je hebt dan recht om binnen 12 maanden na de afwijzing opnieuw dezelfde subsidieaanvraag in te dienen, zodat je subsidie krijgt uit het budget van het nieuwe jaar. De subsidiepot wordt in ieder geval tot 2030 ieder jaar weer aangevuld.

De installatie van de isolatie moet afgerond zijn. Maak tijdens de installatie foto’s, zodat op de foto’s te zien is wat er is gedaan. Daarnaast moet je een factuur en betaalbewijs, zoals een bankafschrift, hebben. Gegevens die je ook moet doorgeven:

  • De adresgegevens van de installateur
  • Het KVK-nummer van de installateur
  • Het merk en type
  • De meldcode van het isolatiemateriaal

Het aanvragen doe je met je DigiD. Lees in ons e-book Isolatiesubsidie hier alles over.