Wil je zonnepanelen, maar weet je niet welk type je moet kiezen? Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, elk met hun eigen eigenschappen, rendement en prijs. De drie meest voorkomende typen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Op deze pagina ontdek je de verschillen en welke soort het beste bij jouw situatie past.
De kristalstructuur van zonnepanelen bepaalt niet alleen hoe ze eruitzien, maar ook hoe goed ze werken. Er zijn drie veelgebruikte soorten: monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Deze panelen verschillen in uitstraling, efficiëntie en prijs. Welke het beste bij jouw situatie past, hangt af van je budget, de beschikbare ruimte en de gewenste energieopbrengst.
De kristalstructuur heeft dus een belangrijke rol bij het opvangen en omzetten van zonlicht in elektriciteit. Monokristallijne panelen bestaan uit één groot kristal. Hierdoor kunnen elektronen zich makkelijker verplaatsen, wat zorgt voor een hoge efficiëntie en een goede stroomopbrengst.
Polykristallijne panelen bestaan uit meerdere kleine kristallen die samengesmolten zijn. Dit kan de beweging van elektronen iets vertragen, waardoor de efficiëntie iets lager is dan bij monokristallijne panelen. Daar staat tegenover dat ze vaak voordeliger zijn.
Dunne film panelen hebben een andere opbouw en bestaan uit een dunne laag fotovoltaïsch materiaal. Ze zijn lichter en flexibeler dan de andere typen, maar leveren per vierkante meter meestal wat minder energie op.
Elk type zonnepaneel heeft zijn eigen voordelen. Wil je de hoogste opbrengst, een lagere prijs of een flexibele oplossing? Door goed te kijken naar je wensen en situatie kun je de beste keuze maken.
Zo simpel was het nog nooit
Je krijgt een eerlijk en persoonlijk overzicht op basis van de ingevulde gegevens.
Vergelijk drie verschillende installateurs. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
We kijken alleen naar wat het beste werkt voor jou en jouw woning.
Zonnepanelen
Emiel: “Via onze installateurs bieden wij monokristallijn (full black) zonnepanelen aan. Deze werken goed, hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zien er ook nog eens mooier uit."
Emiel legt kort de verschillen uit
Binnen de markt voor zonnepanelen bestaan er verschillende typen, waaronder glas-glas en glas-folie zonnepanelen. Elk type heeft unieke eigenschappen die van invloed zijn op hun prestaties, duurzaamheid en kosten. We leggen kort uit wat de voor- en nadelen zijn.
Kleine moeite, grote besparing
Adres, jaarverbruik en daktype. Dat is alles wat we nodig hebben. Met deze info doen wij het rekenwerk en stellen we het beste pakket voor jouw situatie samen.
Met één klik zie je jouw woning in 3D, inclusief het aantal zonnepanelen dat perfect past. Wil je er meer of minder? Geen zorgen, dat kan je zelf in deze stap aangeven.
Voordat je het weet, liggen er drie scherpe offertes van betrouwbare installateurs voor je klaar. Vergelijk ze op prijs, garantie of wat jij belangrijk vindt. Kies jouw zonnige deal!
Hoeveel zonnepanelen je kan aanschaffen hangt van verschillende factoren af:
Het is slim om de berekening, voor het aantal zonnepanelen, te maken op basis van je verwachte energieverbruik. Ben je van plan om in de toekomst een warmtepomp te installeren, een airco of een laadpaal aan te schaffen? Dan is het verstandig om daar nu al rekening mee te houden bij de aanschaf van je zonnepaneleninstallatie. Heb je hier nog geen idee van? Dat maakt niet uit, baseer dan het aantal zonnepanelen op je huidige energieverbruik.
Iedereen heeft een ander budget te besteden. Het budget wat jij kan besteden is ook bepalend voor de hoeveelheid zonnepanelen die je op je dak kan leggen.
De verschillende soorten zonnepanelen hebben ook een andere wattpiek en dus vermogen. Afhankelijk van de grootte van je dak, energieverbruik en je budget kan je bepalen welke zonnepanelen je op je dak wil en hoeveel dat er worden.
In de homeQgo zonnepanelen scan doen wij altijd een voorstel wat het beste past in jouw situatie. Liever zelf zonnepanelen vergelijken? Lees hier dan meer over.
De energiebesparingslening van het Warmtefonds maakt het mogelijk om je woning energiezuiniger te maken zonder direct grote investeringen te doen. Deze lening met gunstige voorwaarden kan ingezet worden voor diverse maatregelen zoals isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Dit stimuleert woningeigenaren om te investeren in een duurzame toekomst, wat bijdraagt aan lagere energiekosten, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot.
Door een lening voor zonnepanelen kun je zonder grote uitgave toch investeren en op termijn besparen op je energierekening.
Zonnepanelen financieren via je hypotheek laat je de kosten spreiden, zowel bij een nieuwe hypotheek als bij een verhoging van de bestaande hypotheek.
Er zijn geen subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen, maar sinds 2023 geldt een 0% btw-tarief, wat de investering verlaagt.
Geen directe investering klinkt aantrekkelijk, maar op lange termijn is kopen voordeliger.
Niet per se. Grotere panelen nemen meer ruimte in, zijn zwaarder en duurder. Het juiste vermogen hangt af van je dakoppervlak en verbruik. Daarom is onze scan zo handig: hij berekent exact wat jouw situatie nodig heeft en geen wattpiek meer.
Qua soort zonnepanelen zijn monokristallijn zonnepanelen erg goed. Deze zonnepanelen werken het beste met direct licht en wekken dan iets meer stroom op dan polykristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en dankzij de donkere kleur zien ze er ook mooier uit dan andere zonnepanelen. Daarom bieden we enkel deze zonnepanelen via onze installateurs aan.
De meest gebruikte zonnepanelen zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor monokristallijne zonnepanelen. Ze hebben een hoger rendement, werken beter bij weinig zonlicht en gaan langer mee. Wel zijn ze duurder in aanschaf.
Bij homeQgo bieden we alleen de monokristallijne zonnepanelen aan.
Een van de nieuwste ontwikkelingen is het glas-glas zonnepaneel. Dit type heeft twee lagen glas met zonnecellen ertussen, waardoor het sterker, duurzamer en beter bestand tegen weersomstandigheden is. Dankzij deze technologie gaan de panelen langer mee en behouden ze hun rendement beter dan traditionele zonnepanelen.