Het nieuwe kabinet heeft besloten om de verplichting tot het installeren van hybride warmtepompen vanaf 2026 te schrappen. Dit besluit heeft geleid tot bezorgdheid en woede binnen de warmtepomp sector. Zij hadden net grote investeringen gedaan op basis van eerdere toezeggingen. Wat het toch nog de moeite waard maakt? We leggen het graag uit.
Gepubliceerd op: 24 mei 2024
Aangepast op: 23 september 2024
Veel mensen kijken enkel naar de terugverdientijd als ze investeren in het verduurzamen van hun huis. Maar dat is het net: je investeert in het duurzamer maken van je huis. Het is een marathon, geen sprint.
Naast de terugverdientijd zijn er andere redenen waarom je toch nog een hybride of zelfs elektrische warmtepomp zou installeren:
Ondanks het wegvallen van de verplichting, blijven er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen. Deze financiële ondersteuning maakt de investering aantrekkelijker en helpt bij het verlagen van de initiële kosten.
TIP: Wist je dat de ISDE-subsidie ook geldt voor zonneboilers, isolatie, elektrische kookplaten en aansluitingen op het warmtenet? We bundelden alle informatie in een handig e-book.
Naast de financiële voordelen biedt een warmtepomp ook meer onafhankelijkheid van de energiemarkt. Met alleen een warmtepomp verbruik je al veel minder gas, hierdoor ben je minder afhankelijk van de wisselende gasprijzen en krijg je al meer grip op je energierekening.
Hier staat wel tegenover dat je stroomverbruik stijgt door een warmtepomp. Zodra je de warmtepomp dan combineert met zonnepanelen, kun je een groot deel van je eigen stroombehoefte dekken, waardoor je nog minder afhankelijk bent van schommelingen in de energiemarkt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid in je energiekosten.
Door te investeren in duurzame technologieën zoals de warmtepomp, draag je bij aan een schonere en duurzamere toekomst. De verminderde CO2-uitstoot is een directe bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Kortom, ondanks het schrappen van de verplichting door het nieuwe kabinet, blijven hybride warmtepompen een waardevolle investering voor zowel je financiën als het milieu. Met de beschikbare subsidies, besparingen op gasverbruik, en de positieve invloed op het energielabel en de waarde van je huis, blijft het aantrekkelijk om te kiezen voor deze duurzamere technologie.
Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo
Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo