In 5 min. vrijblijvend een offerteBesparen vanuit je luie stoelGeen extra kosten, wel extra hulp

Wanneer je informatie over zonnepanelen opzoekt, kom je al gauw de term wattpiek (Wp) tegen. Deze term vertelt je meer informatie over het maximale vermogen van een zonnepaneel. Op deze pagina gaan we dieper in op wattpiek, wat het is, hoe je het berekent en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Wat is wattpiek bij zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken stroom op. De hoeveelheid stroom die je ermee opwekt, drukken we uit in wattpiek. Het is dus de eenheid om het vermogen van de zonnepanelen weer te geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal wattpiek, hoe meer de panelen opbrengen.

Alle fabrikanten van zonnepanelen voeren tests in het laboratorium uit om te bepalen wat het vermogen van een zonnepaneel is. Hierdoor weet je dat alle zonnepanelen onder dezelfde omstandigheden zijn gemeten en krijg je een eerlijk beeld van het vermogen. Deze tests gebeuren onder dezelfde gunstige omstandigheden, zoals een lamp boven het paneel om de zon na te bootsen en een omgeving van 25°.

De factoren die invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen

De tests gebeuren onder optimale omstandigheden, die in de praktijk niet realistisch zijn. Zo zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen:

  • De ligging van de zonnepanelen: liggen de zonnepanelen op het zuiden? Vaak is dit de gunstigste ligging voor de opbrengst, omdat de panelen dan het meeste zonlicht opvangen. Maar een oost-west ligging is ook interessant. In tegenstelling tot een ligging op het zuiden, heb je dan ook ‘s morgens en ‘s avonds opbrengst. 
  • De hoeveelheid zonuren: het aantal uren dat de zon schijnt, heeft invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Een zonnige zomerdag in Nederland is goed voor zo’n 14 zonuren. Maar zonnepanelen leveren niet alleen stroom op als de zon schijnt, ook op een bewolkte dag zorgen de panelen voor stroom. 
  • De hellingshoek van je dak: bij een schuin dak wordt de hellingshoek van het dak aangehouden, maar bij een plat dak kunnen de zonnepanelen in de meest gunstige hellingshoek worden geplaatst. 
  • Schaduw op de zonnepanelen: als er schaduw op de zonnepanelen valt, wek je minder op dan het zonnepaneel kan opwekken. 

Een zonnepaneel met een vermogen van 450 Wp levert in de praktijk geen 450 Wp op.

Hoeveel kWh is een wattpiek?

De term kWh kom je ook tegen als je informatie opzoekt over zonnepanelen. Deze termen worden soms met elkaar verward, maar het is niet hetzelfde. Zo staat kWh voor Kilowatt Hour, Kilowattuur in het Nederlands. Met 1 kWh kun je een uur lang een apparaat van 1.000 watt gebruiken, zoals een waterkoker. 

Ter verduidelijking wat je met 1 kWh kunt:

  • 1 wasje draaien
  • Een half uur de was drogen in de droger
  • 5 tot 7 kilometer rijden met je elektrische auto
  • 100 keer je smartphone opladen
  • Een half uur door het huis stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 watt
  • 25 uur je laptop gebruiken

In Nederland staat 1 Wp gemiddeld voor een opbrengst van 0,88 kWh per jaar. Natuurlijk is de opbrengst ook afhankelijk van het dak, de hellingshoek van de zonnepanelen en andere factoren, maar in Nederland rekenen we in het algemeen met een gemiddelde van 88% van het aantal wattpiek. In de praktijk schijnt de zon namelijk niet altijd even fel en zijn de omstandigheden waarop de zonnepanelen liggen ook niet altijd volledig optimaal. Denk aan schaduw, geen zuidelijke ligging en een dakhelling die niet 30 graden is. Daarom kun je een omrekenfactor van 0,88 gebruiken.

Stel je hebt een zonnepaneel van 450 Wp, dan wek je 450 Wp x 0,88 = 396 kWh op jaarbasis op. Dit is een gemiddelde, niet gebaseerd op jouw exacte woonsituatie. Wil je precies weten hoeveel kWh je met zonnepanelen kunt opwekken? Onze zonnepanelen scan kijkt naar de oriëntatie van jouw dak, de hellingshoek van de panelen en eventuele schaduw in je omgeving. Dit doen we door gegevens uit het Kadaster en het Actueel Hoogtebestand Nederland te halen. We nemen voor de berekening ook verliezen in het systeem mee en de degradatie van het paneel. Hierdoor krijg je een nauwkeurige berekening van het aantal kWh wat een systeem opwekt.

Hoe bereken je wattpiek?

Het vermogen van een zonnepaneel is vastgesteld door de tests van de fabrikant. Dit kun je dus niet zelf berekenen. Hoeveel wattpiek vermogen je pakket zonnepanelen heeft, bereken je door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal wattpiek dat het zonnepaneel als vermogen heeft. 

Stel je hebt 10 zonnepanelen van 450 Wp. Dan is de rekensom: 10 x 450 = 4500 Wp.

Dit is het totale vermogen van je pakket. Maar dit staat niet gelijk aan de opbrengst, zoals je eerder al hebt gelezen. Nu kun je de opbrengst van je zonnepanelen berekenen, door 88% van de capaciteit te nemen. 

Dus 10 x 450 Wp x 0,88 = 3960 kWh. Met 10 zonnepanelen van 450 Wp heb je dus een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 3960 kWh. Let wel: bij deze berekening houd je geen rekening met de ligging van jouw dak, de hellingshoek van de panelen en schaduw op de panelen. Wil je een goede berekening? Vul dan de zonnepanelen scan in.

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik op jaarbasis, het vermogen van de zonnepanelen pakket, de ligging, schaduw en de hellingshoek.

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, deel je jouw totale stroomverbruik met de omrekenfactor 0,88. Dit is de factor die we al eerder noemden bij hoeveel wattpiek een kWh is.

Stel je verbruikt 3520 kWh op jaarbasis. Dan is de rekensom: 3520 kWh / 0,88= 4000 Wp. Je hebt een pakket nodig die 4000 Wp opwekt, bijvoorbeeld door 10 panelen van 400 Wp per stuk op het dak te plaatsen. Dit is een globale schatting waarbij er geen rekening is gehouden met jouw persoonlijke situatie, zoals schaduw op het dak, de ligging en de hellingshoek van de zonnepanelen.

Wil je een nauwkeurige berekening om te zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw verbruik? Vul je gegevens in onze zonnepanelen scan in en zie hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel de opbrengst is en hoe snel je de zonnepanelen terugverdient. Onze scan maakt een uniek 3D-model van je huis met gegevens uit het Actueel Hoogtebestand Nederland en het Kadaster, zodat de berekening volledig past bij jouw situatie.  

Veelgestelde vragen over wattpiek

Heb je nog een andere vraag over wattpiek? We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Nee, watt is de aanduiding van een constante waarde van het vermogen van een apparaat. Het vermogen van zonnepanelen verandert door invloeden, waardoor watt geen goede aanduiding is voor het vermogen van zonnepanelen. Want als het zonnepaneel in de schaduw komt te liggen of de zon niet meer hoog staat, neemt het vermogen af. Bij elektronische apparaten in huis, zoals een lamp, is dit niet het geval. Dus wordt de term wattpiek gebruikt en niet watt om het vermogen van zonnepanelen aan te duiden.

De prijs voor 1 Wp hangt af van de prijs van de zonnepanelen. Je berekent de prijs per Wp door de prijs van de zonnepanelen te delen door het aantal wattpiek.

Stel: je hebt 10 zonnepanelen van 450 Wp en deze set kost je € 4500,-. Je vermogen is 10 x 450 Wp = 4500 Wp. € 2500,- / 4500 Wp = € 1,00 per wattpiek.