Bij het kopen van zonnepanelen kom je de term wattpiek zonnepanelen vaak tegen. Maar wat betekent dit precies? En hoe weet je welk vermogen zonnepanelen je nodig hebt voor jouw woning? We leggen uit wat wattpiek zonnepanelen betekent, hoe het verschilt van de daadwerkelijke opbrengst en wat je precies kan met 1 kWh aan stroom.
Weet je watt
Zonnepanelen wekken stroom op. De hoeveelheid stroom die je ermee opwekt, drukken we uit in wattpiek. Wattpiek is dus de meeteenheid om het vermogen van de zonnepanelen weer te geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal wattpiek, hoe meer de panelen opbrengen.
🔹 1 Wp = theoretisch 1 watt vermogen onder perfecte omstandigheden
🔹 In Nederland levert 1 Wp gemiddeld 0,85 kWh per jaar op vanwege wisselende weersomstandigheden
Voorbeeld: een zonnepaneel van 400 Wp produceert in Nederland ongeveer 340 kWh per jaar.
Willen versus kunnen
Het vermogen zonnepanelen Wp geeft dus een indicatie van de capaciteit. De daadwerkelijke opbrengst hangt af van meerdere factoren:
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en beschikbare dakruimte.
Voorbeeldberekening
Een huishouden verbruikt 3.500 kWh per jaar.
3.500 kWh ÷ 0,85 = 4.118 Wp nodig
Met panelen van 400 Wp heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig.
Is meer altijd beter?
Het vermogen van zonnepanelen hangt af van het type, de fabrikant en de grootte van het paneel. De meeste zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen tussen de 250 Wp en 400 Wp, maar er zijn ook moderne zonnepanelen die 450 Wp of meer leveren.
Toch is wattpiek niet het enige wat telt. De efficiëntie van het paneel, de duurzaamheid, garantie en prijs spelen ook een rol bij het kiezen van de juiste wp zonnepanelen. Een paneel met een hoger vermogen is niet altijd de beste keuze—het gaat om de combinatie van prestaties en wat past bij jouw dak en energiebehoefte.
De term kWh kom je ook tegen als je informatie opzoekt over zonnepanelen. Deze termen worden soms met elkaar verward, maar het is niet hetzelfde. Zo staat kWh voor Kilowatt Hour, Kilowattuur in het Nederlands. Een wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan leveren, maar in de praktijk ligt de daadwerkelijke stroomopbrengst lager. In Nederland levert 1 Wp gemiddeld 0,85 kWh per jaar op.
Om een beter beeld te krijgen van hoeveel energie een zonnepaneel opwekt, zie je hier wat je ongeveer met 1 kWh kunt doen:
Dit betekent dat een 400 Wp zonnepaneel, dat in Nederland ongeveer 340 kWh per jaar oplevert, voldoende stroom kan genereren om:
En dan hebben we het nog maar over 1 paneel. Niet slecht, toch?
Wil je precies weten hoeveel kWh jij met zonnepanelen kunt opwekken? Onze zonnepanelen scan kijkt naar de oriëntatie van jouw dak, de hellingshoek van de panelen en eventuele schaduw in je omgeving. Dit doen we door gegevens uit het Kadaster en het Actueel Hoogtebestand Nederland te halen. We nemen voor de berekening ook verliezen in het systeem mee en de degradatie van het paneel. Hierdoor krijg je een nauwkeurige berekening van het aantal kWh wat een systeem opwekt.
Kleine moeite, grote besparing
Adres, jaarverbruik en daktype. Dat is alles wat we nodig hebben. Met deze info doen wij het rekenwerk en stellen we het beste pakket voor jouw situatie samen.
Met één klik zie je jouw woning in 3D, inclusief het aantal zonnepanelen dat perfect past. Wil je er meer of minder? Geen zorgen, dat kan je zelf in deze stap aangeven.
Voordat je het weet, liggen er drie scherpe offertes van betrouwbare installateurs voor je klaar. Vergelijk ze op prijs, garantie of wat jij belangrijk vindt. Kies jouw zonnige deal!
Nee, watt is de aanduiding van een constante waarde van het vermogen van een apparaat. Het vermogen van zonnepanelen verandert door invloeden, waardoor watt geen goede aanduiding is voor het vermogen van zonnepanelen. Want als het zonnepaneel in de schaduw komt te liggen of de zon niet meer hoog staat, neemt het vermogen af. Bij elektronische apparaten in huis, zoals een lamp, is dit niet het geval. Dus wordt de term wattpiek gebruikt en niet watt om het vermogen van zonnepanelen aan te duiden.
Gemiddeld 510 kWh per jaar in Nederland.
Zonnepanelen met zo’n hoog rendement, fantastisch toch? Maar hoger rendement betekent grotere afmetingen, hoger gewicht en hogere prijs. Stel je ongeveer een paneel van meer dan 2x1 meter voor, met een gewicht van ± 31 kg.
Niet per se. Grotere panelen nemen meer ruimte in, zijn zwaarder en duurder. Het juiste vermogen hangt af van je dakoppervlak en verbruik. Daarom is onze scan zo handig: hij berekent exact wat jouw situatie nodig heeft en geen wattpiek meer.