Hybride warmtepomp: niet meer verplicht, toch de moeite waard

Het nieuwe kabinet heeft besloten om de verplichting tot het installeren van hybride warmtepompen vanaf 2026 te schrappen. Dit besluit heeft geleid tot bezorgdheid en woede binnen de warmtepomp sector. Zij hadden net grote investeringen gedaan op basis van eerdere toezeggingen. Wat het toch nog de moeite waard maakt? We leggen het graag uit.

Een buitenunit van een warmtepomp in een tuin

24 Mei 2024

Kijk verder dan de terugverdientijd

Veel mensen kijken enkel naar de terugverdientijd als ze investeren in de duurzaamheid van hun huis. Maar dat is het net: je investeert in de duurzaamheid van je huis. Het is een marathon, geen sprint.

Naast de terugverdientijd zijn er andere redenen waarom je toch nog een hybride of zelfs elektrische warmtepomp zou installeren:

  • De waarde van je huis stijgt
  • Je huis wordt energiezuiniger (= hoger energielabel)
  • Je vermindert je CO₂-uitstoot
  • Je bent minder afhankelijk van de schommelingen in de gasprijzen

Vraag subsidies aan

Ondanks het wegvallen van de verplichting, blijven er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen. Deze financiële ondersteuning maakt de investering aantrekkelijker en helpt bij het verlagen van de initiële kosten. 

TIP: Wist je dat de ISDE-subsidie ook geldt voor zonneboilers, isolatie, elektrische kookplaten en aansluitingen op het warmtenet? We bundelden alle informatie in een handig e-book.

Word onafhankelijk(er) van de energiemarkt

Naast de financiële voordelen biedt een warmtepomp ook meer onafhankelijkheid van de energiemarkt. Met alleen een warmtepomp verbruik je al veel minder gas, hierdoor ben je minder afhankelijk van de wisselende gasprijzen en krijg je al meer grip op je energierekening.

gasprijs stijging
Infogram

Combineer met zonnepanelen

Hier staat wel tegenover dat je stroomverbruik stijgt door een warmtepomp. Zodra je de warmtepomp dan combineert met zonnepanelen, kun je een groot deel van je eigen stroombehoefte dekken, waardoor je nog minder afhankelijk bent van schommelingen in de energiemarkt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid in je energiekosten.

Verklein je ecologische voetafdruk

Door te investeren in duurzame technologieën zoals de warmtepomp, draag je bij aan een schonere en duurzamere toekomst. De verminderde CO2-uitstoot is een directe bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.


Kortom, ondanks het schrappen van de verplichting door het nieuwe kabinet, blijven hybride warmtepompen een waardevolle investering voor zowel je financiën als het milieu. Met de beschikbare subsidies, besparingen op gasverbruik, en de positieve invloed op het energielabel en de waarde van je huis, blijft het aantrekkelijk om te kiezen voor deze duurzame technologie.

Geschreven door: Claudia Vrancken, content marketeer homeQgo

Gecontroleerd door: Emiel Jansen, duurzaamheidsexpert homeQgo